Dostupni linkovi

Obama imenovao tim za energetiku i ekologiju


Barack Obama
Barack Obama

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama imenovao je četvoročlani tim za koji je obećao da će oživeti američku privredu insistiranjem na korišćenju obnovljive energije i otvaranjem više miliona novih "zelenih" radnih mesta.

Obama je imenovao Stivena Čua, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine, za sekretara za energetiku. Stiven Ču, koji je sada na čelu vladine nacionalne laboratorije Lorens Berkli u Kaliforniji, vodiće odeljenje za energetiku Obamine vlade. Liza Dzekson, stručnjak za životnu sredinu, vodiće Agenciju za zaštitu prirodne sredine. Pored ove dve nominacije, koje mora da potvrdi Kongres, Obama je izabrao Kerol Brauner, koja je tokom predsedničkog mandata Bila Klintona vodila Agenciju za zaštitu prirodne sredine, da vodi koordinaciju politike Bele kuće na polju energetike i politike klimatskih promena između različitih saveznih agencija. Kao i Nensi Satli, zamenicu gradonačelnika Los Andjelesa, da brine u Beloj kući o Savetu za zaštitu okoline. Obama je na pres konferenciji u Čikagu rekao da postojanje odgovornosti za životnu okolinu ne znači smanjenje mogućnosti za napredak američkog biznisa.

“Ako prihvatimo ovaj izazov možemo da stvorimo beskrajne mogućnosti za naše ljude, možemo da otvorimo milione radnih mesta, da započnemo sa ekonomskim oporavkom 21 veka koji omogućava Amerikancima da grade vetrenjače, solarne pogone i automobile koji trose manje goriva. Mi možemo da damo zamajac dinamizmu naše ekonomije, koja će stvoriti nove poslove i industrije sa dobrim radnim mestima, koja će biti dobro plaćena, i koja neće biti dislocirana u druge zemlje”, rekao je Obama.

Ovo nije kontradiktornost izmedju ekonoskog rasta i očuvanja zivotne sredine, kaze dalje Obama. Ja mislim da će budućnost inovacija i tehnologija biti energija naše ekonomije u budućnosti. Nova ekonomija energije biće deo kreiranja miliona novih radnih mesta koja su nam potrebna i to je razlog zašto će novi plan ekonomskog oporavka biti fokusiran na pitanje, kako možemo da stvorimo seriju donjih isplata zaposlenih u narednih 10, 20 ili 30 godina ako ne delujemo, zaključio je Obama.

Obama je na ovoj pres konferenciji rekao i da je unutrašnja istraga potvrdila da nije umešan u skandal vezan za guvernera Ilinoisa, Roda Blagojevića. On je optužbe za korupciju protiv Blagojevića nazvao "zaprepašćujućim sticajem okolnosti", koji, po njegovim rečima, nije imao nikakve veze sa njegovom kancelarijom.

XS
SM
MD
LG