Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština o smeni Vlade


Skupština Srbije

Skupština Srbije raspravljala je u četvrtak celi dan zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi, na inicijativu Radikala, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a uz podršku Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Po okončanju rasprave, pola sata iza ponoći sa četvrtka na petak, Skupština zbog nedostatka kvoruma potrebnog za izjašnjavanje, nije glasala o poverenju Vladi.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović saopštila je da će poslanike naknadno obavestiti o terminu glasanja. Iako vladajuća koalicija ima neznatnu većinu u Skupštini, ne očekuje se da će inicijativa proći jer deo opozicije za nju neće glasati.

Ovako je počelo…

”Narodni poslanici su primili predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, otvaram pretres…”


A onda je usledilo:


“Gospodine Samardžiću, izvin’te, samo da se obratim narodnim poslanicima… Ja bih vas zaista zamolila da omogućite govorniku da se čuje.”


“Ko sluša, sluša, ko ne sluša, ne mora.”


To poslanik Demokratske stranke Srbije, i bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić u dvadesetominutnom izlaganju obrazlaže predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi. Kada su se utišali, poslanicima, premijeru Mirku Cvetkoviću i većini članova Vlade u Sali, još je poručio:


“Za ovakvu inicijativu mogli bi se naći i drugi povodi i razlozi, ali politika Vlade prema Kosovu i Metohiji, kao najvažnijem državnom pitanju, a pre svega prihvatanje misije Euleks predstavlja povod, ali i dovoljan razlog.”


Dopunio ga je stranački kolega i šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić, ukazujući na koga treba usmeriti raspravu o nepoverenju:


“Komandna palica za vođenje pogrešne državne politike ove vlasti nalazi se nalazi u zgradi preko puta nas, a ne u Nemanjinoj. Boris Tadić, predsednik države, često uzima ulogu portparola Vlade Srbije, a često se ka spolja predstavlja i kao komandant Vlade Srbije. Ovi što sede u Nemanjinoj zapravo predstavljaju konglomerat ničega.”


Sa Aligrudićem se slaže i njegov koalicioni partner, lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je članovima Vlade poručio da treba da se stide politike prema Kosovu, da nisu ispunili nijedno obećanje, a njihova nesposobnost pokvarila mu je i planove u rodnom Čačku:


“Ja bih na početku mog izlaganja želeo danas da čestitam 600 godina grada Čačka. To je veliki jubilej i žao mi je što nisam dole, žao mi je što mnogi od vas nisu u Čačku jer smo se bili i dogovorili da danas budemo dole.”


Radikali, suprotno uobičajenoj praksi, nisu bili preterano aktivni u raspravi. Poslanicima se obratio manje poznati Ljubomir Kragović koji je okupljenim ministrima objasnio zbog čega neće moći da nastave politiku “popuštanja, dodvoravanja i slugarstva”:


“Trebate da znate da u biti srpskoga naroda nije da bude sluga, već da bude slobodan. Vi ne poštujete nikoga, poštujete želju Havijera Solane, Borisa Tadića i pojedinih funkcionera EU, sa njima se grlite i ljubite a ovamo donosite poražavajuće rezultate.”


Iako nepozvan, svojim bivšim stranačkim kolegama, a danas ljutim protivnicima, u zahtevu za nepoverenje Vladi, pridružio se i Tomislav Nikolić sa svojom novom strankom Napred Srbijo, a objasnio je i zašto:


“Nažalost, u najteža vremena koja je Srbija dočekala, mi imamo jednu od najgorih Vlada. Vladu koja mi liči, ne zamerite mi, na seljaka koji upreže dva vola, školovana da jedan bude levi, drugi desni, a onda on pogreši, pa onog desnog ujarmi u levu stranu, levog u desnu, ne uvati volove, nego ih prevati. To znaju moji seljaci šta znači. Tako i vi, dame i gospodo ministri, vučete svako na svoju stranu, a Srbiji svakoga dana sve lošije i sve gore.”


