Dostupni linkovi

Izrael spreman da proširi operacije u pojasu Gaze


Dim iznad pojasa Gaze nakon vazdušnih napada Izraela dok Palestinci nose jednu od žrtava ovog napada, 27. decembar 2008.
Dim iznad pojasa Gaze nakon vazdušnih napada Izraela dok Palestinci nose jednu od žrtava ovog napada, 27. decembar 2008.

U izraelskom vazdušnom napadu u kojem je u subotu bačeno više od 100 tona bombi poginulo je najmanje 230 Palestinaca, dok je više od 400 ranjeno, čime je jučerašnji dan postao jedan od najkrvavijih u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu.

Izraelska vojska potvrdila je napade rekavši da je cilj bila "teroristička infrastruktura". Do napada je došlo nakon odluke premijera Ehuda Olmerta da se svim sredstvima spreče novi raketni napadi Palestinaca na jug Izraela. Šestomesečno primirje u Gazi isteklo je prošle nedelje. U petak su s tog područja na jug Izraela ispaljene desetine raketa i minobacačkih granata.

Izrael je spreman da proširi vojnu ofanzivu na pojas Gaze, izjavio je pomoćnik izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka nakon današnjih vazdušnih napada Izraela na palestinske teritorije.

"Operacije će biti nastavljene i proširene ako bude potrebno. Pred nama je period koji neće biti nimalo lak",
rekao je Rojtersu taj pomoćnik.

Istovremeno kako prenosi Frans pres, portparol izraelske vojske Avi Benijahu izjavio je državnom radiju da je vazdušna operacija vojske "tek počela".

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je danas da će Izrael nastaviti sa vojnom operacijom protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas u pojasu Gaze sve dok to bude bilo potrebno.

On je novinarima rekao da ta operacija zahteva vreme, i da će biti obimnija ukoliko to bude bilo neophodno.

"Neće biti lako i neće trajati kratko. Postoji vreme za mir i vreme za borbu, a sada je došlo vreme za borbu",
dodao je Barak.

Hamas poziva svoje borce na osvetu

Islamski radikalni pokret Hamas i drugi palestinski pokreti pozvali su danas svoje borce na osvetu zbog izraelskih vazdušnih napada u pojasu Gaze.

Palestinci na protestima protiv vazdušnog napada Izraela na pojas Gaze, 27 decembar 2008.
"Svim borcima se naređuje da odgovore na izraelski napad", navodi se u saopštenju palestinskog pokreta Islamski džihad, a slično saopštenje je objavio i Hamas, kao i neki drugi palestinski pokreti.

Ministar unutrašnjih poslova za pojas Gaze, izjavio je da su u napadima uništeni svi objekti Hamasovih bezbednosnih snaga. U međuvremenu, izraelska vojska je potvrdila da je u subotu izvela opsežne vazdušne napade na pojas Gaze sa ciljem, kako je navedeno, da "zaustavi terorističke napade koji su poslednjih nedelja izvođeni na nastanjena mesta na izraelskoj teritoriji", rekao je portparol izraelske vojske.

"Upozorili smo na naše napade palestinsko civilno stanovništvo u pojasu Gaze, a Hamas koji se krije među tim stanovništvom je jedini odgovoran za ovu situaciju", rekao je portparol agenciji Frans-pres.

Izraelske vlasti su poslednjih dana upozoravale da će odgovoriti na raketne napade koji su izvođeni sa palestinske na izraelsku teritoriju, pripisujući te napade Hamasu.

Svet poziva na prekid vojnih operacija i uzdržanost u Gazi

Izraelski vazdušni napadi na pojas Gaze naišli su uglavnom na osude u svetu, a većina država pozvala je obe strane na uzdržanost. Ministri inostranih poslova arapskih zemalja najavili su da će sutra u Kairu održati hitan sastanak na kojem bi trebalo da zauzmu zajednički stav povodom današnjih napada na pojas Gaze. Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa izjavio je da je akcija izraelske vojske bila unapred dobro isplanirana i dodao da je neophodno preduzeti hitne mere.

Libija, jedina arapska zemlja koja je u ovom trenutku u Savetu bezbednosti UN, najavila je da će zatražiti hitnu sednicu tog tela svetske organizacije.

SAD su danas apelovale na Izrael da vodi računa da u vazdušnim napadima ne bude civilnih žrtava, ali nisu pozvale na prekid bombardovanja. Bela kuća je saopštila da palestinski radikalni pokret Hamas, koji Vašington smatra za terorističku organizaciju, mora da prestane sa granatiranjem izraelske teritorije.

U saopštenju predsedavajuće Evropske unije Francuske koje je objavljeno u ime te organizacije osuđuje se "neadekvatna upotreba sile" na obe strane i ističe da se rešenje za pojas Gaze ne može postići vojnim putem. Apeluje se i na Izrael i na palestinski pokret Hamas da omoguće ponovno otvaranje kontrolnih punktova kako bi bilo moguće dostavljanje humanitarne pomoći i nafte u pojasu Gaze.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je povodom najnovijih sukoba saopštilo da je neophodno prekinuti vojnu akciju u Gazi, koja je već dovela do velikih žrtava i patnji među civilnim stanovništvom. Moskva je istovremeno pozvala Hamas da prekine granatiranje ciljeva na izraelskoj teritoriji.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak osudio je izraelsku vojnu operaciju i najavio da će njegova zemlja nastaviti da radi na pripremanju atmosfere za obnavljanje pomirenja među palestinskim frakcijama.

Portparol Vatikana Frederiko Lombardi (Frederico) apelovao je na Izrael i palestinske frakcije da se uzdrže od nasilja i da pokušaju da pronađu rešenje mirnim putem. Lombardi je kazao da će napadi verovatno biti "ozbiljan udarac" militantnom islamističkom pokretu Hamas, ali da bi napadi mogli da uzrokuju velike civilne žrtve u Svetoj zemlji.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG