Dostupni linkovi

Još jedan Đukanovićev zajam


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Premijer Milo Đukanović je, kako pišu podgoričke "Vijesti", odgovarajući na pitanje novinara tog lista potvrdio da je u vrijeme dok nije bio na funkciji preko još jedne od firmi u kojoj ima akcije podigao kredit. Kakvo je pokriće dato za milionski iznos?

Premijer Milo Đukanović je u izjavi podgoričkim "Vijestima" potvrdio da firma Global Montenegro u kojoj ima pedeset odsto vlasništva posjeduje oko 22 hiljade kvadratnih metara zemljišta u Budvi.

"Ta firma, posljednja koju sam osnovao, pripremana je da se bavi turističkim biznisom. Učinili smo i prvo korak, a to je priprema kvalitetnog biznis plana na osnovu kojeg je i dobijen kredit od Hipo Alpe Adrija banke u iznosu od pet miliona eura. Taj novac prevazilazio je potrebe plaćanja zemljišta"
, pojasnio je Đukanović.

Iako je premijer priznao da je zemljište bilo jeftinije od kredita, upravo je ta parcela u mjestu Podkošljun u Budvi založena za dobijanje novca od banke. Komentarišući taj detalj poslanik Pokreta za promjene Zarija Pejović kaže:

"Ovo je drugi zajam po redu koji je gospodin Đukanović dobio bez adekvatnog kolaterala poslije famoznog londonskog zajma. To je apsolutno nelogično, posebno u vremenu u kome se nalazimo, jer je obaveza bazelskih standarda i principa poslovanja banke da svaki kredit mora biti adekvatno kolateralizovan isto u suprotnom banka je prinuđena da povećava kapital na drugoj strani."

Mila Kasalica, ekonomski analitičar, kaže da informacija oko Đukanovićevog kredita ima dvije strane:

"Jedna strana je da je banka prihvatila vrstu kolaterala koja je manja od kredita koji je odobren. U principu praksa je banaka da hipoteka mora da bude vrijednosti barem kredita, a pametna praksa banaka je da bi hipoteka trebala barem 1,3 do 2, 1,3 je 130 procenata vrijednosti do 200 procenata vrijednosti u odnosu na taj kredit. Druga strana medalje je činjenica da, a onda ni ne čudi taj podatak jer su rezervisanja banke izuzetno žestoka jer banka je morala u rizicima da prihvati da je određene kredite dala pod većim rizikom i onda je radila na svoju štetu jer je to banka koja ima najveći gubitak u sistemu bankarskom danas u Crnoj Gori."

Čudi da premijeru polazi za rukom da olako obezbijedi sredstva za lični biznis, kaže Zarija Pejović:

"Na jednoj strani gospodin Đukanović svojim, kako on kaže, političkim i poslovnim autoritetom je kadar da sebi lično obezbijedi sredstva, a na drugoj strani u projektu njegove porodice Prvoj crnogorskoj banci nije sposoban da obezbijedi dokapitalizaciju već poseže za 40 miliona eura iz državne kase koju uzgred budi rečeno on kontroliše, te se radi o jednom klasičnom konfliktu interesa. Na drugoj strani, ekonomske i političke igre pokazuju da vladajuća elita lagodno poseže za parama, lagodno kupuje zemljišta i dobija građevinske dozvole, gradi objekte očekujući da ih proda sa četiri puta većom cijenom od cijene koštanja, ali prevelika ponuda i recesija koju su pokrenuli gura Crnu Goru u velike ekonomske probleme koje ćemo osjetiti u narednoj godini."

Iz Đukanovićeve izjave proizilazi da je kredit uzet u vrijeme dok nije bio na premijerskoj funkciji i da mu je omogućen grejs period u nepoznatom trajanju. U Hipo Alpe Adrija banci danas nijesmo uspjeli dobiti komentar na tu temu.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG