Dostupni linkovi

Komšić odbio sastanak sa Jeremićem


Željko Komšić
Željko Komšić

Hrvatski član BiH predsjedništva Željko Komšić odbio je sastanak sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem tijekom njegova posjeta BiH u petak. Jeremić je odgovorio da ne želi doprinositi politizaciji slučaja Jurišić.

Komšićeva glasnogovornica Irena Kljajić je izjavila agenciji Fena kako je Komšić odbio susret s Jeremićem zbog toga što srbijanske vlasti odbijaju pustiti bivšeg tuzlanskog ratnog dužnosnika Iliju Jurišića da se brani sa slobode u sudskom postupku što se protiv njega vodi u Beogradu.

"Jeremić je u BiH trebao doći s Ilijom Jurišićem, pogotovo u vrijeme Božića", rekla je glasnogovornica Kljajić.

"Ne mogu da povedem Jurišića sa sobom. To je nešto što je teško učiniti u državi u kojoj vladaju zakoni", ustvrdio je Jeremić tokom posjete Sarajevu, ocijenivši da je uprkos Komšićevom odbijanju zadovoljan tom posjetom.

Kazao je da bi mu bilo drago da se susretne i sa članovima Predsjedništva BiH, bez dramatizacije i politizacije, ali da je u svakom slučaju zadovoljan tretmanom u Sarajevu.

Vuk Jeremić
Jeremić je još izjavio da nema namjeru da doprinese politizaciji slučaja Ilije Jurišića jer je to pitanje u domenu pravosudnih organa.


"Jako mi je teško kao predstavniku izvršne vlasti da se miješam u rad pravosuđa. Ovaj slučaj i sve druge slučajeve u domenu pravosuđa nije dobro politizirati i to nemam namjeru da činim"
, izjavio je Jeremić.

Jeremić je o slučaju Ilije Jurišića razgovarao danas i s bh. šefom diplomatije Svenom Alkalajem, koji mu je prenio zabrinutost za Jurišićev treman.

Alkalaj je zatražio da srbijansko ministarstvo pravde i pravosudni organi razmotre mogućnost da se Jurišić brani sa slobode, s tim da se omogući i garancija države BiH da će on prisustvovati svim potrebnim suđenjima.

Jeremić je kazao da će ovaj zahtjev prenijeti nadležnim organima te je obećao da će se "zainteresirati za ovaj slučaj do mjere do koje zakon Srbije to dozvoljava".

Inače, šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić došao je u BiH na poziv bosanskohercegovačkog kolege Svena Alkalaja.

Ilija Jurišić, bivši predsjednik tuzlanskog općinskog vijeća i član tamošnjeg kriznog stožera tijekom rata, uhićen je u svibnju 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Protiv Jurišića se vodi sudski postupak za ratni zločin u kojemu je ubijeno više desetaka pripadnika JNA dok su se povlačili iz Tuzle 15. svibnja 1992. godine.

XS
SM
MD
LG