Dostupni linkovi

Moguća pretnja po stabilnost države


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Najnovija dešavanja između Ministarstva odbrane i Vojske Srbije mogu da predstavljaju pretnju po stabilnost države i dovedu u pitanje civilnu kontrolu nad Vojskom.To je zaključio Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, nakon javne polemike između načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Zdravka Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Analitičari to tumače kao poziv za državno reagovanje, ali i dovode u vezu sa međustranačkim nesporazumima unutar vladajuće Demokratske stranke predsednika Srbije Borisa Tadića.

Iako je, po mnogima, javni istup načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Zdravka Ponoša signal da u sistemu odbrane mnoge stvari ne funkcionišu, neslaganje prvog vojnika i ministra odbrane tumači se i kao stranačko razračunavanje unutar Demokratske stranke. Da li je samo ovo drugo bilo povod da se skupštinski Odbor za bezbednost, kojim predsedava Radikal Dragan Todorović, ekspresno okupi i javno raspravlja o sistemu bezbednosti. Poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali su Ponoša zbog istupanja u javnosti, tvrdeći da je time prekršio Ustav Srbije, kao i odredbe Zakona o vojsci. Šef Odbora Dragan Todorović:

"Davanjem intervjua načelnika generalštaba su grubo prekršeni neki delovi, članovi Zakona, pre svega o odbrani. Između ostalog, sve ono što je naveo u izjavi gospodin Ponoš govori o situaciji i problemima unutar Vojske Srbije."


Sednici Odbora za bezbednost nije prisustvovao ministar odbrane Dragan Šutanovac. On je pismom obavestio članove Odbora, navodeći spremnost da prvom narednom prilikom izloži stanje u sistemu odbrane. General Ponoš je je zamolio članove skupštinskog Odbora da se sednica ne zloupotrebljava u dnevno političke svrhe, dodavši da bezbednost zemlje nije ugrožena i da Vojska Srbije funkcioniše i naglasio da "priče o bilo kakvoj pobuni nisu tačne":

"Želim da razjasnim da ovo nije moj lični rat sa Draganom Šutanovcem, nije srpska vojska ni moja ni vaša, srpska vojska je vojska svih građana Srbije. Kako ona funkcioniše, a to je ključno pitanje, radimo li mi ono što treba i da li radimo dovoljno dobro za bezbednost Srbije do 2015. ili 2020-te, a ne do kraja 200.8 i do kraja mandata, mog vašeg ili bilo čijeg..."

Načelnik Generalštaba je objasnio, navodeći konkretne primere, da nije prekršio ni Ustav, niti zakon, i istakao da Ministarstvo odbrane nije u vojnoj hijerarhiji komandovanja, već da se ministar odbrane nalazi u liniji civilne kontrole:

"Nisu pitanja koja sam ja pokrenuo deo stranačke borbe , nego deo očuvanja i jačanja odbrambene moći zemlje, a ja za to snosim deo odgovornosti. Treća stvar na koju sam ukazao je da civilna kontrola vojske nije “sveta krava”i da civilno odelo nije “mantija bezgrešnosti.”

Članove Odbora takođe je interesovalo i da li neko i ko stoji iza Ponoša, aludirajući na predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je po Ustavu glavnokomandujući Vojskom Srbije. Član Odbora Dragan Šormaz iz Demokratske stranke Srbije saglasio se s načelnikom Generalštaba da se kasni u donošenju strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane, ali istovremeno i upozorio da je njegovim nastupom u javnosti definitivno ugrožena civilna kontrola nad Vojskom Srbije:

"Meni se čini da se sve ovo dešava u interesu onih koji ne žele da Srbija bude ono što treba da bude a to je lider, ekonomski, bezbednosni i politički u ovom delu regije, delu Evrope. I kao da se Srbija namerno destabilizuje i, na žalost, da li ste vi toga svesni ili ne i ovakav vaš istup je deo pravljenja takve slike o Srbiji."

Marko Đurišić iz Demokratske stranke je ocenio da je Todorović sazvao sednicu da bi se nastavila manipulacija građanima, obrazlažući to time što niko od članova Odbora nije dobio nikakav materijal:

"Mislim da posle ove diskusije danas, sem prvog dela, sve preko toga bi prevazišlo nadležnosti Odbora, a i ona saznanja koja smo dobili."

Postoje i oni koji u istupu načelnika Generalštaba Vojske Srbije ukazuju na širi kontekst dešavanja u sistemu odbrane. Čestitajući generalu Ponošu na ličnoj hrabrosti da istupi u javnost, Nenad Milić poslanik Liberalno demokratske partije je ukazao:

"Pitanje - da li je na to imao pravo ili ne - je zaista je besmisleno u ovom trenutku, s obzirom na vrstu problema o kojima je govorio general Ponoš. Kada se tako nešto desi, kada partijska država funkcioniše u sistemu kakav je odbrana, a pogotovo vojska onda je to u jednom trenutku moralo da izađe u javnost. Ja vam se još jednom zahvaljujem što ste to izneli u javnost i mislim da je to jedini način da pokrenemo to pitanje sa mrtve tačke i da ga rešimo."

Vojni analitičar i profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić procenjuje da sistem bezbednosti Srbije nije ugrožen i očekuje da se što skorije oglasi i Savet za nacionalnu bezbednost. On nesporazum prvog vojnika Srbije i ministra odbrane ne vidi kao stranački sukob unutar Demokratske stranke predsednika Tadića:

"Ja se iskreno nadam da to nije u pitanju već da su u pitanju koncepcijske razlike koje bi se dale prevazići i nadam se da nije u pitanju nikakav lični sukob. Smatram da ne bi bilo loše da se proanalizira sve što je izneo načelnik Generalštaba i da se eventualno, da kažem, napravi nekakav akcioni plan, preko koga bi se te suprotnosti koje postoje na relaciji načelnik Generalštaba-ministar odbrane. Gotovo siguran sam u to da će Savet za nacionalnu bezbednost da se pozabavi tim pitanjem i predsednik Tadić kao vrhovni komandant oružanih snaga."

Ipak, posle dvočasovne rasprave, skupštinski Odbor za bezbednost je od Vlade Srbije zatražio da što pre izvesti Skupštinu Srbije o stanju sistema za odbranu zemlje. Odbor je jednoglasno odbio da od predsednika Srbije Borisa Tadića, kao glavnokomandujućjeg Vojskom Srbije, zatraži smenu Ponoša.
XS
SM
MD
LG