Dostupni linkovi

Misa za "čovjeka" Pavelića


Misa za Antu Pavelića
Misa za Antu Pavelića

U nedjelju je u crkvi Bazilika Srca Isusova u Zagrebu održana misa zadušnica na ustaškog poglavnika Antu Pavelića povodom 49. godišnjice njegove smrti. Misu su predvodili svećenici Vjekoslav Lasić i Marijan Steiner, a nazočilo je stotinjak vjernika. Dominikanac pater Lasić je poznat u Hrvatskoj, i šire, jer je već nekoliko puta održavao mise zadušnice za Antu Pavelića.

U Hrvatskoj još nema službenih reakcija - ni crkvenih ni svjetovnih - na najnoviji ispad dominikanca patera Vjekoslava Lasića koji je već u nekoliko
navrata veličao NDH, a u srpnju ove godine govorio je i na pogrebu Dinka Šakića koji je umro izdržavajući kaznu od 20 godina zatvora radi ratnog
zločina počinjenog u Jasenovcu i koji je pokopan u ustaškoj odori. Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić je, čak, prvu
vijest o održanoj misi dobio od Radija Slobodna Europa. On ističe da se za svakoga može slaviti misa zadušnica:

"Za svakog čovjeka se može slaviti misa zadušnica. Mi kao vjernici želimo svakoga čovjeka preporučiti Bogu. Svojevremeno je i kardinal Kuharić, na primjer, slavio misu zadušnicu za državnog tužitelja u procesu protiv blaženog Alojzija Stepinca - Jakova Blaževića."


Uz dužnu ogradu od bilo kakve usporedbe Jakova Blaževića i Ante Pavelića, ističemo da na dosadašnjim misama za Antu Pavelića, koje je predvodio pater Lasić, nije izostajalo spominjanje i poglavnika Nezavisne države Hrvatske, no Zvonimir Ancić ističe da mu je teško govoriti o misi na kojoj nije bio,
ali i kaže da se mogla održati misa samo za osobu, bez njenih funkcija:

"Samo za osobu! Svaki čovjek je čovjek prije svega. Dakle, bez ikakvih dodatnih stvari..."

I župnik Župe sv. Roka u Splitu sociolog don Ivan Grubišić kaže da je moguće održati mise i za ljude koji su činili zlo, ali istovremeno poziva i na pastoralnu razboritost:

"Drugo je pitanje recepcije tih nakana u narodu. Ako su one negativne onda to nije dobro javno spominjati, javno organizirati. To je ta pastoralna razboritost."

Don Ivan Grubišić ne zna kako će Crkva reagirati, ali je poprilično siguran da će njena reakcija biti daleko od očiju javnosti:

"Nije isključeno da će reagirati, ali to u javnosti sigurno neće izići."


Sama činjenica da je održana misa za poglavnika NDH Antu Pavelića uz nazočnost stotinjak njegovih štovatelja - a još uvijek bez reakcija svjetovnih i crkvenih vlasti - konsternira veliki dio hrvatske javnosti. Za to argumente iznosi sociolog religije Boris Vušković iz Splita:

"Prvo, to je golemi nesporazum s našom poviješću kada se glorificira jedan Ante Pavelić. Zapravo, to je toliko apsurdno za XXI st. da zapravo komentar nikakav nije potreban. To meni graniči s jednom, rekao bih, ludošću."


Boris Vušković kaže da mu u svemu nije jasan ni stav Katoličke crkve u Hrvatskoj:

"Zapravo ja razumijem Crkvu u mnogočemu. Ja razumijem i stanovite slobode koje svaka institucija ima pa ima i crkvena, ali postoje i nekakve građanske ja bih rekao moralne, pa i društvene obveze crkve. U tom smislu glorifikacija Ante Pavelića nije u skladu ni s interesima građana Hrvatske ni s hrvatskom državom. To znači zazivati probleme da nas netko svrstava u red, za boga blaženoga, onih koji su još uvijek na tragu jednog nacizma. To je strašno, moram priznati."

Ta je misa bila po svemu sudeći organizirana, smatra Vušković, a odazvalo joj se u milijunskom Zagrebu svega stotinu ljudi i iz toga se, kaže naš
sugovornik, dade izvući zaključak:

"Prema tome ni vjernici nisu za tu ešku (mamac) jako mnogo motivirani."
XS
SM
MD
LG