Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li će Ponoš biti smenjen?


Zdravko Ponoš

Sukob na relaciji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš-ministar odbrane Dragan Šutanovac rešiće predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Boris Tadić. On je u pisanoj izjavi naveo da će "blagovremeno doneti adekvatne odluke", uz dodatak da je sistem odbrane stabilan, da policija, vojska i sve bezbednosne strukture rade svoj posao, odnosno, da je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom. Šta je suština ovog sukoba i da li će njegov epilog biti deo rešenja ili deo problema?

Povodom pisanja dnevnog lista "Blic" da je ministar odbrane Dragan Šutanovac dobio apsolutnu, jedinstvenu podršku na sednici Vlade Srbije na kojoj je razmatrano stanje u Vojsci Srbije, potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je za naš program da se Vlada nije izjašnjavala o tom sukobu:


"Ne, to je bila samo informacija o svemu onome što se desilo, nije bilo nikakvog izjašnjavanja. Predsedavao sam tim delom sednice i Vlada je samo prihvatila informaciju o onome što se dešavalo, a dalje korake će preduzeti, naravno, predsednik republike jer to nije u našoj nadležnosti."


Prva analitička "iščitavanja" ovog sukoba bila su u ravni pretpostavki da je u pitanju unutarpartijski obračun u Tadićevoj Demokratskoj stranci, u kojem bi trebalo da nastrada ministar Dragan Šutanovac. Danas su, međutim, osvanula sasvim oprečna očekivanja i prognoze. Epilog sukoba ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša najverovatnije će biti smena Ponoša, piše dnevnik "Blic". Prema izvoru tog lista, smena Ponoša predložena je i na jučerašnjoj četvoročasovnoj sednici Vlade, ali je Šutanovac rekao da u nadležnosti Vlade nije smenjivanje niti postavljanje načelnika Generalštaba i da se o tome ne može ni glasati, ni odlučivati na tom nivou. Prema saznanjima ovog lista, u pojedinim krugovima Demokratske stranke uveliko se pominju imena generala Dragana Kolundžije i Pere Radojičića kao mogućih Ponoševih naslednika.


Vojni analitičar Aleksandar Radić, uz ogradu da je još prerano prognozirati, veruje da će predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Boris Tadić smeniti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša:


"U ovom trenutku izgleda da je za njega najelegantnije rešenje smenjivanje sa dužnosti ljudi na visokim dužnostima unutar oružanih snaga. Konflikt na relaciji ministar odbrane-načelnik Generalštaba traje već dosta dugo, to nije situacija koja je nastala juče već je to jedan razvoj događaja koji su mediji propustili da vide."


Novinar liste "Vreme" Filip Švarm, s druge strane, kaže da nije još izvesno da će Zdravko Ponoš biti smenjen. Ponoš je, kaže, radeći po nalogu profesionalne savesti, izneo u javnost probleme u Vojsci i Ministarstvu odbrane koji zaista postoje. Njegovo smenjivanje bez ikakve ozbiljne rasprave u Skupštini i drugim institucijama sistema, ocenjuje Švarm, ne bi rešilo nego bi stvorilo još ozbiljnije probleme:


"Ovde je reč o sukobu dve koncepcije, jedne koja je pre svega politička i druge koja nastoji da zaštiti nešto što se zove profesionalna autonomija. Ako ta profesionalna autonomija ne bude zaštićena, odnosno ako se o svemu ovome što se pojavilo u javnosti, koja je o mnogim podacima čula prvi put, ne bude raspravljalo tamo gde bi trebalo i na način koji je primeren, onda zaista i Vojsku Srbije možemo da počnemo da tretiramo kao još jedno javno preduzeće."


Istoričar Nikola Samardžić veruje da će šef Generalštaba srpske vojske Zdravko Ponoš, percipiran kao čovek koji se zalaže za evro-atlantske integracije Srbije, biti smenjen. Razlog za to vidi u tihom, ali odlučnom, zaokretu srpske spoljne politike od evrointegracija ka približavanju Rusiji:


"Mislim da je u toku neka vrsta tihog državnog udara koji izvode Boris Tadić i Vuk Jeremić, korenito menjajući i spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, što je u potpunom neskladu sa izbornim obećanjima na osnovu kojih su dobili mandat za vršenje vlasti - veoma jasan, evropski i demokratski mandat dobili su i predsednik Boris Tadić i koalicija "Za evropsku Srbiju". Ta izmena spoljnopolitičke orijentacije zasniva se na obnovljenoj hladnoratovskoj paradigmi, a orijentacija generala Ponoša prema NATO paktu i evroatlantskim integracijama Srbije je u ovom trenutku postala smetnja za Tadića i Jeremića. Najverovatnije je da je ministar Šutanovac doveden u poziciju u kojoj nije u stanju da napravi jedan jasan izbor, da je potpuno nemoćan. Bojim se da će i unutrašnja politika početi da sledi trag spoljne politike i da će Tadić nakon ovih odluka u Srbiji krenuti da sprovodi isti onaj način vladavine kao što to u Rusiji čine Putin i Medvedev."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG