Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Paroh tuži direktora policije


Paroh Velibor Džomić

Paroh podgorički, Srpske pravoslavne crkve, Velibor Džomić, najavio je da će tužiti direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Veljović je, kako tvrdi Džomić, na zatvorenoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost saopštio kako je podgorički paroh bio član grupe koja je nakon protesta zbog priznanja Kosova planirala paljenje crnogorske Skupštine.

Navodeći da je žrtva: "policijske ujdurme", paroh podgorički Velibor Džomić kaže da će ubrzo podnijeti tužbu za klevetu protiv direktora crnogorske policije Veselina Veljovića, koji ga je navodno na zatvorenoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbijednost optužio da je, uoči mitinga protiv odluke Vlade da prizna nezavisnost Kosova, sa liderom Srpske narodne stranke Andrijom Mandićem i sveštenikom Brankom Tapuškovićem planirao paljenje zgrade Parlamenta i podstrekavao grupu mladića koja je učestvovala u nemirima i sukobu sa policijom:

"Prosto nijesam mogao da vjerujem da je tako nešto izrečeno. Naknadno je gospodin Veljović to u poslaničkom odgovoru na poslaničko pitanje potvrdio takvu informaciju što je meni bio dovoljan dokaz i razlog da, s obzirom da se u tom periodu nijesam nalazio u Crnoj Gori, nego sam bio na pokloničkom putovanju sa desetak ljudi u manastiru Hilandar, da godinama naravno nemam nikakve kontakte sa gospodinom Andrijom Mandićem niti mi po ličnom, čovječnom i svješteničkom dostojanstvu pripada da bilo kome blagosiljam bilo kakvu paljevinu javnih objekata, a kamoli zgradu crnogorske Skupštine koju sam svojevremeno i osveštao sa protojerejom Radomirom Nikčevićem i ja sam se upravo na taj korak odlučio radi zaštite dostojanstva i sa ambicijom da se konačno više prestane sa žigosanjem takvim."

Na pitanje kako je došao do ove informacije sa zatvorene sjednice skupštinskog Odbora za bezbijednost i da li je siguran da su ti navodi tačni Džomić kaže:

"Svi su mi to potvrdili, odnosno razgovarao sam sa dvojicom članova Odbora za bezbijednost, oni su mi to potvrdili. Nakon toga poslanik Strunjaš je postavio poslaničko pitanje, dobio odgovor, razvila se polemika na sjednici Skupštine. Ta stvar je postala očevidno javna. U odgovoru na poslaničko pitanje ministar Kalamperović koji se na jedan suštinski način ogradio od toga što je direktor Uprave policije izjavio, rekao je da on ne zna o tome ništa, s obzirom da je on organ koji vrši nadzor, nego je samo pročitao ono što su mu dostavili iz Uprave policije kao informaciju odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika. Ja odgovor nemam u pisanoj formi, ali imam ono što je snimano na toj Skupštini i u tom odgovoru se kaže da je ta policijska informacija takva kakva je i saopštena na odboru i da je tamo na odboru pomenuto moje ime. On nije detaljisao, na žalost, ali u svakom slučaju imaće priliku na sudu ove države da dokaže te svoje dezinformacije i tvrdnje."

Nakon najave tužbe Velibora Džomića, Velizar Kaluđerović, član skupštinskog Odbora za bezbijednost iz opozicione Socijalističke narodne partije, je na današnjoj sjednici zatražio stenogram sa kontronog saslušanja Veselina Veljovića. Predsjednik Odbora Dragan Kujović za naš radio kaže da je principijelno polazište da sa zatvorene sjednice Odbora ne traba da curi nijedna informacija koja nije za javnost:

"To su pravila svuda u svijetu, pa bi trebala biti i kod nas poštovana, tim prije što svi članovi Odbora potpisuju izjavu o takvom odnosu prema zaštićenim informacijama i obavezi, a drugo, ja ne mogu komentarisati to što se sada izvodi, pokreću neke tužbe na osnovu saznanja koja su nezvanična. Mi ne možemo dati zaštićene informacije sjednice ora nikome, pa ni u svrhu određenih sudskih procesa jer to su informacije koje ostaju u domenu zatvorenih sjednica ora tako da to prepuštam nadležnim organima da vide kako postupati sa takvim tužbama, odnosno prijavama."

U Upravi policije danas nijesmo uspjeli dobiti komentar povodom tužbe sveštenika Velibora Džomića.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG