Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH među prioritetima češkog predsjedavanja EU


Erhard Busek

Za vrijeme češkog predsjedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2009. godine posebna pažnja biće posvećena regionu jugoistočne Evrope, naročito BiH, izjavio je Srni austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji će za vrijeme češkog predsjedavanja Unijom biti savjetnik Vlade Češke za Zapadni Balkan.

"BiH će biti 'velika tema' češkog predsjedavanja Unijom i jedan od prioriteta u tom regionu, prije svega zbog činjenice da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak bio diplomata nekadašnje Čehoslovačke", rekao je Busek.

Austrijski diplomata je precizirao da će za vrijeme češkog predsjedavanja Unijom, kada je riječ o regionu, posebna pažnja biti posvećena pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te viznog režima. Busek je najavio i namjeru da se otvori put za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

"To nije jednostavno, jer neke zemlje EU nisu priznale tu zemlju", dodao je on.

Govoreći o nedavno predatoj kandidaturi Crne Gore za članstvo u EU, Busek je rekao da očekuje da će u narednoj godini i ostale zemlje regiona to učiniti. Bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu je rekao da je problem širenja EU u samoj Uniji.

"Sve dok ne budu riješena pitanja poput Lisabonskog sporazuma neće biti napretka na ovom polju. Ali dobro je u svakom slučaju da zemlje predaju kandidature i da ih Evropska komisija provjerava, jer je to pritisak kojim se navode na sprovođenje reformi", pojasnio je on.

Busek je u izjavi Srni najavio da je planirano održavanje neformalnog ministarskog sastanka na kome bi region jugoistočne Evrope bio ponovo stavljen u centar pažnje Evropske unije.

XS
SM
MD
LG