Dostupni linkovi

Nastavlja se obračun SDA i Stranke za BiH


Sjedište Vlade Federacije BiH u Sarajevu
Sjedište Vlade Federacije BiH u Sarajevu

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vahid Hećo zvanično je obavijestio strateške partnere iz Njemačke, Austrije i Kazahstana da Ministarstvo nije u mogućnosti da provede odluku Vlade Federaciji o realizaciji strateških investicijskih projekata u elektroenergetski sektor.

Svoju odluku ministar je obrazložio na konferenciji za novinare Stranke za BiH. Kao razlog odustajanja od ovih projekata čelnici Stranke za BiH naveli su blokadu koju je napravila Stranka demokratske akcije.

Građani BiH osjetit će katastrofalne posljedice blokiranja realizacije strateških investicijskih projekata u elektroenergetski sektor, posebno u vremenu teške ekonomske krize, naglasio je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Vahid Hećo. Ministar Hećo je rekao da, i pored jednoglasne odluke Vlade Federacije i pored Strateškog plana i programa investiranja koji je napravljen, realizacije projekata neće biti:

„Odluka Vlade nije poništena, nego sam ja izvijestio strateške partnere da mi nismo u mogućnosti da provedemo odluku Vlade koja se godinu dana nalazi u Parlamentu. Oni su obaviješteni da se zbog političkih blokada ne može provesti ta odluka. Prema tome, ovim potezom odluka nije poništena.“

Odbijanjem ovog projekta pričinjena je nenadoknadiva šteta, sa krupnim posljedicama za budućnost i Federacije i BiH. Odgovornost za to ne snose čelnici Stranke za BiH, već Stranka demokratske akcije, smatra lider Stranke za BiH Haris Silajdžić:

„Opstrukcija ovakvih projekata se graniči sa zdravim razumom. Ovaj je nešto što imamo prvi put u historiji BiH. Radi se o modelu na koji će vrlo teško pristati u budućnosti bilo ko, o modelu u kojem se ništa ne rasprodaje, ništa ne privatizira, ništa ne daje - kako se to kaže. To je jedan jedinstven model na koji su strateški partneri bili pristali. Pitanje je kako ćemo dalje ići i ko će pristajati na taj model za koga ama baš svi kažu da je najbolji mogući model - svi.“

Stranka za BiH upozorila je da se ovim dovodi u pitanje i kredibilitet Vlade Federacije i da se svijetu šalje poruka da ovdašnje vlade ne mogu provoditi svoje odluke. Rečeno je da projekat realizacije ubrzanog investiranja u elektroenergetski sektor u Federaciji BiH i realizacija ugovora s odabranim strateškim partnerima više neće biti predmet pregovora SBiH i SDA. Posljedice odbijanja ovih projekata su, prije svega, stopiranje direktnih stranih investicija više od sedam milijardi maraka, nezapošljavanje više od 50.000 radnika, stagnacija metalske, građevinarske i drvoprerađivačke industrije BiH, kao i odgođena modernizacija rudnika u FBiH.

XS
SM
MD
LG