Dostupni linkovi

Marijana može u Skupštinu, ali još ne u Opštinu


Marijana Mugoša i Koča Pavlović, Foto: Biljana Jovićević
Marijana Mugoša i Koča Pavlović, Foto: Biljana Jovićević

Na poziv predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava Koče Pavlovića, Marijana Mugoša je sa psom vodičem ušla u najviši zakonodavni dom. Već dvije sedmice, međutim, protivno usvojenom zakonu, podgorički gradonačelnik i poslanik Miomir Mugoša, Marijani ne dozvoljava da na posao u gradskoj opštini dođe sa njenim labradorom Ksenom.

Bez ikakvih problema i uz uobičajenu proceduru ljubazno osoblje na portirnici Parlamenta pomoglo je Marijani Mugoši i njenom psu vodiču Kseni, da uđu u zgradu crnogorske Skupštine u kojoj ju je, doduše, sačekao samo predsjednik Odbora za ljudska prava Koča Pavlović koji joj je i uputio poziv:

"Mi smo prosto imali potrebu da se ogradimo od jednog antievropskog gesta koji je načinio gradonačelnik Mugoša koji je istovremeno i poslanik ove Skupštine i mislim da bi bilo dobro da su zajedno samnom gospođu Marijanu Mugošu dočekali i predsjednik Parlamenta, potpredsjednici, šefovi poslaničkih klubova ostalilh parlamentarnih grupa."

Pavlović naglašava da se ovdje ne radi samo o Marijani Mugoši:

"Nego je istovremeno i podrška jednoj misiji Skupštine Crne Gore i pokušaj ograđivanja makar našeg poslaničkog kluba, Pokreta za promjene, od gaženja te demokratske više puta deklarisane posvećenosti crnogorskog Parlamenta evropskim normama i evropskim vrijednostima."

Marijana već više od dvije nedjelje ne može da dođe do svog radnog mjesta, budući da je gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša nakon pet mjeseci od kada je Marijana bijeli štap zamijenila psom Ksenom" odlučio da pas ne može u zgradu Opštine“. Evo jednog od gradonačelnikovih objašnjenja datog u emisiji „Živa istina“ autora Darka Šukovića:

Mugoša : Gospođi niko ne brani da dođe na posao i da obavlja svoj posao u svojoj radnoj prostoriji. To je radni prostor.

Novinar: Nije službena prostorija?

Mugoša: Jeste, ali radno mjesto.

Novinar: Što piše zakon? Definiše, gospodine Mugoša, javno mjesto. Pod jedan stavlja službene prostorije.

Mugoša: Da, ali nijesu radne prostorije u smislu ovoga Zakona o službenim prostorijama. To što vi radite iz medija, to je cirkus i zabava.

Ni nakon žestokog pritiska javnosti i medija, podrške nadležnog Ministarstva za rad, zdravlje i socijalno staranje, čak i stranih diplomatskih predstavnika poput hrvatskog ambasadora Petra Turčinovića, gradonačelnik Mugoša ne popušta pred svojim tumačenjem zakona. Zbog tog tumačenja danas je ombudsman Šefko Crnovršanin uputio nekoliko preporuka i Opštini i Skupštini. Među njima i da tu tačku koja govori o pristupu službenim prostorijama da ne bi bila nejasna, gradonačelniku treba preciznije formulisati. Marijana Mugoša na to kaže:

"Kada smo pisali zakon ja sam predlagala da stoji 'kancelarija', rekli su mi da griješim jer su službene prostorije širi pojam i hol i portirnica i sala za sastanke i tako dalje. Da smo stavili samo 'kancelarija' itekako bi pogriješili. To je mnogo širi pojam i mi smo ispred i Hrvatske i Bosne u tom pogledu, terminom službene prostorije."

Pavlović: Evo, mislimo da je Marijana dala potpuno jasan odgovor. Da su stavljene "kancelarije" onda bi vjerovatno gradonačelnik Mugoša kreativno tumačeći taj član, a u cilju sprječavanja Marijane i Ksene da dođu i uđu u zgradu, reako da ne mogu da prođu kroz hol, da mogu u kancelariju, ali ne mogu kroz hol. Tako da se ovdje ne radi u suštini o nepreciznoj zakonskoj normi, nego se radi o odsustvu političke volje da se zakon poštuje."

Marijana je prošle nedjelje podnijela lični zahtjev za pokretanja prekršajnog postupka Ministarstvu rada, zdravlja i socijalnog staranja, ali još od njih nije dobila povratnu informaciju.Ona se inače i dalje svakog dana prijavljuje na portirnicu zgrade Opštine i nakon toga po sat vremena protestuje ispred spomenika Marku Miljanovom, prvom podgoričkom gradonačelniku koji, prema riječima Koče Pavlovića, iako dva vijeka ranije, ovako nešto sigurno ne bi učinio.

XS
SM
MD
LG