Dostupni linkovi

Marijani Mugoši prijeti otkaz?


Marijana Mugoša i njen pas Ksena
Marijana Mugoša i njen pas Ksena

Crnogorska udruženja osoba sa invaliditetom podržala su Marijanu Mugošu kojoj je odlukom podgoričkog gradonačelnika onemogućeno da na posao dolazi sa psom vodičem za slijepe, čime su prekršena njena zakonska prava. Iako je i ministar rada saopštio da administracija glavnog grada krši zakon, Marijana strahuje da bi mogla dobiti i otkaz.

Iako dobija podršku sa svih strana, uključujući i stranih ambasada poput Hrvatske, gdje je sjutra veče zajedno sa psom Ksenom pozvana na večeru, te ministra rada, zdravlja i socijalnog staranja Miodraga Radunovića, Marijana Mugoša i dalje ne može sa psom vodičem da dođe do radnog mjesta. I danas se, peti put za redom, prijavila na portirnicu zgrade Skupštine opštine Podgorica po savjetu inspekcije rada, ali nije sigurna da će to moći i ubuduće:

"S tim što sam čula jednu informaciju iz medija da moja šefica gospođa Maraš to ne smatra dolaskom na posao i da će vjerovatno po isteku od pet dana koji su predviđeni zakonom uslijediti možda otkaz."

Pozvali smo njenu direktnu pretpostavljenu, sekretara Glavnog grada Slavku Maraš koja kaže da još ništa nije preduzela i da nije sigurna što će i kada će, ali zamjera Marijani što se prvo nije obratila njoj, pa onda višim instancama:

"Marijana Mugoša od početka se nije obraćala sekretaru Skupštine kao svom pretpostavljanom da joj se dozvoli ulazak sa psom na radno mjesto za ostvarivanje bilo kog svog prava iz radnog odnosa. Poznato je da je ovo tipično pravo iz radnog odnosa, a ne iz oblasti ljudskih prava i sloboda."

RSE: A zašto je pet mjeseci mogla da dolazi, a odjednom nije?

Maraš: Nije tačno da je dolazila pet mjeseci. Ne mogu da vjerujem da je to saopštila. Imamo doznake, ona je bila na bolovanju, sa prekidima je dolazila nekoliko dana, ali nije se obratila sekretaru (njoj, S. Maraš , prim. Aut.). Sekretar nikad ni toga psa nije vidio, iako je to druga kancelarija od mene, na holu se kretala bez psa kada smo se srijetale.

RSE: Kakva je sada procedura?

Maraš: Njoj radni odnos nije prestao. U postupku ćemo to rješavati, ali moramo komunicirati.

RSE: Što znači da ona sjutra neće dobiti otkaz?

Maraš: Pa… ja nijesam planirala nikakav otkaz za sjutra. Niti, evo, vidjećemo kažem.

Marijana Mugoša koja, izuzimajući administraciju Glavnog grada, svakodnevno dobija podršku sa svih strana, juče je preduzela i određene pravne korake:

"Ja sam juče predala lični zahtjev Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja Zakona o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča i nadam se da će oni postupiti po njoj brzo. A to ne činim lično zbog sebe, jer novac ne ide meni nego u državni budžet."

Podršku su na zajedničkoj pres konferenciji danas pružila crnogorska udruženja hendikepiranih. Božidar Denda, kaže da se ovaj slučaj ne odnosi samo na Marijanu i samo na pravo osoba sa invaliditetom već na cijelo društvo jer testira njegovu sposobnost da sprovodi mnogobrojne usvojene evropske zakone i standarde:

"Da li je ovo poruka ostalim predsjednicima opština, ostalim subjektima na lokalnom i republičkom nivou, ostalim poslodavcima kako treba poštovati zakone koje donosimo u Crnoj Gori? Da li ovo signal kako će crnogorsko društvo na svom putu u evropske integracije ispunjavati evropske standarde?"

Denda takođe dodaje:

"Ko radi taj i griješi i mi očekujemo da grešku koju je napravio gospodin Mugoša ispravi. On to može da uradi i pozivamo ga da hitno opozove ovu odluku koju je donio i od njega smo najmanje očekivali da tako nešto učini."

Kontaktirali smo i šefa medijske službe gradonačelnika Podgorice Hamda Kočana, koji nam je rekao da je doktor Miomir Mugoša ovim povodom dao odgovor državnoj televiziji koji će biti emitovan večeras i uputio nas da ga poslušamo.

XS
SM
MD
LG