Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Roćen: Još nećemo imenovati ambasadora


Milan Roćen

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen ocijenio je da su odnosi između Crne Gore i Srbije, poslije crnogorskog priznanja Kosova, bolji nego što se ponekad čini na političkoj površini, ali da Podgorica još ne može pokretati proceduru za imenovanje novog ambasadora u Beogradu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić dao je nedavno izjavu koja je pozdravljena u Crnoj Gori. Uz sav respekt činjenice da jedan takav stav dolazi sa najviše adrese iz Srbije, ipak ne možemo na osnovu toga pokretati nikakve procedure (za imenovanje novog ambasadora u Srbiji)", rekao je Roćen za "Večernje novosti".
On je ocijenio da nema potrebe za žurbom ni sa jedne strane, istakavši da je najvažnije da "nema pogoršanja u odnosima".
"Jutro je uvijek pametnije od večeri. I u Crnoj Gori i u Srbiji svi su javno, i u drugim prilikama, izrekli najbolje ocjene o radu našeg ambasadora Anke Vojvodić. Vidjećemo kako će se razvijati situacija. U svakom slučaju, vjerujem u budućnost najboljih odnosa Crne Gore i Srbije", rekao je Roćen.
On je rekao da su sva imena koja su ovih dana bila u opticaju - ko će biti novi crnogorski ambasador u Srbiji, "ili plod nečijih želja, ili najobičnijih spekulacija".
Na pitanje kada će Crna Gora uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom, Roćen je odgovorio - "uskoro", a povodom ocjena da je Kosovo "stjecište kriminala i narkomafije" dodao je da je protiv diskvalifikacije "bilo kog naroda ili bilo koje države".
Roćen je istakao da je Crna Gora, i kad su u pitanju odnosi sa Srbijom, kao i sa svim drugim susjedima, pokazala i pokazuje da to radi iskreno i suštinski.
"U Crnoj Gori dobro razumijemo i znamo, da su dobrosusjedski odnosi jedan od uslova za evropske integracije. Očekujemo da to razumiju, i da tako postupaju i svi naši susjedi", rekao je Roćen.
Navodeći da se u Podgorici uopšte ne opterećuju rokovima kada je riječ o prihvatanju aplikacije Crne Gore za članstvo u EU, Roćen je ocijenio da je potrebno najmanje godinu dana, ako bi sve bilo idealno.

(Izvor: Srna)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG