Dostupni linkovi

Potpisivanje energetskog aranžmana sa Rusima


Rafinerija u Pančevu
Rafinerija u Pančevu

Premijer Srbije Mirko Cvetković potvrdio je da će 24. decembra u Moskvi biti potpisan ugovor sa ruskim partnerima o energetskom aranžmanu. Ostalo je nejasno šta su garancije da će gasovod Južni tok zaista biti izgrađen u predviđenom roku, odnosno do 2015. godine. Jedina garancija, kako sada stoje stvari, biće prisustvo predsednika dve države i po mišljenju srpskih zvaničnika to je dovoljna garancija za sprovođenje sporazuma...

Tek kada su ruska i srpska strana parafirale ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS), srpski pregovarači pristali su da obelodane neke njegove detalje. Ugovor o prodaji 51 odsto NIS-a Rusima za 400 miliona evra parafiran je u ponedeljak, a ranije su parafirani dokumenti o gasovodu Južni tok i skladištu gasa Banatski dvor.


Iako još uvek nema čvrstih ugovornih garancija, srpski premijer Mirko Cvetković je za B92 objasnio da će ipak biti potpisan krovni ugovor, koji je politička deklaracija iza koje staju dve države, a ne finansijska garancija koju bi Srbija mogla da iskoristi na sudu u slučaju da se sporazum eventualno ne realizuje:


"Ovde se zapravo radi o političkim garancijama, predsednik Putin i predsednik Medvedev založili su svoj lični i politički kredibilitet iza stava da će Rusija to graditi. Mislim da, gledajući zakon, verovatno ne možemo naplatiti štetu, ali je isto tako pitanje, kao što sam rekao, da li je to zaista garancija ili nije – teško mi je da poverujem da takva dva državnika neće ispoštovati svoju datu reč."


Ostalo je nejasno šta su garancije da će gasovod zaista biti izgrađen u predviđenom roku. Jedina garancija, kako sada stoje stvari, biće prisustvo predsednika dve države na potpisivanju ugovora. Premijer Srbije Mirko Cvetković uveren je da je politička garancija dva predsednika dovoljna za sprovođenje sporazuma:


"Finansijske i pravne garancije ćemo dobiti u roku od otprilike dve godine, a za sada imamo političke garancije – za dve godine ćemo videti da li će se to realizovati."


Ono što je između dve strane do sada bio kamen spoticanja su pitanja socijalnog programa i ekološki standardi. Navodi se da će investicije u NIS biti povećane sa 500 na 550 miliona evra, kao i to da Rusi neće moći da računaju na monopol u proizvodnji nafte do 2014. kako su tražili, već samo do kraja 2010. godine. U sporazum će, prema navodima ruskih medija, ući i obaveza Gasprom-a da do kraja 2012. ne sme da otpušta radnike NIS-a, a da će radnicima koji odluče da napuste kompaniju, isplaćivati nadoknadu od 750 evra po godini radnog staža.Veljko Žunić, potpredsednik sindikata NIS-a kaže za naš program da je Gasprom u potpunosti prihvatio socijalni program NIS-a:


"Sindikat NIS-a je sigurno zadovoljan, da socijalni program i kolektivni ugovor budu sastavni deo kupoprodajnog ugovora jer je to garancija. Ugovor o prodaji NIS-a je državno pitanje i to je u nadležnosti države Srbije, sindikat ne želi da komentariše detalje ugovora - znamo da su prošle investicije i ekologija, ali ne znamo sve detalje. Naša procena je da će kompanija raditi, ako neko uloži 500 miliona evra u investicije verovatno je da će se nešto raditi i razvijati."


Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Danica Popović veruje da je u odnosu na polazni deo ugovora, srpska strana uspela da izdestvuje određene vrste garancija, pre svega kada je reč o prodaji NIS-a:


"Vidimo da su urađene tri stvari koje nisu bile povoljne za Srbiju. Prva, monopol je ugovoren samo do kraja sledeće godine, druga je ekološki standardi, a treća stvar je socijalni program. Moram da kažem da su NIS i ceo aranžman ustupak ruskoj strani za njihovu pomoć u Ujedinjenim nacijama - za veto na svaki pokušaj Amerikanaca da nam definitivno ocepe Kosovo. Dakle, celu priču moramo gledati u tom kontekstu jer van tog konteksta ova priča uopšte nema smisla. Ko bi prodao NIS za 400 miliona kada su Robne kuće Beograd, prazne i ogoljene bez prozora, prodate za 360 miliona?! Dakle, van konteksta apsolutno nema nikakvog smisla i mislim da to ne treba zaboraviti."


Ugovor o prodaji NIS-a Gaspromu i krovne sporazume o izgradnji gasovoda Južni tok i završetku skladišta gasa Banatski dvor, potpisaće 24. decembra u Moskvi predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev. U srpskoj delegaciji će biti zamenik premijera Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar energetike Petar Škundrić.

XS
SM
MD
LG