Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Revolt zbog božićne čestitke iranskog predsjednika


Gostovanje iranskog predsjednika na Kanalu 4 britanske TV.

Nastup iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u programu britanskog televizijskog Kanala 4 i njegova božićna čestitka predstavljaju uvredu za međunarodnu zajednicu, saopštila je britanska Vlada. Gostujući na britanskoj TV, iranski predsjednik je među ostalim kazao kako bi Krist, da je danas živ, stao na stranu onih koji su protiv imperijalističkog ekspanzionizma.

Odluka da se predsjedniku Irana omogući nastup na Kanalu četiri izazvala je ljutnju nekih britanskih zastupnika, koji su ga opisali kao "opasnog fanatika", sa antisemitskim i antigej stavovima. Iz Ureda za vanjske poslove i Komonvelt su podsjetili na "seriju zaprepašćujućih antisemitskih izjava" predsjednika Irana. Portparol tog Ureda je naglasila da britanski mediji imaju uređivačku slobodu, ali ovo gostovanje vrijeđa i zbunjuje ne samo ljude u zemlji, nego i one u savezničkim državama u svijetu.


Laburistička zastupnica u Parlamentu Luiz Elman osudila je odluku Kanala 4 da ugosti "opasnog fanatika koji poriče holokaust dok priprema novi i tvrdi da homoseksualnost ne postoji dok njegov režim vješa mlade homoseksualce po ulicama". Poslanik konzervativaca Mark Pričard rekao je da je Kanal 4 "dao platformu čovjeku koji želi uništiti Izrael i koji nastavlja progon kršćana čak i u vrijeme Božića".


Odgovorni s Kanala 4 su odgovorili da su svojim gledaocima "samo ponudili alternativni pogled na svijet".


Gostujući na britanskoj TV, Mahmud Ahmadinedžad je čestitao britanskom narodu godišnjicu rođenja Isusa Krista i rekao da su problemi u društvu posljedica odbijanja poruke božijih proroka, uključujući i Krista:


"Kada bi Krist danas hodao zemljom on bi, nema sumnje, stajao nasuprot bolesno ambicioznima, nestrpljivima i ekspanzionistima. "

Kontraverzni iranski predsjednik je u obraćanju Britancima rekao da je povratak ljudskim vrijednostima "opšta" želja svih zemalja, te kritikovao "indiferentnost nekih vlada i sila" prema učenjima božijih poslanika:

"Opšta je želja svih naroda temeljna promjena. I ona se upravo dešava. Odgovornost sljedbenika Kristovih i Abrahamovih jeste da se pripreme i spremno uđu u nastupajuće sjajno i prelijepo doba."

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG