Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podnet zahtev za istragu protiv 17 članova OVK


Zgrada Specijalnog suda i Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je da su devetorica bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratni zločin u nedelju nešto posle podneva izvedeni pred istražnog sudiju Veća za ratne zločine koji će posle saslušanja odrediti dalje mere.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je nešto ranije zahtev za sprovođenje istrage protiv ukupno 17 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), osumnjičenih za zločine u Gnjilanu 1999. godine i zatražilo pritvor za privedene.

Desetoro osumnjičenih uhapšeno je u petak izjutra. Devet ih je prebačeno u Beograd, u Okružni sud, a deseti je zadržan u Preševu. Saslušanje privedenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu završeno je jutros u 5.00 sati.

"Šestorica su dala iskaz, a trojica su se branila ćutanjem",
rekao je agenciji Beta portparol Tužlištva Bruno Vekarić.

Uhapšeni se sumnjiče da su u gnjilanskom regionu od juna do oktobra 1999. godine oteli i ubili više od 50 civila.

Uhapšeni su Nazif Hasani, Ahmet Hasani, Faton Hajdari, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Aguš Memiši, Burim Gazliju i Selimon Sadiki. Fatmir Sahiti, koji je takođe uhapšen, ostao je u nadležnosti Tužilaštva u Preševu.

Sedmoro osumnjičenih se nalazi u bekstvu.

Bivši komandant OVK: U Gnjilanu nije bilo nestalih Srba

Optužbe protiv deset pripadnika bivše OVK-a su lažne, jer u regionu Gnjilana nije bilo nestalih Srba, rekao je bivši komandant OVK za zonu Gnjilana, Ahmet Isufi u izjavi za današnji "Expres".

"Hapšenje je bazirano na lažnim optužbama. Nema nestalih Srba u operativnoj zoni Gnjilana. Apsolutno nisu istiniti navodi o optužnicama protiv Albanaca iz Preševske Doline",
rekao je Ahmeti, koji je potpredsednik Alijanse za Budućnost Kosova, jedne od vodećih glavnih opozicionih partija na Kosovu.

Ahmeti je ocenio da ovakve akcije mogu kako je kazao,"podstaći rat".

"Srbija ne treba da zaboravi da ovaj način podstiče novi rat, koji će pre svega biti štetan za samu Srbiju, ali i za ostale",
rekao je on.

Dnevnik "Expres" danas prenosi i reagovanje Odbora za ljudska prava i slobode u Prištini u kojem direktor te organizacije Bedzet Šalja kritikuje način na koji su osumnjičeni privedeni i pretres koji su srpski policajci izveli u albanskim kućama.

"Naša organizacija osuđuje ovaj način hapšenja i pretresa. što se tiče optužbi ne mogu ništa reći jer to nije u našem mandatu",
rekao je Šalja.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG