Dostupni linkovi

Obmanjivanje javnosti bez odgovornosti


Džamija u Fazlagića kuli izgorjela je u požaru početkom ovog mjeseca.
Džamija u Fazlagića kuli izgorjela je u požaru početkom ovog mjeseca.

Kontradiktorni izvještaji o požaru u džamiji kod Gacka pokazuju da neko u ovom slučaju obmanjuje, ali i da nema straha da bi se moglo i odgovarati - ili zbog uznemiravanja javnosti i produbljivanja međunacionalnih sukoba, ili zbog prikrivanja zločina, što vodi ka istom cilju. Ali, u Bosni i Hercegovini, nažalost, ne postoje mehanizmi kako bi se pitanje odgovornosti pokrenulo.

Naime, u ponedjeljak je u Rijasetu Islamske zajednice saopšteno kako je nezavisni ekspert što su ga angažovali utvrdio da je požar u džamiji u hercegovačkom selu Fazlagića Kula pored Gacka, uoči poslednjeg Bajrama, podmetnut i da je izveden posve profesionalno. Ranije je istraživački tim nadležnih organa zaključio da je do požara došlo usljed nestručno provedenih elektroinstalacija.

Izvještaj nezavisnog vještaka Islamske zajednice BiH (IZ) pokazao je da je požar u džamiji u Fazlagića Kuli kod Gacka. uoči Bajrama, podmetnut. Ovakav nalaz potpuno je suprotan zvaničnom izvještaju Okružnog tužilaštva iz Trebinja koje je vodilo istragu i saopštilo da su uzrok požara bile neispravne elektroinstalacije. IZ saopštila je da će izvještaj poslati Tužilaštvu BiH jer, kako kaže muftija mostarski Seid efendija Smajkić, ne vjeruju u pravosuđe RS-a:


„Naručeni izvještaj. Znači radi se o tome da policija, tužiteljstvo itd. u RS-u imaju dva aršina. Ne gledaju na ljude kao na ljude, nego gledaju kao na Bošnjake, Srbe ili druge. Očekivali smo da se pokaže ta objektivnost.“


Iz Tužilštva BiH je saopšteno da će izvještaj, ukoliko ga dobiju, analizirati, a potom donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu i prihvatiti slučaj iz Fazlagića Kule.


Ministar odbacuje optužbe


Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo demantovao je danas optužbe da je izvještaj zvaničnih institucija RS koje su radile na uviđaju u Fazlagića Kuli lažan i neobjektivan:

Za svaku je osudu ponašanje onih koji zbog svojih interesa kreiraju atmosferu i žele da se građani osjećaju nesigurno.
„Vi ste imali priliku da čujete i stav Tužilaštva koje je najmjerodavnije da da konačnu ocjenu o samom događaju. Ja mogu reći da ako procijenimo ukupne okolnosti i činjenice, a koje su sadržane, prije svega, u izvještaju o uviđaju, saopštenju Tužilaštva, u nalazima vještaka i u nepostojanju bilo kakvih indicija i okolnosti koje bi upućivale na sumnju u prethodno, vrlo je izvjesno da je utvrđen tačan uzrok požara u vjerskom objektu Islamske vjerske zajednice u Fazlagića Kuli. I za svaku je osudu ponašanje onih koji zbog svojih interesa kreiraju atmosferu i žele da se građani osjećaju nesigurno. Očigledno je da tu postoje oni koji ne žele da institucije funkcionišu, jer samo u atmosferi u kojoj ne funkcionišu institucije sistema, oni kreiraju i pronalaze prostor za neka svoja djelovanja.“


Okružno tužilaštvo u Trebinju još uvijek nije reagovalo, niti se mogla dobiti informacija da li će izvještaj iz IZ biti prihvaćen kao relevantan dokaz. Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo vjeruje kako zvaničnu istragu o uzrocima požara treba nastaviti na lokalnom nivou i na taj način spriječiti špekulacije, ali i povratiti izgubljeno povjerenje:


„Mislim da treba jačati lokalne organe vlasti i povjerenje građana u njihovu sposobnost da ako je bilo tih pritisaka, da im se odupru i da se afirmišu ti nivoi vlasti, jer bi preuzimanje tog slučaja na viši nivo značilo iskazivanje nepovjerenja prema toj razini vlasti da je sposobna. Ja mislim da, ipak, i nakon ove apelacije koju je podnijela IZ i dokaza neovisno od stručnjaka i vještaka treba navesti odgovorne ljude da nastave istragu i utvrde uzroke ove paljevine.“


Politička zloupotreba je bila očekivana

Branko Todorović, iz Helsinškog komiteta RS, kaže da je nakon požara posjetio džamiju u Fazlagića Kuli, te da se već prvih dana moglo pretpostaviti da će se čitav slučaj politički zloupotrijebiti:


„Imamo u ovom trenutku dva potpuno suprotstavljena stava i mišljenja o tome kako je i zašto došlo do ovog tragičnog događaja. Prema tome, ne želeći ni u kom slučaju da presuđujemo bilo šta, možemo samo reći kako nešto što se moglo preduprijediti pravovremenom aktivnošću i nadležnih institucija i njihovom eventualnom komunikacijom sa međunarodnim ekspertima postaje problemom i predmetom daljih podvajanja u BiH, daljih netrpeljivosti i mržnji i jedne ilustracije kako skoro sve što se dešava u društvenom životu BiH može postati povodom sukoba, razmimoilaženja ili dugoročno neriješenih pitanja.“

Neko tu laže. Onaj ko laže treba da snosi odgovornost.
Požar u džamiji u Fazlagića Kuli od početka je isuviše politizovan, a sasavim je jasno da neko ne govori istinu i zato će snositi posljedice, smatra Mladen Ivanić, zamjenik presjedavajućeg Doma naroda BiH:


„Neko tu jeste lažirao izvještaj. Sad je na institucijama da vide ko je. Ja mislim da se ovakvo stanje kakvo je sada trenutno ne može prihvatiti. Postoji jedan zvanični izvještaj, i drugi izvještaj tog nekog nezavisnog vještaka. Neko tu laže. Onaj ko laže treba da snosi odgovornost. A jedino gdje je moguće naći realni princip su predstavnici međunarodnih institucija i ja očekujem da i oni dadnu o svemu tome svoj stav. Jedino istinski nezavisni vještak može nešto uraditi. Ja vidim u tome posebno ulogu EUPM-a. Ako iko ikome vjeruje, onda bi trebalo vjerovati EUPM-u i mislim da bi EUPM u toj varijanti trebao da da svoje viđenje jer mislim da je to jedna vrsta autoriteta koja bi sasvim sigurno bila prihvaćena.“


Iz Evropske policije, međutim, još uvijek nema inicijative niti veće angažovanosti na ovom slučaju. Jedino učešće je nadgledanje zvanične istrage koju je vodilo Okružno tužilaštvo u Trebinju i na koje EUPM nije imao zamjerke.

XS
SM
MD
LG