Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konsultacije u Sloveniji o odnosu prema Hrvatskoj


Slovenski premijer Borut Pahor u srijedu će održati konzultacije s predsjednicima političkih stranaka o stajalištu koje bi ta država trebala zauzeti na pristupnoj konferenciji na kojoj se u petak Hrvatska nada otvaranju deset i zatvaranju pet pregovaračkih poglavlja.

Pahor ne isključuje da bi Slovenija zbog šest poglavlja koja su "kontaminirana" navodnim prejudiciranjem granice mogla zaustaviti taj proces.

Slovenski uvjet za rješenje mogućeg zapleta je kompromisni dogovor o izjavi koju bi u tom smislu dala hrvatska vlada, o čemu pregovaraju francusko predsjedništvo EU-a i slovenska diplomacija. Pahor je o tome u ponedjeljak popodne govorio s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali kako je rekao, u dužem telefonskom razgovoru koji je bio vrlo otvoren, nije došlo do promjene pozicija.

Pahor je u ponedjeljak navečer za televizijsku postaju POP-TV rekao da se diplomatski napori za rješenje tog pitanja nastavljaju iako je vremena malo i da nastoji da se slovenske stranke u srijedu ujedine oko stajališta Slovenije na pristupnoj konferenciji. O svemu će u četvrtak još jednom raspravljati slovenska vlada.

POP-televizija je nakon jučerašnjeg razgovora s Pahorom, u kojemu je on naglasio da ne smije u javnosti govoriti o slovenskim uvjetima jer je tako obećao francuskom predsjedništvu, navela da je pozicija Ljubljane za sada takva da bi se Hrvatska izjavom EU-u morala obvezati da pristupnu dokumentaciju u kojoj su možda materijali koji prejudiciraju granicu neće upotrijebiti protiv Slovenije ni u eventualnom sudskom postupku pred međunarodnim ustanovama niti u mogućem bilateralnom rješavanju "graničnog spora". No, dodaje POP-TV, oporbeni čelnik Janez Janša smatra da je iluzorno da bi se s takvom formulacijom moglo složiti francusko predsjedništvo koje, kako sugerira Pahor, po njegovu očekivanju treba prenijeti slovenska stajališta Hrvatskoj

XS
SM
MD
LG