Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Male šanse za usvajanje budžeta


Zgrada Vlade Srbije

Kako stvari trenutno stoje, malo je verovatno da će poslanici Skupštine Srbije uspeti da tokom ove godine izglasaju vladin predlog budžeta za 2009. godinu, jer su opozicione stranke uložile više od 500 amandmana. Zbog toga je vladajuća većina za sredu najavila sastanak svih poslaničkih grupa, kako bi postigli dogovor o intenziviranju rada na budžetu. U Vladi ipak ne isključuju mogućnost privremenog finansiranja.

Na predlog budžeta i prateće zakone, oko čega se trenutno u Skupštini Srbije vodi rasprava, opozicija je uložila 530 amandmana, od kojih se više od 200 odnosi na budžet. Čak i u varijanti da se poslaničke grupe dogovore da Skupština radi neprekidno, neće biti moguće da se rasprava okonča do ponedeljka, 29. decembra, kada se završava redovno jesenje zasedanje. Iz te perspektive, jedina opcija je privremeno finansiranje, koje, po rečima premijera Mirka Cvetkovića, ne bi bilo dugoročno. Brojalo bi se danima ili nedeljama, a ne mesecima, precizirao je premijer:


"Budžet predstavlja našu najbolju procenu onoga što mislimo da nas čeka u narednoj godini. Stvarni život može biti bolji, ali i lošiji, od te naše procene. Mi smo sa našim najboljim saznanjima i najboljom verom išli sa ovim budžetom i stojimo iza njega."


Po svemu sudeći, iza budžeta – kada dođe vreme za glasanje – i ostaće samo vladajuća garnitura. Opozicija nije spremna da dà svoju podršku, ali ni da odstupi od broja predloženih amandmana. Zbog toga je zakazan sastanak svih poslaničkih grupa, kako bi se postigao dogovor o intenziviranju rada na budžetu. Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke:


"U tom cilju smo za sutra zakazali konsultacije šefova poslaničkih grupa sa premijerom i ministarkom finansija kako bismo zajedno prošli kroz amandmane i kako bi Vlada još jednom detaljno objasnila koncepciju budžeta, u smislu koji su to amandmani koji ne ruše tu koncepciju i koji su prihvatljivi, u nadi da bi opozicija, kada o tome budemo detaljno razgovarali, mogla da povuče jedan deo amandmana, a jedan deo Vlada usvojila."


Kako opozicija reaguje na ovaj poziv? Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka:


"Predsednik Vlade se kasno setio da se konsultuje sa poslanicima, izašao je iz svih zakonskih okvira. Sada ga najverovatnije čeka privremeno finansiranje, neka sam odluči da li treba da vodi Vladu koja nije uspela da usvoji budžet. U normalnom i civilizovanom demokratskom svetu vlada koja ne uspe da omogući usvajanje budžeta na vreme podnosi ostavku i bira se nova."


Demokratska stranka Srbije podržava sastanak sa premijerom, ali sudeći po rečima Miloša Aligrudića, šefa poslaničke grupe, nije spremna na prevelike ustupke:


"Da bi stvar funkcionisala neophodno je da se pre svega dobro raspravi. Mislim da amandmani nisu problem, amandmani su uvek postojali kada je u pitanju budžet i oni su sastavni deo rasprave. Na kraju krajeva, budžet je ona tačka dnevnog reda na kojoj se zapravo na najjednostavniji način vidi razlika između vlasti i opozicije – to je pristup politici."


Ukoliko i dođe do dogovora o ubrzavanju rada Parlamenta, to će se svakako odraziti na suštinu vladinog predloga budžeta. Miloš Aligrudić i Tomislav Nikolić:


"Za sve amandmane koje smo podneli smatramo da su smisleni, da valjaju i da će na dobro promeniti ovaj inače loše zamišljen budžet. Ukrstićemo argumente u tom razgovoru i videti kakav će biti proizvod toga. Ako Vlada Republike Srbije prihvati izvestan broj amandmana, ili barem one ključne, to će svakako pomoći da se ova situacija oslobodi pritiska."


"Mi želimo da pokažemo gde bi novac trebalo da ode. Zašto bismo odustajali od amandmana? Neka prihvate amandmane, i to mi mogao da bude način da se skrati rasprava. Neka prihvate amandmane, možda možemo da se dogovorimo oko toga koji su amandmani bitniji, i zbog kojih bismo prihvatili, pa da odustanemo od dalje diskusije. Ali, to ne znači da bismo glasali za budžet – za budžet nećemo da glasamo."

XS
SM
MD
LG