Dostupni linkovi

Imam odbija nalaz Tužilaštva o požaru u džamiji


Džamija u Fazlagića kuli nakon požara

Okružno tužilaštvo u Trebinju danas je saopštilo da je požar u džamiji u Fazlagića Kuli, opština Gacko, izazvan elektroinstalacijama, kablovima koji su bili omotani i pričvršćeni na gredu krovne konstrukcije. Trebinjski imam Husein Hodžić za ponedeljak je najavio press konferenciju na kojoj će saopštiti, kako je najavio, rezultate nezavisnog vještačenja.

Požar koji je izbio u u džamiji u gatačkom mjestu Fazlagića Kula na Kurban Bajram izazavan je elektroinstalacijama koje nisu bile adekvatno izlovane. Time se isključuje mogućnost izazivanja požara eksplozijom, prirodnim pražnjenjem i svjesnim i namjernim izazivanjem, kaže se u saopštenju za javnost Okružnog tužilaštva u Trebinju. Portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović:

„Na osnovu dostavljenog nalaza proizilazi da su požar izazvale elektroinstalacije koje su postavljene na krovnoj konstrukciji objekta, a koje nisu bile adkevatno zaštićene, niti odvojene od krovne konstrukcije. Takođe, nalaz i mišljenje vještaka isključuju mogućnost namjernog izazivanja požara, odnosno paljevine.“

Husein Hodžić, trebinjski imam, odbija ovaj izvještaj u ime Medžlisa Islamske vjerske zajednice u ovom gradu, dodajući da ne želi da porekne što je rekao prvog dana:

„Medžlis Islamske zajednice u Trebinju odbija taj rezultat, odbija i taj nalaz. Ne želim da poreknem ono što sam rekao i prvog dana. Događaj je bio toliko ozbiljan da je trebalo da se uključe nekakvi faktori u čije nalaze ne bismo sumnjali.“

On ističe da ima loše iskustvo sa trebinjskim Tužilaštvom i kad je u pitanju načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje koji je prvog dana tvrdio da je požar podmetnut. Hodžić zaključuje:

„Kako je on tada mogao tvrditi, ja neću da pitam, tako sad ja imam pravo da kažem da relevantan nalaz za Islamsku zajednicu ovaj koji je Tužilaštvo ponudilo javnosti. Islamska zajednica će za naredna dva dana izaći sa svojim nalazom vještaka koje je angažovala u svojoj režiji.“

U ponedjeljak u mostarskom Muftijstvu održaće se press konferencija na kojoj će saopštiti rezultate nezavisnog vještačenja.


Pogledajte komentare (34)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG