Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ništa od vanrednih izbora?


Kada će izbori, izgleda da je sve češće pitanje u Crnoj Gori. Podgorička štampa objavila je kako vlast planira raspisivanje parlamentarnih izbora već za mart ili april. U DPS-u, međutim, kažu da nema takvih planova, dio opozicije se protivi ranijim izborima dok drugi smatraju da će se vlast zbog nastupajuće krize ipak odlučiti na taj korak.

Na pitanje hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora na proljeće naredne godine politički direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić je odgovorio:

"Nijesmo razmišljali o terminu parlamentarnih izbora. U ovom trenutku naš prioritet su izbori u Nikšiću koji će biti održani krajem marta, zatim izbori u Budvi u maju i krajem godine izbori na Cetinju. Podsjetiću da smo priču o izborima, odnosno o skraćivanju mandata, imali prilikom usvajanja Ustava i tada je dogovoreno da izbori budu tokom 2009. godine. U ovom trenutku ne razmišljamo o vanrednim parlamentarnim izborima. Nema nikakve potrebe za žurbom, tako da lično ne očekujem prije jeseni iduće godine."

Međutim, već nekoliko dana se špekuliše, a to je štampa danas i objavila, da vladajuća elita planira održavanje parlamentarnih izbora umjesto na jesen naredne godine u martu ili aprilu 2009. Dnevnik "Dan" je to potkrijepio informacijama iz međunarodnih organizacija koji prate političke procese u Crnoj Gori da funkcioneri Demokratske partije socijalista najavljuju da ne planiraju duža odsustva iz zemlje u tom periodu zbog održavanja izbora. I u opozicionom Pokretu za promjene računaju na ovu mogućnost zbog čega su i ubrzali izborne procese u stranci koje planiraju završiti do kraja februara. Podsjećajući da je i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović tako nešto najavljivao, kao ključni razlog raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora Koča Pavlović navodi:

"S obzirom na činjenicu da je najavljena veoma teška finansijska situacija, mogu čak da kažem da nam je MMF na jednom sastanku nedavno u Skupštini rekao da Crnoj Gori prijeti slom javnih finansija i to u prvom kvartalu naredne godine očigledni su razlozi koji bi mogli motivisati DPS da pribjegne izborima u prvoj polovini naredne godine jer vrijeme ne radi za njih. Kako bude naredna godina odmicala biće po opštim procjenama sve teža situacija. Kriza u Prvoj banci je očigledno jedna spirala koja prijeti da čitavu privredu i državu gurne u bankrot."

RSE:A da li vam takav tajming odgovara?

Pavlović: Cijeli problem crnogorske političke scene je to što sva dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni kreira DPS i mi tu ne možemo ništa.

Sa druge strane, u, takođe opozicionoj, Socijalističkoj narodnoj partiji ne žele uopšte da razmišljaju da li je tajming odgovarajući ili ne jer, kako nam je rekao visoki funkcioner Velizar Kaluđerović, ne vjeruju u takvu mogućnost iz prostog razloga što ne postoje zakonske pretpostavke za to. Kaluđerović objašnjava:

"Osnovni je taj što Crna Gora nema novi izborni zakon, iako je Ustavom utvrđeni rok za donošenje tog izbornog zakonodavstva istekao još u aprilu mjesecu ove godine. Uz to, na žalost, rad Radne grupe za izborno zakonodavstvo je gotovo potpuno zaustavljen tako da pitanje raspisivanja izbora, a ta pitanja i pitanja finansiranja političkih partija prethodno ne učine potpuno izvjesnim mislim da je velika politička avantura onih koji eventualno u tom pravcu razmišljaju."

Bez obzira na argumente Kaluđerovića, analitičar doktor Srđa Vukadinović, kaže da vlast ima nekoliko valjanih razloga da se, umjesto jeseni, opredijeli da izbore raspiše na proljeće. Osim već pomenutog pritiska zbog ekonomske krize koja bi na jesen mogla biti drastičnija tu su i sljedeći:

"Prvi je razlog sigurno rast Demokratske partije socijalista što pokazuju i lokalni izbori u Kotoru, a i pokazuju rezultati dvije posljednje ankete. Drugi razlog je to što dolazi do pregrupisavanja na crnogorskoj opozicionoj sceni. Naime, dolazi do određene transformacije i Pokreta za promjene i Srpske liste i ta transformacija tih partija ne može biti u potpunosti obavljena do marta, aprila mjeseca. Onda, sljedeći razlog je to što će vjerovatno vladajuća koalicija itekako koristiti aplikaciju za status kandidata za Evropsku uniju, iako to predstavlja samo tehničko pitanje, jer u drugom dijelu godine će vjerovatno nastati određeni problemi oko ispunjavanja uslova za status kandidata."

XS
SM
MD
LG