Dostupni linkovi

Pelješki most će se graditi unatoč recesiji


Izgled budućeg Pelješkog mosta
Izgled budućeg Pelješkog mosta

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić su ponovili da Hrvatska ne odustaje od gradnje Pelješkog mosta unatoč recesiji i unatoč smanjenog izdvajanja za most iz proračuna. Rekli su to na otvaranju 40 kilometara duge dionice Šestanovac - Zagvozd - Ravča, koja je dio autoceste A1 Zagreb - Split - Dubrovnik.

Na svečanosti na odmorištu u Ravči, hrvatski premijer Ivo Sanader je ocijenio da taj most nije problem za Bosnu i Hercegovinu, te je dodao da će njime Hrvatska spojiti svoj teritorij i otvoriti nove perspektive za razvoj svojega južnog dijela, te rekao da će za nekoliko godina Pelješki most biti svakako izgrađen:


"Ne razumijem one koji danas nam kažu - Šta forsirate te autoceste i te infrastrukturne projekte, zašto forsirate Pelješki most? A ja im odavde poručujem - Pelješki most će biti izgrađen."

Sanaderovim tvrdnjama priključio se i predsjednik Sabora, Luka Bebić:


"Mi povezujemo sve naše krajeve i nećemo ovdje stati. Idemo prema našem Dubrovniku. Želimo povezati cijelu Hrvatsku od istoka do zapada, sjevera i juga."

Novi put do Dubrovnika - za sada - vodi preko Pelješca, preko dvije i po milijarde kuna skupog i 2,5 kilometra dugog mosta. Ove godine je bilo predviđeno da se iz hrvatskog proračuna izdvoji 500 milijuna kuna za njegovu izgradnju. U sklopu kresanja proračuna ta svota je smanjena za 100 milijuna kuna. Završetak mosta je predviđen 2011. godine, a direktora "Konstruktora", koji izvodi radove, Željka Žderića, smo pitali hoće li ova restrikcija utjecati na rok izgradnje:


"Ukupno vjerojatno neće ili možda minimalno jer je i sljedeća godina ona koju možemo nazvati godinom u kojoj će se još uvijek raditi radovi ispod mora, a zato su potrebni specijalni alati koji su u fazi nabave. Mislim da neće biti nikakvog bitnog zaostajanja radova."

Po Željku Žderiću više od dotoka financija na ritam izgradnje mosta utjecat će situacija na terenu:


"Kada dođemo do pravih radova na dubinama od stotinjak metara onda će se moći puno lakše odgovoriti na to pitanje, ali od početka je predviđeno da radovi budu gotovi za četiri godine."

Što se uopće danas radi između Komarne i Brijeste na Pelješcu, koje su krajnje točke mosta:


"Danas se rade pripremni radovi i rade se stupovi u moru, oni koji se mogu raditi bez posebnih alata. Sve ono što je bilo predviđeno da se radi u ovom terminu, radi se na zadovoljavajući način."

Samo gradilište ne izgleda previše živo, napomenuli smo Žderiću:


"Imate oko stotinjak ljudi koji su na gradilištu, ali ima puno više onih koji u tvornici, ili na nekim drugim mjestima, rade elemente koji će se dole montirati. To su Lego kockice."

Pelješki most se ipak gradi - premostio je osporavanja iz Bosne i Hercegovine i stručne i političke otpore njegovoj gradnji u Hrvatskoj, a još ostaje vidjeti hoće li njegova visina od 55 metara biti dovoljna za premošćivanje i financijskih barijera.
XS
SM
MD
LG