Odgovara mu Vlajko Senić, iz vladajuće G17 plus:


“Mi razlike ne krijemo, mi smo o njima obavestili javnost i mislimo da je takav način rada Vlade samo kvalitet. Verujem da ova Vlada ima budućnost, ovo je poslednja Vlada koja može da dovede Srbiju u EU.”


U odbranu Vlade, ispred koalicije oko Socijalista ustaje i lider Jedinstvane Srbije Dragan Marković Palma:


„Da li mi i naš premijer, gospodin Cvetković, treba da vodimo građane u crkvu kao što je to radio bivši premijer. On je odveo građane Srbije u crkvu da se molimo Bogu, da Bog zamoli Ban Ki Muna da
proglasi ništavnom odluku o nezavisnosti Kosova i Metohije! Jer je to kontinuitet državne politike!"


A ustao je i nekadašnji Koštuničin ministar za Kosovo Slobodan Samardžić:


„Ja mislim da se vladajućoj većini nije moglo dogoditi do ovoga što je sama sebi sada priuštila, da tako frenetično i tako često aplaudira govoru jednog Dragana Markovića Palme.“


Ovakva rasprava vodi se u trenutku kada je u Skupštini blokirano uvajanje niza važnih zakona, a pre svega onog o putnim ispravama, ako se ima u vidu činjenica da su stari pasoši za građane Srbije prestali da se izdaju 1. novembra. To je jedan od razloga zbog kojeg opoziciona Liberalno demokratska partija ne podržava inicijativu, o izglasavanju nepoverenja Vladi. Šef poslaničke grupe te stranke Čedomir Jovanović:


“Ova rasprava je od svog početka toliko besmislena da bi jedini pravi odgovor na ovo gubljenje vremena bilo prihvatanje naše sugestije o momentalnom glasanju o Zakonu, kojim bi na neki način bila umanjena nesposobnost Vlade, a olakšana teška pozicija u kojoj se nalaze naši građani, koji u ovom trenutku strahuju da neće moći da napuste zemlju.”


Partije koje traže smenu Vlade zajedno imaju 108 poslaničkih glasova, a da bi Vlada pala potrebno je da za to glasa 126 poslanika. Svestan je toga i Velimir Ilić:


“Vi ćete nas preglasati, i ostaćete, ali to je tuga i žalosno!”


Pošto je saslušao opoziciju premijer Mirko Cvetković zaključio je da se njihove primedbe svode na opšte tvrdnje da Vlada ne radi ništa, što je siguran znak da nemaju argumente:


„Takva primedba bila bi potpuno na mestu kada ne bi bilo
Euleksa, rezolucije UN, predloga 64 zakona koja su upućena u skupštinsku proceduru, mera ekonomske politike, visokog rasta privrede i relativno niske inflacije u ovoj godini. Onda bi ta primedba bila na mestu, a ovako kritičari moraju da ostanu na opštim floskulama.“


Iako iz vladajuće koalicije poručuju da je Vlada stabilna, njihovi odnosi poslednjih sedmica uzdrmani su optužbama na račun kadrova G-17 plus, a potom i povlačenjem Mlađana Dinkića sa čela Radne grupe za pregovore sa Rusijom o gasnom sporazumu. Bez obzira na te razlike, analitičar Dejan Vuk Stanković, ocenjuje da rasprava o poverenju ne dolazi u posebno osetljivom trenutku po kabinet Mirka Cvetkovića:


„Taj sukob je potisnut i stavljen u stranu, tako da je za Vladu ova rasprava u Skupštini mnogo bezazlenija nego što je bio taj spor koji se pojavio unutar same vladajuće koalicije.“


Po okončanju rasprave, pola sata iza ponoći sa četvrtka na petak, Skupština zbog nedostatka kvoruma potrebnog za izjašnjavanje, nije glasala o poverenju Vladi. Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović saopštila je da će poslanike naknadno obavestiti o terminu glasanja.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG