Dostupni linkovi

Haljimi: Policija prekoračila ovlašćenja tokom hapšenja


Riza Haljimi

Predstavnik albanskih stranaka u Skupštini Srbije Riza Haljimi protestovao je danas zbog, kako je rekao, prekoračenja ovlašćenja policije tokom hapšenja desetorice osumnjičenih za zločine nad nesrbima u regionu Gnjilana 1999. godine.

Haljimi je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o budžetu, rekao da postoje izjave četiri građana Preševa da ih je policija maltertirala tokom hapšenja u toj opštini. Dodao je da ta četvorica nemaju nikakve veze sa ratnim zločinima.

Prema njegovim rečima, policija je tokom pretresa načinila i materijalnu štetu u pojedinim objektima koje je pretresala. Haljimi je kazao da je ceo slučaj ispolitizovan i zamerio policiji što je snimala hapšenja.

Dodao je da je čudno što su hapšenja usledila osam godina nakon počinjenih zločina, a da su osumnjičeni sve godine mirno živeli u Preševu. Haljimi je, međutim, dodao da se zauzima da budu kažnjeni svi odgovorni za ratne zločine.

Haljimiju je odgovorio lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić koji je kazao da je dobro što je policija snimala hapšenja jer se na snimcima jasno vidi šta se sve dešavalo tokom policijske akcije. Nikolić je dodao i da nije čudno što policija tek sada vrši hapšenja jer je za takve optužbe potrebno prikupiti ozbiljne dokaze.

Policija je juče u opštini Preševo uhapsila deset osumnjičenih za mučenje i ubijanje Srba i drugih nealbanaca u regionu Gnjilana 1999. godine. Policija je saopštila da trojica vođa takozvane gnjilanske grupe OVK žive u Gnjilanu i da će tražiti pomoć UNMIK oko njihovog izvođenja pred sud pravde.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG