Dostupni linkovi

Božićni pozivi na mir


Papa Benedikt XVI na ponoćki u Vatikanu

Širom kršćanskog i zapadog svijeta obilježen je Božić, praznik rođenja Isusa Krista. Papa Benedikt XVI predvodio je misu ponoćku u vatikanskoj bazilici Sv. Petra u Rimu. Tom je prilikom molio da mir zavlada u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, tj na desetljećima nemirnom Bliskom istoku. Istovremeno, novoizabrani američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve Amerikance da obnove osjećaj za zajedničke ciljeve.

Benedikt XVI je hiljade vjernika koji su se okupili na Trgu Sv. Petra u Vatikanu pozvao je da se mole za mir:

“Molimo da mir zavlada u Betlehemu i da prestanu mržnja i nasilje u zemlji u kojoj je Isus živio i koju je duboko volio. Molimo da se probudi međusobno razumijevanje, da se otvore srca koja otvaraju granice", rekao je Benedikt XVI, misleći na drevnu Palestinu, danas podijeljenu na nekoliko zemalja Bliskog istoka.

Ovo je četvrta godina da je Benedikt XVI predvodio božićnu misu, u kojoj je ovaj put posebno molio za djecu vojnike i djecu koja žive na ulicama, bez vlastita doma.

Glavni rimokatolički svećenik u Svetoj zemlji, latinski patrijarh Fouad Twal, predvodio je u ponoćku u betlehemskoj bazilici Rođenja Isusova i pozvao na mir u svijetu, a kršćane da ostanu na Svetoj zemlji. Šezdesetpetogodišnji Jordanac, koji je naslijedio Palestinca Michela Sabaha, predvodio je misu na maternjem jeziku, arapskom, a zatim svoje riječi prevodio na francuski. Samo je nekoliko stotina uzvanika moglo prisustvovati ovoj misi jer mala basilika ima ograničen broj mjesta. Među njima je bio i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pred kojim je svećenik Twal pozvao na prekid krvoprolića, nasilja i poniženja.

"Svi ljudi imaju pravo na mir i to je savršeno rješenje za sve sukobe i razmirice. Rat neće donijeti mir, zatvori neće donijeti stabilnost, a zidovi, bez obzira kako visoki bili, neće donijeti sigurnost", rekao je.

Time je latinski patrijarh aludirao na sporni zid što ga Izrael gradi između svog teritorija i Zapadne obale, a koji postoji i oko Betlehema te ga razdvaja od Jeruzalema.


Bethlehem
Ponoćka je održana i u Nazaretu, na sjeveru Izraela, u bazilici Navještenja, ali ne i u Gazi, u crkvi Svete porodice. Palestinske vlasti otkazale su je u znak protesta protiv izraelske ekonomske blokade.

I za kraj mala zanimljivost. Na današnji dan prije 190 godina u jednom austrijskom selu rođena je i pjesma "Tiha noć" koju vjernici širom svijeta pjevaju na ponoćnim misama. Originalno Stille Nacht, heillige Nacht koja je prvi put izvedena na Božić 1818, prevedena je na 330 jezika i najslavnija je božićna pjesma na svijetu. Autor joj je svećenik Joseph Mohr koji želio utješiti svoju pastvu, siromašne seljake izmorene bijedom i ratom, pa je zamolio seoskog učitelja Franza Xavera Grubera, da napiše muziku za šest strofa koje je sam napisao dvije godine ranije. Zajedno su izveli pjesmu uz skromnu pratnju jedne gitare.

'Sveta noć' osvojila je sve društvene slojeve i kulture pa je čak za Božić 1914. godine nakratko postala himna bratimljenja u rovovima Prvog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG