Dostupni linkovi

Fiatova fabrika u Kragujevcu nije u krizi


Prestavnici vlasti Srbije i Fiata u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković
Prestavnici vlasti Srbije i Fiata u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković

Italijanski mediji javljaju da “Fiat” zatvara većinu fabrika u Italiji na mesec dana i šalje skoro 50.000 radnika na produženi odmor zbog naglog pada tražnje novih automobila. Fabrike će biti zatvorene do sredine januara, a ta mera se odnosi na 14 od 20 fabrika “Fiata” u Italiji i na 48.000 fabričkih radnika. Fijat u matičnoj zemlji ima 80.000 radnika. Deo plata će tokom prinudnog odmora radnicima plaćati Vlada Italije.

Dok iz Italije stižu uznemiravajuće vesti, a radnici strahuju da bi posao stoleća moga odoživeti fijasko, srpski zvaničnici uveravaju da globalna finansijska kriza nije ugrozila "Fiatov" posao u Kragujevcu.

Uprkos lošim vestima iz Italije, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić smatra da nema razloga za strah da će globalna finansijska kriza i kriza automobilske industrije u svetu ugroziti “Fiatovu” investiciju u Kragujevcu, vrednu 700 miliona evra.

Dinkić kaže da je od potpredsednika “Fiata” Alfreda Antavile dobio čvrsta uveravanja da će italijanska kompanija ispoštovati sve odredbe ugovora o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku automobila.

“Mi imamo potpisan ugovor sa ‘Fiatom’, a s druge strane imamo čvrsto obećanje potpredsednika ‘Fiata’ koji mi je rekao da će uputiti pismo kojim će garantovati realizaciju zajedničkog ulaganja ‘Fiata’i ‘Zastave’.”

Ni u kragujevačkoj fabrici automobila za sada nema znakova koji ukazuju na usporavanje realizacije Sporazuma između Vlade Srbije i “Fiata”.

Direktor Grupe “Zastava vozila” Zoran Radojević, kaže da se pripreme za početak instaliranja nove opreme i odabir kadrova odvijaju po planu i da ne očekuje nikakva neprijatna iznenađenja iz Italije.

“Nemam nikakvih sumnji da ovaj posao neće biti nastavljen onako kako je zacrtan. Jednostavno, toliko je bilo uveravanja da nemam pravo da drugačije mislim. Ja od njih očekujem da od njih dobijem informaciju kako ćemo raditi dalje.”

Italijanski mediji su preneli da, zbog svetske ekonomske krize, gotovo 50.000 zaposlenih u “Fijatu” odlazi na jednomesečni prinudni odmor. Prvi čovek “Fijata” Serđo Markjone rekao je, tim povodom, da do sada “nije video krizu takvih razmera” i da će 2009. godina biti najgora u njegovom životu.


I potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić smatra da će naredna godina biti veoma teška za automobilsku industriju, zbog čega očekuje da bi “Fiat” jedino mogao da prolongira rok za početak proizvodnje novog modela u Kragujevcu.

“Da se vidi koji je to asortiman i koja je to količina automobila koja će se proizvoditi u periodu krize kako se ne bi proizvodilo za zalihe. To je ono što ‘Fiat’ treba da razmotri za čitav spektar svog proizvodnog asortimana za svet i u odnosu na to biće planiran rad u Kragujevcu.”

Prema ugovoru sa Vladom Srbije, “Fiat” bi do 31. marta 2009. godine trebao da uplati prvu ratu od 200 miliona evra koja bi značila početak realizacije ovog projekta.

“Fiat” je juče saopštio da je povećao udeo na tržištu uprkos padu i da sada ima 8,3 odsto evropskog tržišta, dok je lani imao 8,2 odsto.

Italijanski proizvođač automobila izneo je podatke da je u novembru prodao 71.000 automobila, dok je za proteklih 11 meseci prodao 1.530.000.

Izvori Radija Slobodna Evropa, bliski “Fiatu” tvrde da italijanska kompanija neće odustati od posla u Kragujevcu, pre svega zbog jeftine radne snage, ali i zbog velikih poreskih i carinskih olakšica koje su dobili u Srbiji.

I pored toga, radnici kragujevačke fabrike automobila sa zebnjom osluškuju vesti o krizi automobilske industrije u svetu, a njihova zabrinutost za budućnost je sve veća.

“Veliki je strah, a ja ne znam da li ću da ostanem na poslu.”

“Osamdeset odsto ljudi strahuje za posao.”

“Ako nema posla nema ništa od nas.”

XS
SM
MD
LG