Dostupni linkovi

Završene istrage u slučajevima Bukovica i deportacije


U praktično istom danu završene su istrage dva ratna zločina sa početka devedesetih, u slučajevima Bukovice i deportacije bosanskih izbjeglica. Na potezu je tužilaštvo.

Istrage oko protjerivanja crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti iz rejona Bukovice i bosanskih izbjeglica koje je crnogorska vlast tokom 1992. godine izručila pod nož vojsci Radovana Karadžića okončane su paralelno i proslijeđene na odlučivanje crnogorskom tužilaštvu. Na istrage u ovim slučajevima čekalo se godinama, a konačno su pokrenute pod pritiskom oštećenih i međunarodne zajednice. Samo od početka ove godine u slučaju Bukovica saslušano je oko 30 svjedoka koji su od 1992. do 1995. u ratnoj pomami protjerani sa svojih ognjišta na sjeveru Crne Gore samo zato što su bili druge vjere. Prema podacima Udruženja Bukovičana na tom području ubijeno je šest, a oteto 11 osoba. Mnogi su zlostavljani, a njihove kuće popaljene, dok je trajno protjerano preko 90 porodica koje su i danas razasute po regionu i svijetu.

Komentarišući okončanje istrage Velija Murić, predsjednik crnogorskog Komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava, kaže:

"Poslije toliko odugovlačenja konačno sam u saznanju da je okončana istraga za slučaj ratnog zločina u Bukovici.Vjerujem da ta istraga nije vođena djelotvorno zbog toga što pritvori nijesu određeni protiv osumnjičenih, a uz to istragom nijesu obuhvaćena najrelevantnija imena i najrelevantniji pojedinci koji su dali doprinos da se zločin dogodi, odnosno nijesu preduzeli odgovarajuće mjere, a bili su u mogućnosti da preduzmu radnje da se zločin ne dogodi."

Istovremeno je okončana i istraga o slučaju deportacije 150 bosanskih izbjeglica koje je crnogorska vlast predala Karadžićevoj vojsci. Od njih je 83. ubijeno u fočanskim i drugim logorima. Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osumnjičeno je sedam bivših policijskih funkcionera i bivši šef tajne policije Boško Bojović. Jedan od osumnjičenih u međuvremenu je preminuo. Dragan Prelević, pravni zastupnik porodica ubijenih bosanskih izbjeglica koje su paralelno sa krivičnim postupkom tražili materijalno obeštećenje od države zbog smrti svojih najbližih:

"Naša advokatska kancelarija je angažovana u postupcima za naknadu štete u građansko pravnim postupcima u 45 tužbi pred Osnovnim sudom u Podgorici i mi smo ovih dana u pregovorima sa Vladom Crne Gore koja je konačno poslije četiri godine od pokretanja ovih postupaka izrazila spremnost da obešteti žrtve i članove njihovih porodica. Mi nijesmo učestvovali u dosadašnjoj krivičnoj istrazi. Podsjetiću da je ova istraga pokrenuta tek u oktobru 2005. godine i to neposredno prije prvog ročišta za naknadu štete sa isključivim ciljem da se izdejstvuje prekid postupaka za naknadu štete. U međuvremenu, ova istraga je dobila svoj tok. Tu se istraga vodi protiv osam lica. Mi smo od početka ukazivali da nijesu izvedeni relevantni dokazi. Kao svjedoci je bilo predloženo šest lica i dok se ne podignu optužnice ja mislim da je potpuno prerano komentarisati kvalitet istrage koje se vode."

Tužilaštvo ima mogućnost da podigne optužnicu, obustavi postupak ili da eventualno proširi istragu ukoliko ocijeni da je još neka osoba počinila krivično djelo.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG