Dostupni linkovi

Dogovor o provedbi dogovora


Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik (r), Foto: Dnevni avaz
Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik (r), Foto: Dnevni avaz

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ BiH Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović saglasili su se u ponedjeljak u Sarajevu da Parlamentu BiH upute inicijativu za izmjene Ustava BiH koje bi trebalo da se odnose na njegovo usklađivanje s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Državnom parlamentu je predloženo i da se ispoštuje odluka Fiskalnog vijeća o budžetu za narednu godinu.

Trojica lidera partija SDA, SNSD i HDZ BiH, Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović, dogovorili su konkretnije prijedloge realizacije tačaka utvrđenih u izjavi iz Pruda. Tako će proces ustavnih promjena u BiH biti vraćen u parlamentarnu proceduru po principima koji su rezultat dogovora lidera, naglasio je Tihić:


„Mi ćemo tražiti da Parlament BiH donese odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, a koje se odnose na okvir koji smo mi utvrdili u Prudu, a to su: 1. usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, sa dodatnim protokolima; 2. nadležnosti države središnjih i lokalnih nivoa vlasti; 3. funkcionalnije institucije BiH; i 4. teritorijalna organizacija BiH i središnjih nivoa vlasti.“

Intencija je tačke 2. da se definišu nadležnosti, šta je ko nadležan da radi. Kad imamo jasno definisane nadležnosti, onda će biti manje problema.
Teritorijalna organizacija BiH težište će staviti na srednji nivo vlasti, gdje treba riješiti problem nadležnosti, kaže Dodik:


„Problem BiH jeste problem nadležnosti - stalna borba za nadležnosti. Mislim da konačno se mora sjesti. Intencija je tačke 2. da se definišu nadležnosti, šta je ko nadležan da radi. Kad imamo jasno definisane nadležnosti, onda će biti manje problema.“


Što se tiče državne imovine, taj segment je ostavljen u nadležnosti resorne komisije, a zakon bi, prema predviđanjima, trebalo biti gotov do kraja januara naredne godine, pojašnjava Čović:


„Ako ovo povjerenstvo za popis državne imovine, odnosno za državnu imovinu, o kojem smo sad počeli govoriti da apsolutno ima potporu u Parlamentu, donese, sukladno svom načinu rada i odlučivanja, prijedlog zakona koji treba tretirati državnu imovinu, sa svim pratećim aktima, mi danas već možemo kazati da imamo potporu u Parlamentu za jedan takav zakon. Prije svega, bitno je da to urade pravnici kako bi to uistinu s pravne strane bilo korektno učinjeno.“


Lideri su napravili i prijedlog vezan uz popis stanovništva, a glavni nosilac aktivnosti trebalo bi biti Vijeće ministara, prenosi Tihić:


„Da Vijeće ministara formira interesornu grupu koja će izraditi prijedlog zakona o popisu stanovništva koji će uključiti i popis izbjeglica BiH, utvrditi prijedlog zakona o popisu stanovništva koji je usko vezan za pomoć održivom povratku svih izbjeglih i raseljenih u periodu 2009. - 2014. godine. U skladu s Aneksom 7. Dejtonskog sporazuma hitno napraviti program mjera za pomoć održivom povratku za period 2009. – 2014. sa projekcijom potrebnih sredstava za potpunu realizaciju, i da iznađe mogućnosti dobivanja povoljnih kredita ili izdavanja obveznica za finansiranje obaveza predviđenih u programu.“


Nezadovoljstvo u opoziciji i Stranci za BiH


No, kako je potvrđena potreba za rekonstrukcijom Vijeća ministara i među potpisnicima izjave, veoma je upitno kako će se ove obaveze ispoštovati jer Vijeće ministara ne funkcinoniše, kaže Damir Mašić, portparol SDP BiH:

Oni pozivaju tri svoja kluba zastupnika u Parlamentu BiH da zajedno sa drugim poslanicima pripreme amandmane na Ustav BiH. To je u najmanju ruku neozbiljno.
„Opšte je poznata činjenica da Vijeće ministara BiH aposolutno ne funkcioniše ni u jednom svom obliku i očekivati od Vijeća ministara u ovoj situaciji da bilo šta napravi, pripremi, usaglasi, pošalje je malo previše ambiciozno – imajući u vodi koji ljudi tamo sjede. I na kraju, sve se ovo naprijed rečeno može potvrditi i ovom odrednicom za ustavne promjene – oni pozivaju tri svoja kluba zastupnika u Parlamentu BiH da zajedno sa drugim poslanicima pripreme amandmane na Ustav BiH. To je u najmanju ruku neozbiljno.“


Parlamentarnu podršku dogovor ne može očekivati od opozicije jer se radi o ponavljanju ranijih stavova, tvrdi zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH Slobodan Šaraba:


„Dakle, što se tiče državne imovine, nije apsolutno ništa novo dogovoreno. Naprotiv, data je nadležnost komisiji koja treba da riješi neke stvari. A to nije u nadležnosti komisije, nego u nadležnosti nekih drugih organa. Što se tiče popisa stanovništva, mislim da ni o tome se lideri nisu ništa dogovorili budući da su ponovili staru priču. To je ona priča otprilike, koja postoji prije godinu i po dana, da će se izraditi zakon o popisu stanovništva. Sada ponavljaju tu istu priču.“


Ni Stranka za BiH za sada nije sklona podržati prudski dogovor, ističe zastupnik stranke u Parlamentu BiH Remzija Kadrić:


„Zato što su oni na određen način išli previše daleko kad su u pitanju državna imovina, popis stanovništva i pokušaji da se amandmanima na Ustav riješe mnoga pitanja. Želim da kažem da principi koje su oni dogovorili, što se tiče mene kao poslanika, nisu prihvatljivi. Mislim da neće dobiti podršku u Parlamentu zato što se takvim stvarima definitivno razgrađuje BiH na moguća tri dijela.“


Lideri tri partije sastaće se ponovo narednog mjeseca u Banjoj Luci kako bi dalje precizirali stavove iz zajedničke izjave.
XS
SM
MD
LG