Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

U Sarajevo stigli Alžirci iz Gvantanama

Sinoć su u Sarajevo iz Gvantanama stigla tri Alžirca.Oni su sedam godinama bili zatočenici u pomorskoj bazi na Kubi, a odgovornosti su oslobođeni odlukom Američkog suda. Ostala dvojica Alžiraca koji su živjeli u BiH, ali nisu državljani, nisu odmah oslobođeni, iako su protiv njih podignute iste optužbe. "Alžirska grupa" uhapšena je u Sarajevu 2002. godine i prebačena u Guantanamo. U oktobru ove godine, američko Ministarstvo pravde je protiv petorice njih povuklo optužnice za pokušaj napada na Ambasadu SAD-a u BiH, ali ih je i dalje teretilo za planove o putu u Afganistan i napade na američke vojnike. U novembru je jedan od sudija izjavio da Vlada SAD-a nema dovoljno dokaza da ih drži u Guantanamu, te je na kraju Vašington odlučio da pomenutu trojicu prebaci u BiH.

Pogledajte najnovije vesti dana

Vremenski uvjeti pomažu u smirivanju požara u Kaliforniji

Vatrogasci u borbi protiv požara

Hladnije vrijeme i blaži vjetar pomažu vatrogasnim ekipama koje se bore da uspore širenje masivnog šumskog požara, koji je zahvatio sjevernu Kaliforniju i u kojem je do sada nastradalo 48 ljudi.

Glasnogovornik kalifornijskog Odjeljenje za šumarstvo i protupožarnu zaštitu rekao je da je u požaru uništeno 544 kilometra kvadratna zemljišta te da je požar samo donekle stavljen pod kontrolu.

On je rekao da su jaki vjetrovi sada slabiji i povećana je vlažnost zraka što je pomoglo oko 5.600 vatrogasaca na terenu.

Dodao je da je situacija u vezi sa požarom, koji je praktično uništio grad Paradise (Paradajz), sada mnogo bolje, prenio je AP.

Prema njegovim riječima, 21 helikopter je raspoređen u pokušaju da se vatra zaustavi. U požaru je do sada uništeno 7.600 kuća.

Glasnogovornik je dodao da je i dalje prisutan prilično gust dim što smanjuje vidljivost.

FOX News podržao CNN u sporu s Trumpom

Sedište FOX Newsa na Manhattanu, New York

Televizija FOX News (Foks njuz) naklonjena republikancima i američkom predsedniku Donaldu Trumpu (Tramp) podržala je konkurentsku televiziju CNN (Si-En-En) u tužbi protiv Bele kuće zbog oduzimanja akreditacije novinaru Jimu Acosti (Džim Akosta).

"FOX News podržava CNN u njegovoj pravnoj borbi da se vrati akreditacija njegovom izveštaču iz Bele kuće", navodi se u saopštenju predsednika FOX Newsa, Jaya Wallacea (Džej Volas).

U saopštenju se navodi da FOX News namerava da preda podnesak okružnom sudu kao "prijatelj suda" pošto je CNN tužio Trumpovu administraciju sa zahtevom da se Acosti ponovo omogući da izveštava iz Bele kuće.

Administracija je poništila prošle nedelje propusnicu novinaru CNN posle konferencije za medije na kojoj je Acosta odbio da preda mikrofon kad je Trump rekao da ne želi da čuje više ništa od njega.

FOX News je naveo da se propusnice koje izdaje Tajna služba za novinare koji rade u Beloj kući nikada ne treba da se koristi kao oružje.

"Mada ne odobravam sve veći antagonistički ton i predsednika i medija na nedavnim konferencijama za novinare, mi podržavamo slobodu medija, pristup i otvorenu razmenu mišljenja", navodi se u saopštenju.

Pročitajte:

Ujedinjeni narodi ukinuli sankcije Eritreji

Eritreja, fotoarhiv

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je ukinulo sankcije Eritreji nakon otopljavanja odnosa sa Etiopijom i drugim susjednim zemljama.

Predstavnik Etiopije u UN-u i drugi članovi Vijeća pozdravili su takav razvoj situacije na Rogu Afrike.

Vijeće je Eritreji 2009. uvelo embargo na oružje i druge stroge sankcije zbog opskrbe oružjem ekstremističke grupe Al-Shabaab u Somaliji i odbijanja da riješi granični spor sa susjednim Džibutijem, glavnim američkim saveznikom na Rogu Afrike.

Granični spor još nije riješen a u rezoluciji koju je usvojilo Vijeće navodi se da će se nastaviti s praćenjem situacije.

Rezolucijom je također produžen embargo na izvoz oružja u Somaliju i zabrana trgovine somalskim ugljem.

Kosovska Agencija za privatizaciju: Nema podataka o prenosu vlasništva preduzeća

Severna Mitrovica

Kosovska Agencija za privatizaciju saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije dobila nikakve zvanične informacije o eventualnom prenosu vlasništva nad društvenim preduzećima sa sebe na opštine sa srpskom većinom, kao što su Severna Mitrovica, Ranilug i Klokot.

Vlada Kosova prošle nedelje donela je odluku da se društvena preduzeća povuku iz procesa privatizacije i vrate određenim opštinama na upravljanje.

Samo u Severnoj Mitrovici se nalaze 74 takve nekretnine koje su pod upravom Agencije za privatizaciju.

Iz Ministarstva za administraciju lokalne samouprave kažu da opštine, u cilju realizacije javnog interesa, imaju pravo na tako nešto. Ali, osim opština sa srpskom većinom, Vlada Kosova je donela 30 odluka za 30 drugih opština o istom pitanju.

Odluka Vlade Kosova o tome da se upravljanje društvenim preduzećima sa Agencije za privatizaciju prebaci opštinama Severna Mitrovica, Ranilug i Klokot, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, smatra se neustavnom.

Hikmete Bajrami iz skupštinske Komisije za ekonomski razvoj izjavila je da Vlada nema zakonska ovlašćenja za takve odluke, s obzirom da one trebaju da prođu kroz Skupštinu.

"To je neustavna i protivzakonska odluka zato što je Agencija za privatizaciju nezavisna institucija koja odgovara Skupštini. Ovakva odluka predstavlja predaju suvereniteta imovine i iniciranje sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom", kazala je Bajrami za RSE.

Agencija za privatizaciju do sada je u opštinama na severu Kosova privatizovala 30 društvenih imovina, 25 u Severnoj Mitrovici, četiri u Leposaviću i jedan u Zvečanu.

Sterdžen: Nacrt sporazuma o Bregzitu katastrofalan za Škotsku

Zastava EU, London

Škotska premijerka Nikola Sterdžen ocenila je nacrt sporazuma o Bregzita kao "katastrofalan" za Škotsku jer se njime favorizuje Severna Irska.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) želi da Škotska ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. Nacrt sporazuma o Bregzitu predviđa "sigurnosnu mrežu" kojom bi se izbeglo uspostavljanje fizičke granice između Irske i britanske Severne Irske.

To rešenje na dva nivoa ima formu carinskog aranžmana za čitavu Veliku Britaniju sa dodatnim prilagođavanjem propisa za Severnu Irsku, rekao je jedan izvor iz EU.

"To će biti katastrofalno za investicije i zapošljavanje u Škotskoj. To bi bio najgori mogući scenario", navela je Sterdžen u snimku postavljenom na njenom Tviter nalogu.

Taj sporazum bi mogao biti odbijen u britanskom parlamentu, što bi, prema rečima škotske premijerke, ostavilo mogućnost za "bolja rešenja, pa i ostanak Velike Britanije u jedinstvenom tržištu.

"Ako su informacije u medijima tačne, 'sigurnosna mreža' bi za neželjenu posledicu mogla imati odvajanje Severne Irske od ostatka Ujedinjenog kraljevstva i ozbiljno podriti našu uniju", rekla je Sterdžen.

Škoti su na referendumu o Bregzitu 2016. velikom većinom glasali za ostanak u EU.

Referendum je održan dve godine posle škotskog referenduma o nezavisnosti na kom se 55 odsto glasača izjasnilo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Škotska premijerka smatra da pobeda Bregzita na referendumu predstavlja bitnu promenu okolnosti ali je za sada odbacila mogućnost novog referenduma o nezavisnosti, makar dok ne bude jasno kako će se Bregzit odvijati.

Pročitajte: 'Prodaja' Ujedinjenog Kraljevstva

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG