Dostupni linkovi

"Fiat" u Krajgujevcu punim gasom


Pogoni fabrike automobila u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković
Pogoni fabrike automobila u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković

Uprkos ozbiljnim proizvodnim i tržišnim iskušenjima sa kojima se suočava automobilska industrija u svetu, “Fiat” ne odustaje od svoje investicije u Kragujevcu, a realizacija projekta vrednog 700 miliona evra odvija se u planiranim rokovima.

Predstavnici italijanske kompanije najavljuju da će do 10. januara biti urađena organizaciona struktura sa sistematizacijom radnih mesta kompanije "Fiat automobili Srbija" i da će 12. decembra početi testiranje 2.800 "Zastavinih" radnika za prelazak u italijansku fabriku u Kragujevcu. Nakon sprovedenog testiranja, u novoformiranu kompaniju zaposliće se prvih 1.000 radnika, nakon čega će biti formiran rukovodeći tim koji će predvoditi Đovani de Filipis, jedan od vodećih “Fiatovih” menadžera.

“Zastavini” radnici koji sa zebnjom osluškuju vesti o krizi automobilske industrije u svetu, s nestrpljenjem očekuju početak testiranja i prelazak u kompaniju “Fiat automobili Srbija”. Među njima je Dragan Mijatović, koji očekuje da će dolazak “Fiata”, pored zapošljavanja “Zastavinih” radnika omogućiti otvaranje novih radnih mesta za mlade Kragujevčane koji godinama čekaju pravu šansu:

“Svi smo to željno očekivali. Ja lično sam presrećan. Hoću da verujem u to što je rečeno. Smatram da, ako bude ispunjeno sve ono što je rečeno, da će za grad, za ovu mladost koja je bez posla biti boljitak.”

Anketiranje radnika biće obavljeno po “Fiatovoj” metodologiji i standardima koji podrazumevaju visok nivo stručnih znanja za upravljanje savremenim tehnološkim procesima. Zoran Radojević, generalni direktor Grupe “Zastava vozila” veruje da će njegovi radnici, s obzirom na znanje i veliko iskustvo u proizvodnji automobila po “Fiatovoj” licenci, uspešno položiti testove za prelazak uitalijansku kompaniju:

“Naši radnici su izuzetno spremljeni i sposobni za proizvodnju automobila. Mi 55 godina proizvodimo automobile. Ljudi su dobro obučeni i imajući u vidu da smo mi godinama proizvodili automobile po Fiatovim licencama, očekujem da će testiranje biti veoma uspešno.”

Nakon sprovedenog testiranja u novoformiranu kompaniju “Fiat automobili Srbija” zaposliće se prvih 1.000 radnika. Nebojša Ćirić, državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da je testiranje i preuzimanje radnika pouzdan dokaz da “Fiat” i pored globalne ekonomske krize ostaje u Kragujevcu:

“Mislim da je to dobra stvar i proces sprovođenja ugovornih odredbi, odnosno realizacija projekta ‘Fiat automobili Srbija’ teče nesmetano i pored zaista velike finansijske krize i krize u automobilskoj industriji.”

U kragujevačkoj fabrici automobila u toku je izmeštanje mašina i stare opreme, koja će biti zamenjena novom tehnologijom iz Italije na kojoj će se proizvoditi novi “Fiatovi” modeli. Direktor Radojević kaže da “Fiat” i Vlada Srbije izvršavaju sve obaveze preuzete ugovorom i poštuju planirane rokove:

“Aktivnosti nisu posustale nijednog trenutka. Očigledno je da se sve odvija u skladu sa planom što znači da se implementacija projekta odvija bez ikakvih zastoja. Ja sam optimista na osnovu onoga što se dosada radi.”

U Kragujevcu, izvesnu dozu rezerve prema ugovoru sa “Fiatom” imaju u fabričkom sindikatu koji, zbog straha od ekonomske recesije, i eventualnog odustajanja “Fiata”, insistira da se stare mašine ne prodaju dok nova oprema ne stigne iz Italije. Zoran Mihailović, predsednik “Zastavinog” sindikata, i pored garancija Vlade Srbije i “Fiata”, strahuje da bi globalna finansijska recesija i kriza automobilske industrije u svetu mogle da ugroze projekat italijanske kompanije u Kragujevcu:

“Mi u sindikatu nismo dobili nikakve garancije niti znamo šta će biti. Svetska ekonomska kriza je uhvatila maha. Ne znamo kako i na koji način će se ovaj posao završiti, ali bi voleli da to bude onako kako je predviđeno ugovorom. Šta će se dešavati u narednim mesecima vrlo je teško predvideti, ali se nadamo najboljem.”

XS
SM
MD
LG