Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sedamnaest godina potrage za pravdom


Tvrdoglavo odbijanje države da isplati odštetu supruzi građanina srpske nacionalnosti kojeg su krajem 1991. godine ubili u Novskoj hrvatski vojnici dovelo je do toga da se protiv počinitelja, koji su davno amnestirani, pokrene kaznena prijava za ratni zločin.

Marica Šeatović iz Novske već 17 godina traži pravdu:


„Odveli su ga iz naše kuće. Ubijen je u susjednoj kući, sa još troje ljudi – jednom ženom i dva muškarca. Ubili su ih pripadnici 1. brigade Hrvatske vojske iz Zagreba. Imena tih vojnika su poznata. Dvojica su bila pritvorena 1992. godine, da bi za nekoliko mjeseci bili amnestirani. Ovi ostali su bili privođeni kao svjedoci.“


U istrazi su ova djela kvalificirana kao ubojstva iz niskih pobuda, ali sudski postupak nikada nije proveden, nego su počinitelji amnestirani, a gospođa Šeatović nikada čak nije niti dobila rješenje o njihovoj amnestiji, kako bi se mogla žaliti na njega. Pred četiri godine podigla je i tužbu za naknadu štete protiv Republike Hrvatske, jer je – ako ništa drugo – utvrđeno da su njenog muža ubili hrvatski vojnici. Za naš radio govori njezin odvjetnik Vinko Dizdar:


„Gospođa Šeatović tužbom potražuje naknadu za duševne boli nanesene gubitkom bliske osobe, odnosno supruga. Djece nisu imali. Uz to traži i naknadu za izgradnju nadgrobnog spomenika. Radi se o ukupno 232.000 kuna.“


Gospođa Šeatović izgubila je spor, i – kako to biva kada izgubite spor pred sudom – trebala je platiti troškove postupka u visini od sedam i po tisuća kuna:


„Od moje mirovine koja iznosi 1.600 kuna, oduzimali su mi godinu dana po 500 kuna i to je sa kamatama izašlo na 8.800 kuna. Ja sam to otplatila.“


Vrhovni sud je nakon njene žalbe vratio cijeli postupak na početak, ali i nastavljeni postupak nije obećavao sudsku pobjedu gospođe Šeatović. Zato je ona, zajedno sa još dvije obitelji građana srpske nacionalnosti iz Novske ubijenih u studenom i prosincu 1991. godine, među kojima je i Petar Mileusnić, koji je tada – kako smo u nedavnom prilogu podsjetili – teško ranjen, a ubijene su mu supruga i kćer, protiv počinitelja pokrenula kaznenu prijavu za ratni zločin. Odvjetnik Vinko Dizdar:


„Moje stranke uopće ne bi podnosile krivičnu prijavu da im je isplaćena naknada štete. Moje stranke nemaju ništa od toga hoće li ovi dobiti kaznu zatvora ili neće. Mogu se očekivati i prosvjedi braniteljskih udruga i tako dalje. Svašta se može događati. Očigledno nije bilo sluha. Jer, da su stranke namirene, nikakvog podnošenja kaznene prijave ne bi bilo.“


Dizdar je 29. listopada, u ime gospođe Šeatović i obitelji ostalih šest osoba ubijenih od iste grupe hrvatskih vojnika u Novskoj u studenom i prosincu 1991. godine, podnio kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku protiv više tadašnjih pripadnika Hrvatske vojske za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Nakon provedene istrage i prikupljanja dokaza, istražni sudac dostavit će spis državnom odvjetniku, koji će odlučiti ima li elemenata za podizanje optužnice za ratne zločine.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG