Dostupni linkovi

Radikalan zaokret bošnjačke politike?


Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

Glavni odbor SDA u četvrtak je izrazio punu podršku predsjedniku stranke Sulejmanu Tihiću i prihvatio njegovu političku analizu u kojoj je rekao “kako je vrijeme da se promijeni redoslijed prioriteta bošnjačko-bosanske politike”. Koliko je Tihić iskren i da li se radi samo o politizaciji?

Tihić je naglasio da su centralno mjesto do sada zauzimali filozofija žrtve, priča o agresiji, genocidu, ratnim zločinima, nepravdi počinjenoj u BiH i prema Bošnjacima, te da se mora prevazići ta politika:

"Mislim da konačno treba prevazići pasivnu poziciju poziciju žrtve i preuzeti aktivnu poziciju odgovornosti relevantnog političkog faktora. Mi se moramo uzdati u sebe, u svoje snage. I mi, zajedno sa političkim predstavnicima i srpskoga i hrvatskoga naroda, trebamo rješavati probleme, dogovarati se. A međunarodna zajednica, SAD, EU će pomoći, ali neće za nas raditi taj posao."

Izjava predsjednika SDA Sulejmana Tihića o promjeni redoslijeda prioriteta bošnjačko-bosanske politike izazvala je reakcije u Bosni i Hercegovini. Prvenstveno jer se radi o prvoj izjavi te vrste koja dolazi iz vrha najjače stranke koja okuplja, u većini slučajeva, bošnjačko biračko tijelo.

Pretpostavljam da će zbog toga gospodin Tihić imati problema unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Univerzitetski profesori u BiH pozdravljaju izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića o tome kako je vrijeme da se promijeni redoslijed prioriteta bošnjačko-bosanske politike. Profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović kaže da je Tihićeva izjava nešto više i dublje od same izjave, te da predstoji jedan radikalan zaokret bošnjačke politike u odnosu na ukupnu situaciju u zemlji:

„Pretpostavljam da će zbog toga gospodin Tihić imati problema ili imati brojne reakcije unutar ne samo SDA nego uopšte unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa, ali neko je to morao prvi da napravi. Ja mislim da je dobro što se počelo sa jednim drugačijim promatranjem stvari u našoj državi.“

Profesor Mostarskog sveučilišta Slavo Kukić navodi da nije siguran da će najava novog Tihićevog kursa biti blagonaklono primljena među radikalnim bošnjačkim krugovima, ali da njegova izjava nagovještava jedan novi pristup, novu filozofiju bez koje BiH niti kao država, niti kao društvo ne može graditi drugačiju i sretniju budućnost:

„Zapravo je suština u tome da najbrojniji narod u ovakvim društvima kao što je bosanskohercegovačko mora pokazivati višeg smisla za toleriranje drugog i drugačijeg, višeg smisla za kompromise, višeg smisla za udovoljavanje zahtjevima onih koji su malobrojniji. Bez takvog pristupa ne može se govoriti o mogućnostima BiH. Ako izjava znači zaokret, to je dobro za BiH i kao državu i kao društvo.“

Sociolog Ivan Šijaković kaže da, iako Tihićeva izjava predstavlja iznenađenje za većinu građana, za njega nije neočekivana s obzirom da je prvi čovjek SDA već najavio izvjesnu fazu promjene svojih ranijih stavova i mali otklon od rigidnog stava stranke koji je bio prisutan više od 15 godina:

„Tako da bi ovo, uslovno rečeno, mnogo značilo za popravljanje situacije u BiH. Mislim da je on sada prvi koji je istupio i koji želi da napravi jedan takav otklon, jedan pokušaj drugačijeg pristupa, drugačijeg gledanja na stvari.“

Problem je što Tihić ruši Silajdžića, a pri tome asistira Miloradu Dodiku u potkopavanju temelja države.

Za razliku od univerzitetskih profesora, glavni i odgovorni urednik sedmičnog magazina „Dani“ Senad Pećanin smatra da je motiv Tihićevog izlaganja i njegovih stavova politikanski:

„Naime, mislim da Tihić ima, i da je to potpuno jasno, jedan veliki lični problem - frustraciju činjenicom da je bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić a ne on. Zato Tihić sve političke akcije posljednjih mjeseci vodi sa ciljem diskreditiranja Silajdžića i Stranke za BiH. To, naravno, samo po sebi nije loše - dapače, imajući u vidu svu pogubnost uticaja kriminalne oligarhije okupljene oko vrha Stranke za BiH. Međutim, problem je što Tihić ruši Silajdžića, a pri tome asistira Miloradu Dodiku u potkopavanju samih temelja države BiH, kako najavljenim kvazi promjenama Ustava BiH koji za cilj ima stvaranje trećeg entiteta kroz dosljednu etničku podjelu Federacije, tako i legalizacijom pljačke imovine koja je i po Ustavu BiH i po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije u isključivom vlasništvu države BiH.“

Pećanin kaže i kako ne vjeruje da će Tihićeva izjava izazvati značajnije reakcije, osim činjenice da će biti prinuđen da se brani, ali ne zbog poziva na zaokret u vođenju politike, već zbog uloge koju ima u, kako kaže, katastrofalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i u Federaciji i u BiH.

Uprkos ovakvom stavu, univerzitetski profesori se slažu u ocjeni kako niti jedna izjava ne može promijeniti svijest ljudi, ali može otvoriti šansu i mogućnost drugima i trećima da na isti način počnu posmatrati i sadašnji i budući život iz širih horizonata, kakve ima predsjednik SDA.

XS
SM
MD
LG