Dostupni linkovi

U Hrvatskoj revolt zbog poteza Slovenije


Hrvatska je Vlada još jedanput odbacila slovenski zahtjev da u budućem postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne koristi dokumente koje je koristila u pristupnim pregovorima s EU, te ponovila da ni u jednom dokumentu ne prejudicira rješenje graničnih pitanja sa Slovenijom.

Većina hrvatske javnosti ogorčena je slovenskom blokadom hrvatskih pregovora s Europom, po prvi put neki građani bojkotiraju slovenske proizvode, iako se mogu čuti mišljenja da je i sama Hrvatska ranijih godina trebala uložiti više truda u rješavanje spora.

Činjenicu da je danas u Bruxellesu Hrvatska, zbog slovenskog veta, od 10 pregovaračkih područja otvorila samo jedno, a od 5 završenih zatvorila 3 hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nazvao je neodrživom situacijom i za Hrvatsku i za Sloveniju i za Europsku uniju:

«To nije situacija koja je u europskom duhu, duhu Europske unije, nego upravo suprotno.»

U posebnoj izjavi hrvatska Vlada ponavlja da Hrvatska ni u jednom dokumentu ne prejudicira rješenje otvorenih pitanja sa Slovenijom, te da su otvorena granična pitanja stvar bilateralnih odnosa dviju zemalja, a ne Europske unije. Premijer Ivo Sanader:

«Ta blokada sigurno neće naškoditi Hrvatskoj, može malo usporiti jer smo trebali danas otvoriti 9 ili 10 poglavlja i zatvoriti 5. Nećemo učiniti toliko nego puno manje, ali sigurno da ćemo mi nastaviti našim tempom.»

Predsjednik države Stjepan Mesić:

«Mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo. To je sasvim jasno i nema razloga da zbog toga idemo u bilo kakav 'tuk na utuk'. To nije put za rješenje.»

Potpredsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks:

«To je presedan i u međunarodnim odnosima gdje se na ovakav način ucjenjuje jedna zemlja, ovaj puta Hrvatska.»

I Akademik Davorin Rudolf, voditelj hrvatskog izaslanastva u pregovorima sa Slovenijom oko razgraničenja, tvrdi da je hrvatska strana uložila maksimum napora kako bi se sporna pitanja sa Slovenijom riješila na civilizacijski način, a kad pregovori već nisu uspjeli, logično je, kaže Rudolf, da se ide na međunarodni sud ili arbitražu:

«Ja ne mogu uopće razumjeti što se to nama dogodilo, da nas od 27 članica Europske unije blokira susjed s kojim smo toliko dugo živjeli u istoj državi i jako se dobro razumijemo. Pa milijun Slovenaca je ljetovalo ove godine na hrvatskoj obali! Ovo ne samo da nije bilo neočekivano, nego je to jedan brutalan akt, jedan kratkoročan potez i vrlo brutalan!»

Je li Hrvatska mogla postupiti drugačije? Profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša:

«Ne vjerujem da je Hrvatska u ovom trenutku mogla postupiti bitno drugačije. Ono što je bitno jest da je mogla daleko prije pokušati riješiti to pitanje granica sa Slovenijom onako kako je započeto. A započeto je bilateralnim pregovorima koji su, na žalost, zbog negativne i izmanipulirane reakcije javnosti, bili prekinuti. Dakle, stvar je u tome da je Hrvatska praktički prva popustila kada je odustala od potrage za bilateralnim rješenjem. I naravno da je to onda izazvalo reakciju druge strane, izazvalo nacionalizam u Sloveniji i političku manipulaciju koja je dovela do toga.»

Novinar i politički analitičar Davor Gjenero:

«Ovaj puta mislim da krivica ne leži na hrvatskoj strani. Aktualna slovenska Vlada pala je u nacionalističku zamku koju joj je postavila prethodna Vlada.»

Iako političari govore da bi se spor trebao biti brzo otklonjen, stručnjaci ne odbacuju dugoročniju krizu koja bi imala posljedice i na gospodarstvo i na međuljudske odnose i odnose među dvjema državama. Neki hrvatski građani već su počeli bojkotirati slovensku robu, ali većina, barem u našoj anketi, poručuje 'političari su stvar zakuhali, pa neka je i riješe':

„Mislim da mi ne bi trebali Slovencima ništa popuštati!“

„Pa ja ih već dugo bojkotiram. Prije smo išli u Čatež na bazene, više ne idemo, jednostavno iz principa! S tim da sam ja, po prabaki, porijeklom Slovenac.“

„Trebamo ih bojkotirati! Oni imaju kompleks Hrvatske. Imamo ljepšu državu, ljepši smo kao ljudi... A oni misle da su kulturni, neka 'bečka škola' ovo, ono, a u biti su više Balkanci nego mi.“

„I znate što, još davno su se oni pravili kao - hrvatski 'ne razumiju'.“

„I egoistični su, samo sebe gledaju, kaj je –je. To se oduvijek zna.“

„Al' očito da njihovim i našim političarima to u neku ruku paše, da ljudi ne misle na domaće probleme pa skreću pozornost.“

„Pa neka se oni dogovore kak' znaju. Kak' su zakuhali, tak' i nek rješavaju probleme.“

XS
SM
MD
LG