Dostupni linkovi

Diplomski o sprezi vlasti, biznisa i tajkuna


Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

Izvršna direktorka Centra za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović prvi je diplomirani ekonomista u Crnoj Gori koji je za temu svog diplomskog rada odabrao oligarhične strukture u Crnoj Gori i njihovo zarobljavanje države. Profesori na državnom univerzitetu njen rad ocijenili su desetkom.

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović odbranila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore diplomski rad naslovljen "Ekonomski razvoj zarobljene države" u kome se objašnjava sprega vlasti, biznisa i tajkuna koji se povezuju sa nelegalnim poslovima. U tom radu posebno se elaborira uloga biznismena Veselina Barovića, premijera Mila Đukanovića i potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića. U studiji koja je ocijenjena desetkom dat je šematski prikaz pojedinačnih slučajeva sprege oligarhičnih, vlasničkih i upravljačkih struktura koje mogu biti u funkciji zarobljavanja države. Tako će se u Državnoj biblioteci po prvi put naći rad čija je tema do sada bila isključivo elaborirana u nekim medijima i od strane pojedinih nevladinih organizacija.

Mentor Vanje Ćalović, profesorka Mirjana Kuljak za naš radio kaže da je akademski prostor u svim vremenima i društvima bio prostor slobode za one koji nose slobodu u sebi:

"Ovaj rad, kada je u pitanju kandidat Vanja Ćalović već sada diplomirani ekonomista i tema koja je obraćena u skladu sa metodologijom naučno istraživačkog rada, izrade stručnih radova, tako da je to jedna stvar. Ja sam jako zadovoljna i komisija je to potvrdila svojom jednoglasnom odlukom ocjenom deset."

Obrazlažući izbor teme za diplomski rad Vanja Ćalović kaže:

"U posljednje vrijeme oligarsi, odnosno pojedinci, koji su u stanju da utiču na pravila igre i pravila funkcionisanja pojedinih država zahvaljujući globalizaciji postaju sve veća prijetnja i ekonomijama drugih zemalja i iz tog razloga međunarodne finansijske organizacije se sve više bave i teorijskim i praktičnim aspektom zarobaljavanja države. U tom smislu u mnogim zemljama u tranziciji postoje neki ljudi, a u nekim zemljama naravno postoje mnogi s druge strane pokazatelji i mehanizmi na koje se država zarobljava bilo od strane biznisa, bilo od strane političke elite. Imajući u vidu da su mnogi od tih pokazatelja bili karakteristični upravo i za Crnu Goru ja sam smatrala da je neophodno obraditi jednu takvu temu jer ona nikada nije obrađena na našem univerzitetu i u tom smislu ne postoje podaci na osnovu kojih bi neko mogao da zaključi i kakvi su trendovi i kakvi su mehanizmi i ko su ti pojedinci koji naravno zarobljavaju državu i na taj način sebi obezbjeđuju sticanje ogromnih profita kroz monopole koje im država garantuje."

Na pitanje da li je bilo opstrukcije na univerzitetu i da li je bilo problema prilikom formiranja komisije na čelu sa profesorom Ekonomskog fakulteta Božidarom Mihailovićem Mirjana Kuljak objašnjava:

"Bez dileme je da je tema o korupciji i organizovanom kriminalu zarobljenosti države tema broj jedan i zasluživala je odavno, ali nijesmo imali kandidata koji je i za to bio zainteresovan da bude obrađena. Ovo što se tiče komisije nije bilo problema, moje kolege su prihvatile, vidjeli rad, ocijenili kao urađen potpuno u skladu sa principima koji zahtijevaju i standardima koje je zahtijevao jedan ovakav rad. Pitanje je možda ličnih sloboda koliko se čovjek osjeća slobodnim da se uhvati u koštac sa jednom vrućom temom broj jedan u Crnoj Gori."

Vanja Ćalović ističe da joj je bilo posebno važno da državni univerzitet stavi svoj pečat na ovakav naučno istraživački rad:

"Upravo iz razloga što on govori kako o teorijskim tako i o nekim vrlo praktičnim implikacijama u Crnoj Gori i ja se nadam da će to predstavljati neki stimulans možda nekim pojedincima koji će na nekom višem nivou magistarskih ili doktorskih studija da ovakve teme koje su od izuzetnog značaja za funkcionisanje države obrađen na jedan ozbiljniji akademski način."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG