Dostupni linkovi

Ne postojiš ako nemaš svoju web adresu


Broj internet korisnika u Crnoj Gori rastao je i u ovoj godini, sve više je domaćinstava sa kablovskom televizijom, a po broju mobilnih telefona i dalje smo u evropskom vrhu. Koliko su savremene tehnologije promijenile naš način informisanja i komunikacije?

Građani Crne Gore prosječno imaju po dva mobilna telefona. Internet, po nekim ispitivanjima, koristi 41 odsto građana, dok broj korisnika kablovske televizije raste kvartalno za desetak procenata:

"Radi se o nečemu što najbolje opisuje riječ 'interaktivnost'."

Uporedo sa usvajanjem savremenih tehnologija televizija ipak ostaje centralno mjesto dobijanja informacija i zabave za najveći broj građana:

"TV ekran postaje centralno mjesto za komunikaciju u kući."

No, televizija ipak nije nalik onoj od prije samo deceniju:

"TV gledalac nije više pasivni gledalac nekih sadržaja nego vidite kako možete da utičete na to što hoćete da gledati i televizija na mnogo načina omogućava tu takozvanu presonalizaciju sadržaja. Možete preko mobilnog telefona da zakažete snimanje, možete da pratite berzu uživo, izvještaje, vremensku prognozu."

I pored mnogostruko većeg izbora tv kanala, te multiplikovanih korističkih opcija, neki kažu da je komercijala ipak osnovno obilježje mas medija:

RSE: Koliko tv programa gledate?

"Relativno malo, one na kojima je sport."

RSE: Koliko imate kablovskih programa?

"Preko 100, tu nešto."

RSE: Koliko je to promijenilo vaš odnos prema televiziji?

"Ništa. Reklame su svuda, sve je komercijalizovano, tako da je pravi kvalitet otišao na uštrb komercijale."

Uočljivo je takođe da mlađa populacija najrađe bira kompjuter kao izvor informacija i komunikacije, jer je internet personalizovao medije dajući slobodu izbora ne samo koji, nego i kada ćete konzumirati medijski proizvod:

RSE: Koji je najbolji računar koji prodajete?

"Dell kompjuter. Može sve da radi, bukvalno sve što vam padne na pamet, od mejla do interneta, od montaže spotova, videospotova, do televizije."

Ankete su pokazale da je najveći procenat korisnika interneta zabilježen u Kotoru, čak preko 67 posto, za četvrtinu više nego u glavnom gradu. Opštine na sjeveru su ispod korisničkog prosjeka, izuzev Nikšića gdje internet koristi 47 odsto anketiranih, a među korisnicima je najviše mladih od 18 do 27 godina:

"Prije mi je TV bio bitniji, ali od pojave interneta vrlo malo vremena koristim za TV, jer sve prije i više mogu da saznam preko interneta nego televizije."

"Naša generacija jeste informatički pismena, ali mislim da će mlađe generacija do mene i mojih kolega biti mnogo pismenije što se tiče informatike."

"Danas ne postojiš ako nemaš svoju web adresu, ako nisi dio svjetskog tržišta. Treba da budemo u korak sa svijetom i po tome, ali da ne dođemo do nivoa otuđenja, gdje tehnologija dovodi čovjeka da se otuđi od drugog čovjeka."

XS
SM
MD
LG