Dostupni linkovi

Vladina pomoć firmi Olega Deripaske


Informacija da Vlada Crne Gore, zajedno sa vlasnikom podgoričkog Kombinata aluminijuma traži rješenje koje bi Kombinatu omogućilo prevazidje tešku situaciju – nameće pitanje motiva Vlade - da pomogne privatnom preduzeću, čiji je vlasnik stranac koji posjeduje najveći sistem na svijetu u proizvodnji aluminijuma?

"Ako se dakle General Motors i Crysler obraćaju svojoj vladi, ako se njemačka automobilska industrija obraća svojoj vladi, ako je Lehman Brothers bankrotirao sa 150 godina tradicije... i da dalje ne nabrajamo, onda vjerujem da ćemo se lako složiti da moramo naći razumijevanja za to, da se i Kombinat aluminijuma, ili neka druga industrija koja je veoma upućena na poslovanje upravo na tom globalnom tržištu, obraća Vladi i da Vlada pokazuje interes da pruži pomoć koja će obezbijediti preživljavanje krize."

Ovako je, učestvujući u radu današnje sjednice parlamenta premijer Milo Đukanović obrazložio motive koji opredjeljuju Vladu da zajedno sa vlasnikom podgoričkog Kombinata aluminijuma traga za rješenjem koje bi ovoj kompaniji omogućilo da opstane u teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi. Kriza u KAP-u je nastala zbog velikog pada cijene aluminijuma i skupe električne energije. Posebno je zanimljivo da Vlada traži način da pomogne kompaniji koja je tužila. Većinski vlasnik KAP-a firma CEAC, aluminijumskog magnata Olega Deripaske, tužila je državu Crnu Goru za neistinito prikazivanje stanja u bilansima i vrijednosti imovine koju su kupili. Rusi sada traže odštetu od 300 miliona eura.

Premijer Đukanović kaže da nije zabrinut:

"Želim samo da potvrdim. Svi koji su učestvovali u pregovaračkom procesu oko Kombinata aluminijuma u ime Vlade su zaista veoma korektno, svaki podatak koji nam je bio dostupan u jednom dugom procesu, predočili partneru sa kojim smo privatizovali Kombinat aluminijuma. Zato apsolutno ne zebem od arbitražnog procesa, i siguran sam da Vlada ništa nije prikrila u tom procesu."

Razmatrajući motive Vlade koja pokušava da pomogne Kombinatu, profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Božo Mihailović je rekao da svako ko je u mogućnosti da pomogne da KAP opstane, to treba i da učini. Profesor Mihailović smatra da je KAP izuzetno važan sistem za domaću privredu i državu Crnu Goru zbog: velikog broja zaposlenih, povezanosti sa drugim preduzećima i zbog njegovog značajnog učešća u izvozu. U pitanju je veliki sistem koji se ne može danas zatvoriti, a sjutra otvoriti, kaže Mihailović:

"Zašto država nalazi interes da pomogne KAP-u? Izmedju ostalog, zbog zaposlenih i njegove uloge. Tačno je da je u pitanju privatna firma, ali troškovi njegovog otvaranja su višestruko veći nego što je to slučaj kod nekog drugih sistema. Sa tog stanoviša posebno, a i zbog toga što taj privatni vlasnik nije došao u situaciju da zbog svoje poslovne politike i zbog svojih elemenata dođe Kombinatu aluminijuma u situaciju izuzetnih gubitaka, nego, naprotiv, u pitanju su ekstremni faktori i mislim da u toj situaciji treba svi da pomognu, naravno i privatni vlasnici i država i zaposleni."

"Država mora da pokuša da pomogne KAP-u da se stabilizuje, ali ne baspovretnim sredstvima već kreditom jer bi u suprotnom vlasnik morao da gasi Elektrolizu, a to bi izazvalo značajne socijalne probleme", kaže nekadašnji član borda direktora Kombinata aluminijuma Vojin Đukanović, koji je komentarisao i činjenicu da bi prilikom eventualnog smanjenja proizvodnje vlasnici KAP-a morali da ispoštuju odredbe kupoprodajnog ugovora sa Vladom, po kojima Vlada ima mogućnost raskida ugovora ako se godišnja proizvodnja smanji za više od 50 odsto u odnosu na 2004. godinu, odnosno ispod 60.000 tona godišnje. Vojin Đukanović:

"Povratkom KAP-a u državno vlasništvo, dobili bismo još veće probleme. Ako moćna kompanija "Rusal", koja je najveća u svijetu po proizvodnji, ne može da ne može da razriješ problem, kako će tek onda mala Crna Gora. Iza toga slijedi zatvaranje kombinata sa svim posljedicama ukoliko bi država postala većinski vlasnik."

RSE: Ali, sada ustvari taj moćni Rusal, pomoć traži upravo od, kako kažete - male Crne Gore?

Đukanović: Bolje je pomoći, pa da se spasi kombinat, da može da posluje normalno, nego da se raskine ugovor i država preuzme vlasništvo, pa da ponovo nastanu stravični problemi sa Kombinatom aluminijuma.

XS
SM
MD
LG