Dostupni linkovi

Ne želite više prati suđe? Stižu roboti!


Znanstvenici su kreirali robota koji je sposoban isprati suđe u sudoperu, uredno ga posložiti u perilicu i upaliti je.

Robot s multifunkcionalnom 'rukom', koju su kreirali znanstvenici s japanskog sveučilišta u suradnji s jednom elektroničkom tvrtkom, prototip je robota koji će obavljati kućanske poslove. Ima 18 senzora i može uhvatiti kineski porculan i pribor za jelo, a da ih ne razbije, prenosi Telegraph.

Uz senzore ima i kameru kojom određuje oblik i veličinu prljavog posuđa. Znanstvenici su željeli kreirati manjeg i lakšeg robota koji bi mogao pospremati posuđe koje za sobom ostavi četveročlana obitelj. I to za svega pet minuta.

Robot će na tržište tek za pet godina, a znanstvenici obećavaju kako će do tada biti toliko usavršen, ili će dobiti braću i sestre, koji će moći obavljati i ostale kućanske poslove, poput pranja rublja.

Velik broj tvrtki istražuje sve mogućnosti uporabe robota u budućnosti, a postoje ideje i da kreiraju one koji će biti u stanju pomoći starijima i nemoćnima.

40 godina od prvog pogleda na Zemlju iz svemira

Prije četrdeset godina čovječanstvo je prvi put ostvarilo bliski susret s drugim svijetom, nakon što je posada "Apolla 8" ušla u orbitu oko mjeseca 1968. i zauvijek promijenila naš pogled na Zemlju, javio je BBC.


Još 1948. britanski astrofizičar Sir Fred Hoyle predvidio je da će se pogled na svijet zauvijek promijeniti kada nam svemirski letovi omoguće da vidimo Zemlju iz svemira.

Od tada, do trenutka kada su astronauti "Apolla 8" napustili Zemljinu orbitu, prošlo je 20 godina. Sateliti letjelice načinili su bezbroj fotografija Zemlje iz svemira, koji su omogućili čovječanstvu da vidi svoju planetu očima astronauta, uključujući i legendarnu fotografiju na kojoj se Zemlja pomalja iznad Mjesečeve površine.

Niko od astronauta "Apolla 8" nije bio spreman da vidi vlastitu planetu iz svemira. Posada letjelice je bila zadivljena i zanemarila je što fotografiranje nije bilo u planu misije. Astronauti su tako vlastitim aparatom snimili čuvenu fotografiju "Pomaljanje zemlje" (Earthrise).

Laptopi prestigli desktope u 2008.

Jedna njujorška agencija za istraživanje tržišta objavila je rezultate ankete o prodaji kompjutera u 2008. godini koja je obilježena kao godina prijenosnih računara.


Preliminarni rezultati do kojih je došla kompanija iSupply pokazali su da je na svjetskom tržištu u 2008. godini dominirala prodaja laptopa u odnosu na desktop računare.

Istraživanje je pokazalo da je prodaja prijenosnih računara porasla za 40% u odnosu na 2007. godinu, dok je prodaja klasičnih računara pala za 1,3 %, otkriva AP.

Prodaja prijenosnih računara, mobitela i uređaja koji imaju pristup internetu u 2008. godini je doživjela pravu ekspanziju što se objašnjava kao 'velika pomama' za internetom koji svaki dan ima sve više korisnika.

'Ovaj trend će nastaviti s rastom. Tek je ustvari počelo', izjavio je jedan od zaposlenika u iSupply, Dinesh Moorkjani.

Prema sadašnjim očekivanjima, prodaja prijenosnih računara i sličnih uređaja će u prvom tromjesečju 2009. porasti za 20%, dok se smatra da će proizvodnja desktop računara istovremeno opasti.


Telefon kojim se može otkriti HIV

Znanstvenici sa sveučilišta UCLA modificirali su običan telefon i od njega napravili prenosivu jedinicu za testiranje krvi, kojom se može detektirati bolest, i to uz vrlo male troškove.

Ovaj izum mogao bi spasiti na tisuće života u siromašnim dijelovima svijeta, gdje si ljudi ne mogu priuštiti skupu medicinsku opremu.

Analiza krvi obično zahtjeva skupu opremu ili stručno medicinsko obolje koje pregledava uzorak. S obzirom da su troškovi takvih pregleda preveliki za siromašne zemlje, znanstvenici su razvili softver kojim je moguće pregledati uzorak krvi uz pomoć jeftinih leća s kamere i izvora svjetla. Ključ je naravno sposobnosti softvera da analizira tisuće krvnih stanica odjednom, donoseći točne rezultate unutar minute.

Na priloženoj fotografiji nalazi se mobitel Sony-Ericsson prilagođen ovakvoj svrsi.

Google Earth otkrio prašumu u Africi

Brdoviti kraj u sjevernom Mozambiku, u predjelima južne Afrike naučnici i istraživači su godinama zaobilazili iz dva razloga - neprohodnosti terena i dugogodišnjeg građanskog rata u tom dijelu Afrike.

No, naučnici su slučajno, pretražujući Google Earth, putem satelitskih snimaka ovog servisa, pronašli prašumu punu novih, neotkrivenih biljnih i životinjskih vrsta.

Britanska ekspedicija, koja je nakon pronađenih snimaka pošla u afričke divljine, bila je zadivljena kad je pronašla 7.000 hektara nedirnute prašume Mount Mabu.

Za tri sedmice tim je otkrio na stotine novih ptičjih vrsta, nekoliko vrsta majmuna i leptira te neobičan primjerak gigantske zmije otrovnice, te mnoštvo novih biljnih vrsta.

Jonathan Timberlake, vođa ekspedicije, rekao je da je tehnologija dosta pomogla naučnicima i biolozima u istraživanju onih dijelova svijeta koji su bili 'zaboravljeni'.

Arheolozi otkrili bizantsko blago

Izraelski arheolozi objavili su u da je pod parkiralištem kod drevnih zidina u Jeruzalemu pronađeno nalazište zlatnih novčića koji su stariji od 1300 godina.

Arheolozi su iskopali 264 novčića na ruševinama zgrade koja vjerojatno potječe iz 7. stoljeća, kraja bizantskog razdoblja. Otkriće je jedno do najvećih nalazišta zlatnika ikada otkrivenih u Jeruzalemu.

Novčići datiraju iz doba bizantskog cara Heraklija koji je vladao od 610. do 641. godine.

S jedne strane kovanice otisnut je, kako se pretpostavlja, carev lik s križem u desnoj ruci, a na naličju se nalazi samo križ.

Prema areholozima, zlatnici su vjerojatno iskovani za vladavine Heraklija, prije nego što su Perzijanci osvojili bizantski Jeruzalem 614. godine.

Dosad jedino nalazište zlatnih novčića iz bizantskog razdoblja pronađeno u Jeruzalemu sadrži samo pet zlatnika.

Novi londonac - eko double-decker

Norman Foster i partneri pobjedili su na natječaju za izradu novog londonskog autobusa, popularnog double-deckera. Trijumf leži u dobrom dizajnu i eko friendly izvedbi.

Vremena su se promijenila pa se i London mora prilagoditi svojim simbolom javnog prijevoza - crvenim double-deckerima.

Na natječaju za novo rješenje čuvenog autobusa pobijedila je tvrtka Foster+Partners u suradnji sa dizajnerskim studiom Capoco Design i Aston Martinom. Takav trio nije mogao niti proći drugačije nego pobjedom kada se pogleda što su sve i kako osuvremenili.

Unutrašnjost krase drveni podovi, kožne presvlake, kako bi se dobila atmosfera dnevnog boravka i doprinijelo osjećaju zajedništva među pustnicima. Na krovu autobusa koji će biti zero emission, odnosno neće zagađivati ispušnim plinovima, nalaze se solarne ćelije za generiranje struje i filteri topline. Prvi prototip očekuje se 2011. godine.
XS
SM
MD
LG