Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Službeni automobili za privatne poslove


Nabavka skupih automobila za službene potrebe i njihovo korišćenje i u privatne svrhe u Crnoj Gori nije rijetka pojava. Upravo to je bila tema sjednice Administrativnog odbora parlamenta koji pokušava da nađe način i zakonski definiše ko može i u koje svrhe da koristi službena vozila.

Odgovarajući na naše pitanje da li se službena vozila zloupotrebljavaju i da li ih koriste u privatne svrhe, gotovo svi politički subjekti potvrđuju da veoma mali broj državnih službenika privatna vozila koristi u privatne svrhe, odnosno da je službeno vozilo jedno od osnovnih sredstava za obavljanje privatnih poslova. Primjere navode poslanici Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene Vasilije Lalošević i Branka Bošnjak.

Lalošević:


"Jasno je to. Tu ne treba neke velike filozofije. Apsolutno da se zloupotrebljavavaju. Imate iz godine u godinu pojavu da se službeni auto koristi u izbornim kampanjama."


Bošnjak:


"Mislim da postoji zloupotreba. Činjenica je da ljudi ne koriste samo automobile u službene svrhe već i u privatne. Imali smo informacije vezano za koncert Madone da je devedeset posto ovih koji su prisustvovali funkcionera došlo službenim vozilima. Ne može mi niko reći da je to bilo vezano za službeni posao već za njihov privatni posao."

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder koji ima službeno vozilo ovako odgovara na pitanje da li državni funkcioneri koriste službena vozila u privatne svrhe:

"Teško, obzirom da ne mogu na pamet pričati jer ne vodim ja evidenciju o tome, ali je pitanje šta je privatno a šta je službeno. Ja vjerujem da se koriste i da je nemoguće razdvojiti i spriječiti da u određenim momentima to može da se tumači i da je privatno a da nije službeno. Pitanje je - ako ja sada odem, danas je čitavo zasjedanje cjelodnevno, da ručam da li je to privatno ili službeno, što mislite?"

Zbog ovakve situacije, Skupština Crne Gore bi mogla biti prva institucija koja bi mogla regulisati način korišćenja službenih vozila, odnosno ko ih može i kada koristiti. Prema sadašnjim podacima, Skupština Crne Gore kao najviši zakonodavni organ ima svega deset vozila što je manje od bilo koje druge institucije, ali se, prema riječima poslanice Pokreta za promjene Branke Bošnjak, ne zna ko ih koristi:

"Za ostalih petoro vozila koja su data tačno registarski broj i vrsta automobila nijesam uspjela da dobijem informaciju ko ih koristi već su mi dostavljali informaciju da ih je koristi ovaj, koristila ih je Služba ekonomata, te službe nigdje u sistematizaciji nema, koristili su ih kuriri."

Tokom rasprave na Administrativnom odboru je predloženo da se svim poslaničkim klubovima omogući po jedno vozilo i da se određenim pravnim aktom odredi ko i u kojim uslovima može koristiti službeno vozilo. Oko toga su se složili svi poslanici jer je otvoreno i pitanje statusa poslanika. Ivan Brajović iz Socijaldemokratske partije je iznio podatak da crnogorski poslanici generalno imaju najgori status u okruženju u odnosu na sve države u regionu:

"Mi treba da se izborimo za status poslanika, ne za naš pojedinačni, nego za status institucije poslanika i institucije parlamenta, a to znači da težimo da plate tog poslanika ne budu najniže u regionu. Ja mislim da smo na nivou duplo manje plate no najmanji u regionu, da imamo bar kancelariju, a saradnike stručne."

Poslanik Demokratska partije socijalista Milorad Vuletić se takođe založio da se generalno riješi status poslanika u Crnoj Gori:

"Može da se pripremi ozbiljno za jedno skupštinsko zasjedanje. Ako nema gdje da sjedne, ako nema koga da konsultuje bez samoinicijativno to da radi, da se dovija, da se snalazi i kako može da odgovori na kvalitetan način onim ljudima koji su mu dali povjerenje da ih zastupa u ovom parlamentu. O tome mi treba da brinemo."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG