Dostupni linkovi

Iz Parlamenta demantuju da troše netransparentno


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Generalni sekretar Skupštine Milan Radović odbacio je tvrdnje o netransparentnom korišćenju finansijskih sredstava za rad parlamenta i njegovih službi. Tokom rasprave na Odboru za finansije opozicija je međutim ponovila sumnje u način trošenja budžeta Skupštine pozivajući se na izvještaje Državne revizorske institucije, izvještaja Evropske komisije i izvještaja Ministarstva finansija.

Govoreći o radu skupštinske službe na čijem je čelu, sekretar Parlamenta Milan Radović je odbacio tvrdnje opozicionih partija da su finansijska sredstva Skupštine netransparentno korišćena, posebno u dijelu isplate takozvane 13. i 14. plate, nabavke automobila za potrebe Parlamenta, iznajmljivanju poslovnih prostorija i drugih davanja. Radović je rekao da su sve isplate učinjene transparentno i na zakonom uređen način. Komentarišući dijelove izvještaja Državne revizorske institucije Evropske komisije i Ministarstva finansija, Radović je ustvrdio da u tim izvještajima nije rečeno da je skupštinska služba radila nezakonito već da je koristila pogrešne propise, konkretno kada je riječ o dodjeli nagrada i 13. i 14. plati. Radović se založio da ta praksa bude primjenjena i ove godine:

"Odmah da vam kažem, nijesam pristalica da se i ove godine poslanicima ne dadne novčana nagrada zato što smo usvojili 113 zakona i što je ova služba, mali broj službenika - svega radi pedeset oficijelno, od toga je 70 posto čista tehnika i radimo svega sa petnaestak ljudi koji stvarno rade i doprinose ugledu parlamenta, a ostalo je režija, tehnika i sada to ispada neka propaganda. Smatram da je pod pritiskom javnosti, mada ja ne smatram da je to konačno odlučeno, da treba davati nagrade jer je to zakonom propisano. Ukoliko, gospodo poslanici, iz bilo kojeg razloga dovodite u sumnju ovaj predati izvještaj spreman sam da pred javnošću i pred vama, shodno poslovniku Skupštine, otvorimo parlamentarnu istragu ili kontrolno saslušanje."

Poslanik Pokreta za promjene Emin Duraković saopštio je da generalni sekretar ne dostavlja poslanicima revizorske izvještaje, a vladajuću koaliciju da blokira proces kontrole upravljanja finansijama:

"Izvještaj interne revizije, službeni dokument Ministarstva finansija koji je dostavljen subjektu revizije i vama mi apsolutno imamo pravo, nijeste vi ti koji odlučujete da li mi imamo pravo ili ga hoćemo ili nećemo dobiti."

Takođe, Duraković se osvrnuo i na troškove Skupštine Crne Gore koji postoje na papiru, ali ne, kako kaže i u stvarnosti:

"Set parlament, pero i hemijska olovka, agenda sa kutijom, torbe sa grbom, pokloni, umjetnička slika, knjiga monografija u iznosu od 41.000 eura. Ja vidim da je parlament u 2007. godini nabavio, najviše vršio nabavku zastava i grbova, cvijetnih aranžmana, saksijskog cvijeća, sadnica, saksija i slično."

Radović je obrazložio da svaki poslanički klub ima pravo da traži sredstva za poklone kada prima delegaciju ili odlazi u službene posjete:

"Konkretno, što se tiče za poslanike set parlament, pero, hemijska olovka, agenda sa kutijom, torbe, kese sa grbom, to ste zaista dobili krajem 2007. godine."

Kada je riječ o iznajmljivanju poslovnih prostorija, generalni sekretar Milan Radović je demantovao ocjene u medijima da je jedan od poslova sklopljen sa bratom crnogorskog premijera:

"Ni manje ni više nego mi kupili, odnosno zakup poslovnog prostora kod njegovog brata Aca Đukanovića. Zakupili smo poslovni prostor na zakonom propisan način od lica koje je vlasnik tog poslovnog prostora, imamo i njegovo ime i prezime ko je vlasnik u toj zgradi koju je, kako vi kažete, pravio Aco Đukanović, ali zamislite to nije više njegova zgrada, to je on prodao."

Članovi odbora iz Demokratske partije socijalista takođe su odbacili ocjene opozicije o netransparentnom trošenju budžeta.

XS
SM
MD
LG