Dostupni linkovi

Savjet sigurnosti UN o Bliskom istoku


Vijeće sigurnosti UN-a u utorak će održati ministarsku sjednicu o Bliskom istoku, na kojoj bi trebalo prihvatiti američko-ruski prijedlog rezolucije kojom se potiče nastavak izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, uoči smjene vlasti u SAD-u, siječanjskih izbora u Izraelu i očekivanih skorih izbora na Palestinskim teritorijima.

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak bi također trebalo glasovati o američkom nacrtu rezolucije, kojom bi se države ovlastile uporabiti "sva potrebna sredstva" protiv pirata u vodama Somalije, uključujući i pravo na nastavak potjere za piratima na kopnu.

Na obje sjednice, Vijećem sigurnosti UN predsjedat će hrvatski premijer Ivo Sanader, koji tim povodom boravi u New Yorku.

Uoči današnjeg početka rada Vijeća sigurnosti, premijer Sanader sastat će se s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Na raspravama Vijeća sigurnosti o Bliskom istoku i Somaliji sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Rice, šef britanskog Foreign Officea David Miliband i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Članice Bliskoistočnog kvarteta - UN, EU, SAD i Rusija - u ponedjeljak su nakon sastanka u New Yorku najavili da će Vijeće sigurnosti usvojiti rezoluciju kojom će pružiti potporu pregovorima iniciranim u studenome 2007. u Annapolisu, u SAD, kada su se dvije strane obvezale na "ireverzibilne bilateralne pregovore".

Rezolucija će poduprijeti "dogovorena načela bilateralnog procesa pregovaranja dviju strana i njihove odlučne napore da postignu zacrtani cilj: sklapanje mirovnog sporazuma rješavanjem svih otvorenih pitanja, uključujući i ona najbitnija, bez izuzetka, koja potvrđuju ozbiljnost procesa iz Annapolisa".

U tekstu će se također pozvati na intenziviranje diplomatskih napora kako bi se postigao "sveobuhvatni, pravedan i trajan mir na Bliskom istoku".

Kvartet je nakon konzultacija u ponedjeljak objavio izjavu u kojoj potvrđuje svoju potporu "bilateralnim, sveobuhvatnim, izravnim, neprekinutim, povjerljivim i trajnim izraelsko-palestinskim pregovorima".

Rezolucija ima široku podršku u Vijeću sigurnosti UN, a ako bude prihvaćena bit će to prva rezolucije Vijeća o izraelsko-palestinskom sukobu od 2003.

Rice je izjavila da Izraelci i Palestinci "neće postići sporazum do kraja godine (kako je predviđeno u Annapolisu), ali su postigli znatan napredak u pregovorima, i znatan napredak u radu na terenu".

Analitičari navode da nikakav vidljivi napredak nije postignut na ključnim pitanjima, kao što su granice buduće palestinske države, status Jeruzalema, povratak izbjeglica i slično, no napredak na terenu u četvrtak je pokazala izraelska vlada na odlasku, oslobađanjem 224 Palestinca iz zatvora, kao mjeru jačanja povjerenja.

Šef ruske diplomacije Lavrov rekao je da je rezolucija o kojoj će se glasovati u utorak usmjerena na "nastavak zajedničkih napora, uzimajući u obzir nedavnu reafirmaciju mirovne inicijative Arapske lige u kojoj vidimo veliki potencijal", izjavio je Lavrov.

Arapska liga nedavno je potvrdila da je i dalje na stolu ponuda da Izrael priznaju sve arapske države, u zamjenu za povlačenje sa svih arapskih teritorija koje je okupirao u ratu 1967. godine.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak navečer je organizirao oproštajnu večeru u čast Condoleezze Rice, koja uskoro odlazi s dužnosti.

Ban se zahvalio odlazećoj američkoj administraciji, posebno predsjedniku Georgeu W. Bushu i državnoj tajnici Rice na "neumornim naporima" za poticanje izraelsko-palestinskih pregovora nakon sporazuma u Annapolisu.

XS
SM
MD
LG