Dostupni linkovi

Premijer demantovao da je u konfliktu interesa


Milo Đukanović
Milo Đukanović

U Skupštini Crne Gore premijer Milo Đukanović odgovarao je u četvrtak na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Odgovarajući na jedno od njih premijer je odbacio optužbe da je u slučaju dodjele 44 miliona eura pomoći Prvoj banci riječ o konfliktu interesa. Đukanović je utvrdio kako pomoć Prvoj banci nije pomoć njegovom bratu koji kontroliše banku već deponentima, odnosno građanima.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je premijera Mila Đukanovića da Vlada pronađe način da pomogne građanima prilikom vraćanja kredita kao što je pomogla Prvoj banci kojoj je Vlada dala 44 miliona eura zbog nelikvidnosti. Medojević je ponovio ranije tvrdnje da je odlukom o pomoći Prvoj banci pomogla akcionare te banke među kojima je najveći premijerov brat:

"Mislim da bi bilo dobro da se malo i posvetimo i građanima Crne Gore pred ove predstojeće praznike, da pokušamo i da našim građanima pomognemo. Tu ima i birača svih partija, možda najviše birača Demokratske partije socijalista i da im ponudimo određene kredite pod istim uslovima pod kojima ste vi odobrili kredit banci čiji ste Vi vlasnik. Na taj način bi pokazali da osim brige za par crnogorskih tajkuna vodite računa i o građanima Crne Gore, što bi bila primarna misija i primarna uloga Vlade Crne Gore."

Odgovarajući na ove tvrdnje, premijer Đukanović je saopštio da posljedice globalne ekonomske krize osjećaju svi učesnici u ekonomskom životu Crne Gore, te da bi uskraćivanje pomoći Prvoj banci bilo protivzakonito bez obzira što je njegov najbliži srodnik najveći akcionar i što sam premijer ima akcije u toj banci. Najavljujući da će država pomoći svaku banku kojoj bude bila potrebna pomoć Đukanović je odbacio ocjene da se u slučaju Prve banke radi o konfliktu interesa:

"Činjenice rodbinskih odnosa mojih ili bilo kog drugog predstavnika vlasti sa nekim od akcionara Prve banke ili bilo kog drugog bankarskog subjekta ne smiju biti razlog da ta banka ima neravnopravan položaj na tržištu, pa ni kada je riječ o primjeni naznačenog zakona. U suprotnom, deponenti te banke, pravna i fizička lica o kojima s pravom brinete, pa time i njeni akcionari bili bi dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na deponente i vlasnike drugih banaka. To bi značilo i direktno kršenje zakona jer se zakoni ne mogu selektivno primjenjivati. Dakle, na ovaj način, nadam se, dosta ubjedljivo odbacujem jednu insinuaciju koju ste izrekli u svom pitanju o tome da je ovo potez kojim ja prevashodno brinem o svojim interesima, ne, ovo je potez kojim Vlada brine o interesima deponenata i partnera Prva banke i isto tako će brinuti o interesima deponenata i partnera svih banaka u bankarskom sistemu Crne Gore kao što sam odgovorio na to pitanje. Uz to želim da naglasim da u konkretnom slučaju ne može biti riječi o konfliktu interesa, ako o tome odgovorno sudimo na osnovu Zakona o konfliktu interesa kojega smo usvojili u ovom parlamentu."

Govoreći o pomoći građanima, Đukanović je odbacio mogućnost da pomoć građanima uslijedi tako što će im Vlada pomoći u otplati kredita, ali je najavio mogućnost reprograma tih dugova:

"Ako ste imali ideju da Vlada treba da otvori šaltere s kojih će direktno komunicirati sa građanima i riješavati probleme vraćanja njihovih kredita, onda želim da vas obavijestim da ova Vlada nije adresa za takve predloge. Kada su u pitanju depoziti građana oni su zakonom kojeg je Vlada predložila, a parlament usvojio zaštićeni. Kada su u pitanju krediti koje su građani uzeli, valjda smo ih svi uzeli sa obavezom da ih vratimo u predviđenom roku. Znam, upućujete na mogućnost reprogramiranja, upućujete da su to mjere koje su preduzele neke od zapadnih vlada. Imamo to na repertoaru zakona koje smo usvojili, a kada ćemo koju od mjera aktivirati procjenjivaćemo zavisno od situacije u ekonomiji."

Đukanović je najavio dalje smanjenje poreza na zarade, smanjenje stopa doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje što će biti pomoć građanima i privredi. Država nema mehanizama za smanjenje cijena jer je Crna Gora liberalizovala tržište, a paket mjera Vlade bi trebalo da utiče na konkurentnost crnogorskih proizvođača, a Vlada će pažljivo pratiti dešavanja na tržištu i blagovremeno reagovati, rekao je Đukanović. Tokom Premijerskog sata došlo je i do verbalnog duela između predsjednika Socijalističke narodne partije Srđana Milića i premijera Mila Đukanovića jer je Milić ustvrdio da je crnogorski predstavnik bio na otvaranju hotela u Dubaiju i to u okviru navodno palestinske delegacije. Đukanović je tražio od Milića da precizira ko je bio u toj delegaciji što Milić nije odgovorio.

XS
SM
MD
LG