Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropa će prihvatiti zatvorenike iz Gvantanama?


Evropske zemlje će u januaru raspravljati o preuzimanju zatvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo na Kubi, ukoliko ga zatvori dolazeća administracija američkog predsednika Baraka Obame, kao što je on to i obećao.

Kako prenosi današnji Vašington tajms (Washington Times), savetnik za štampu nemačke ambasade u Vašingtonu Ulrih Sante rekao je da je Evropa uvek smatrala da bi trebalo zatvoriti Gvanatanamo i da će se Savet ministara inostranih poslova Evropske unije sastati krajem januara i razmotriti pitanje prihvatanja zatvorenika iz tog zatvora.
Nemačka vlada smatra da činjenica da nevini zatvorenici nemaju gde da se vrate ne bi trebalo da spreči zatvaranje Gvantanama, rekao je Sante.
Veruje se da bivši zatvorenici Gvantanama, iako oslobođeni optužbi, mogu biti proganjani u svojoj zemlji porekla i da je potrebno da ih prihvati neka treća zemlja.
U Gvantanamu ima još oko 250 zatvorenika, od kojih su 60 američke vlasti oslobodile od optužbi i koji mogu da budu oslobođeni.
Portugal je već to pitanje pokrenuo u pismu ministra inostranih poslova Luiša Amada svojim kolegama u EU. Amadovu inicijativu pozdravio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Danijel Frid.
"Amadovo pismo je dobrodošlo i odražava razumevanje Evrope da svi treba da uradimo svoj deo da bi se prevazišao ovaj problem", rekao je Frid.
Kako je Sante rekao američkom listu, nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je već zatražio od pravnog odeljenja svog ministarstva da reši sva pravna pitanja vezana za zatvorenike tako da Nemačka može da prihvati neke od njih ako to zatraži SAD.
Novoizabrani američki predsednik Barak Obama obećao je tokom svoje kampanje da će zatvoriti Gvantanamo jer, kako je rekao, podriva američki ugled zbog izveštaja o lošem tretmanu zatvorenika i zbog toga što pritvorenici dugo čekaju na suđenje.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG