Dostupni linkovi

Advokat Miloševića zatražio izuzeće sudije


Rezidencija Miloševića
Rezidencija Miloševića

Glavno ročište po tužbi države Srbije protiv porodice pokojnog jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića zbog protivpravnog prisvajanja vile u elitnom naselju Dedinje prekinuto je danas u Beogradu zbog zahteva advokata tuženih za izuzeće sudije.

Sramota, sramota, uzviknuo je Momčilo Raičević, advokat pravnih naslednika Slobodana Miloševića na suđenju u Palati pravde nakon što je predsedavajuća sudskog veća Mirjana Prentović odbila sve njegove procesne predloge.

Pošto mu je zaprećeno da će biti novčano kažnjen zbog pravljenja incidenta, advokat je zatražio izuzeće sudije, zbog čega je proces prekinut do odluke o tom zahtevu. Po izlasku iz sudnice Momčilo Raičević izjavio je da smatra da je sudija pod pritiskom zbog najavljenog opšteg reizbora u pravosuđu:

"Sramota je zbog pravosuđa i pravne sigurnosti građana. I Slobodan Milošević i njegova porodica bi trebalo da imaju jednaka prava kao i svaki građanin Republike Srbije. Ne može da bude diskriminisan zbog toga što je bio predsednik Republike Srbije i što se to nekome danas ne sviđa."


Pravni naslednici, supruga Mirjana Marković, i sin Marko, koji imaju azil u Rusiji, nisu bili na suđenju, kao ni kćerka Marija, koja živi u Crnoj Gori. Oni nisu zatražili ostavinsku raspravu posle smrti Slobodana Miloševića, pa je javni pravobranilac Srbije pokrenuo postupak za utvrđivanje pravnih naslednika, a zatim i za oduzimanje vile u Užičkoj 34. Pre deset godina Vlada Srbije odobrila je Slobodanu Miloševiću kupovinu kuće od 90 kvadrata i okolno zemljište površine 40 ari za tadašnjih 9.000 nemačkih maraka.
XS
SM
MD
LG