Dostupni linkovi

Doris Pak podržava sporazum stranačkih lidera


Doris Pak
Doris Pak

Nakon današnjeg sastanka u Banja Luci sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom, predsjednica Komiteta za jugoistočnu Evropu i poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je da podržava sporazum koji su u Prudu postigli lideri SDA, HDZ BiH i SNSD-a.

Pakova je rekla da sporazum treba brzo implementirati, te da zakon o državnoj imovini prvi treba da dođe na red.

Doris Pak je naglasila da nacionalistička retorika političara u BiH u svakodnevnom životu ne pomaže nikome, te da nije vidjela “ni jednu stvar koju je podržao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, a koja bi doprinijela boljem životu građana BiH”. Predsjednica Komiteta za jugoistočnu Evropu podsjetila je da treba početi razmišljati o rekkonstrukciji Ustava BiH, uz dogovor svih političkih faktora.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik potvrdio je Pakovoj namjeru da se brže implementira prudski sporazum, te najavio da će u ponedeljak u Sarajevu o tome razgovarati sa liderima SDA i HDZ BiH Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem.

On je izrazio uvjerenje da će evropske institucije pomoći BiH u daljim reformama, ali “bez ikakvog nametanja i zadiranja u unutrašnje uređenje BiH i njenu kompoziciju – kao što je to bio slučaj sa nametanjem reforme policije”.

Dodik je apelovao na Evopski parlament da ubrzaju bezvizni režim za građane BiH što bi, kako je rekao, ohrabrilo njihovo povjerenje u evropske integracije.

Pakova i Dodik su razgovarali i o položaju povratnika u RS, tokom kojeg je poslanica Evropskog parlamenta naglasila da u određenim lokalnim zajednicama postoje načelnici koji bi morali imati više razumijevanja za povratnike u Republiku Srpsku.

Doris Pak se sastala i sa potpredsjednikom RS Davorom Čordašem koji je ponovio da bi prijedlog HDZ BiH o uređenju države sa četiri federalne jedinice bio racionalno i funkcionalno rješenje za sve narode. On je rekao da bilo kakvo ukidanje kantona i prenos ovlaštenja na opštinski nivo nije prihvatljivo za Hrvate jer bi na taj način “ionako ugrožena prava Hrvata, bila praktično ukinuta”.

XS
SM
MD
LG