Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slaže se mozaik oko Pukanićevog ubojstva


Bliski suradnik Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, Slobodan Đurović osumnjičen je u Hrvatskoj za sudjelovanje u ubojstvu suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića. Đurović, koji se nalazi u pritvoru u Hrvatskoj, do sada je bio sumnjičen samo za pomaganje izvršiteljima atentata u bijegu.

Ured za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije (USKOK) podnio je zahtjev za proširenje istrage protiv Slobodana Đurovića, crnogorskog državljanina sa prebivalištem u Srbiji. Đurovića se tereti da je i on bio član zločinačke organizacije koja je 23. listopada ove godine u Palmotićevoj 3 likvidirala suvlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova marketinškog stručnjaka Niku Franjića. Do sada ga se teretilo samo za pomaganje u bijegu dvojici neposrednih izvršitelja, braći Robertu i Luki Mataniću. Kada je uhićen nedaleko granice Hrvatske i Srbije, tvrdio je da je došao Matanićima vratiti neki dug od par tisuća eura.

Policija je u dva mjeseca od dvostrukog ubojstva u središtu Zagreba pohvatala konce vezane uz ovu priču, kaže za naš radio izvrstan poznavatelj krim-miljea u regiji, novinar „Jutarnjeg lista“ Dušan Miljuš:

„S obzirom da se radi o čovjeku koji je praktički desna ruka Sretena Jocića, za kojeg se zna njegova hijerarhijska pozicija u srbijanskom organiziranom kriminalu, teško da bi Jocić svog praktički drugog čovjeka izlagao da se nalazi sa Matanićem zbog nekakvog neriješenog duga od pet tisuća eura. To stvarno izgleda smiješno, jer to nisu ljudi kojima takva svota novca predstavlja nekakakv ozbiljan problem.“


Miluš podsjeća da je i sam pisao kako osumnjičeni Amir Malafani i neki drugi nude pokajničke iskaze, nije isključeno da je policija došla i do nekih novih iskaza svjedoka, istraženi su ispisi razgovora preko mobitela, ravnatelji hrvatske i srpske policije sastali su se nekoliko puta, a uspostavljen je i kontakt sa crnogorskom policijom. Sve to, po Miljuševoj procjeni, vodi do zaključka da je stvoren činjenični supstrat da se Đuroviću da mnogo veća uloga nego što je samo pomaganje počiniteljima u bijegu. I Đurovićeva dosadašnja karijera daje dodatnu težinu:


„Radi se o čovjeku koji je bio pripadnik bivše vojne obavještajne službe, dakle službe koja je isto tako po potrebi 'odrađivala' takve poslove, dakle o čovjeku koji zna organizacijski posložiti jednu takvu akciju. Mislim da je sve to pružilo dovoljno dokaza da se za Đurovića ide na puno težu kvalifikaciju.“


Umirovljeni general vojne policije, nekadašnji inspektor za droge, a sada sigurnosni ekspert Mate Laušić za naš radio kaže kako ovaj pomak u istrazi nije nevažan. Komadići mozaika pomalo se slažu:


„U mozaiku svih tih indicija puno znači i njegova uloga kao djelatnika KOS-a i kao kuma osobe iz vrha krim-miljea srbijanske krim-scene. Čitav taj mozaik se pomalo upotpunjava i u konačnici bi to moglo značiti pretvaranje svih tih indicija i utemeljenih sumnji u neke dokaze. Hoće li to biti samo personalni dokazi, jesu li pronađeni li će biti pronađeni i neki materijalni dokazi, ali – svakako ovo je vrlo značajan napredak u samoj istrazi.“


Među brojnim reakcijama u beogradskim medijima na spominanje moguće upletenosti Jocića, pojavile su se i one kako je Jocić navodno prepametan da bi se upuštao u ovako nešto, i slično. Hoće li se možda i ovoga puta pojaviti komentari kako se radi o novom poglavlju hrvatsko-srpskih prepucavanja, pitali smo Miljuša:


"Mislim da ne! Upravo ta činjenica da je 'prepametan' znači naprosto da takvu stvar ne može izvesti netko glup, ali isto tako to znači da – bez obzira koliko dobro neku stvar organizirali, uvijek možete napraviti neku grešku na temelju koje će vas se otkriti, pa tako i ovo. Policija je prešla preko situacija da se sve to doživljava kao neka podmetanja, uostalom - pustimo istrazi da utvrdi sve relevantne okolnosti. Mislim da, bar po ovom što je meni poznato i što je do sada prikupljeno, ne radi se ni o kakvom spašavanju trenutnog zahtjeva za istragu ili eventualne optužnice nego naprosto nečemu puno višem, ali naravno – trebalo je vremena i da se neki dokazi prikupe!“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG