Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada uzdrmana zbog sporazuma sa Rusima


Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije ozbiljno je destabilizovana unutrašnjim neslaganjima o načinu realizacije energetskog sporazuma sa Rusijom, ali procene analitičara govore da to stanje ipak neće dovesti do raspada garniture na vlasti. U prilog tom zaključku idu i izjave političkih aktera, ali je evidentno da je najveća stranka u vlasti pribegla svojevrsnom disciplinovanju koalicionih partnera.

Suština priče je da se stranka G17+ protivi načinu na koji ostatak Vlade želi da realizuje energetski sporazum sa Rusijom, odnosno da ta partija ne želi da dozvoli da se kompaniji Gazprom proda Naftna industrija Srbije (NIS) bez garancija ruske strane da će izgraditi regionalni gasovod kroz Srbiju i obnoviti i povećati kapacitet gasnog skladišta Banatski Dvor. Nakon ozbiljnih rasprava i optužbi G17+ saopštio je da za takav aranžman neće glasati u Parlamentu, ali se u toj nezavidnoj situaciji odmah pojavila priča da će opoziciona Srpska napredna stranka, proistekla iz redova radikala koji su poznati zagovornici saradnje sa Rusijom, podržati sporazum i glasati "ZA" u Skupštini. Tomislav Nikolić, lider naprednjaka, rekao je novinarima da je to samo površno tumačenje činjenica:

"Rekao sam da bi, u slučaju da G17+ izađe iz Vlade, naša podrška trajala onoliko dana koliko je Vladi potrebno da potpiše sve sporazume sa Rusijom, pošto mislim da Vlada koja je ušla u raspuštanje Skupštine više nema prava da vodi državnu politiku, već samo da ispunjava ono što je već doneto. Čak, rekao sam do 23. decembra."

Stranka G17+ i u prethodne dve vlade odlučivala je o opstanku koalicije na vlasti, a prošla vlast otišla je sa scene nakon što je ta partija procenila da partija Vojislava Koštunice ne ispunjava obećanja o evropskim integracijama. Mlađan Dinkić, predsednik G17+, koji je oštro kritikovao nameru ostatka Vlade da proda NIS po uslovima koje traži Rusija, ipak je poručio da će njegova stranka ostati u vlasti:

"Partneri su partneri, znači da nemaju isto mišljenje po svim pitanjima. Važno je da li ćemo u magistralnom pravcu razvoja Srbije zadržati isto mišljenje, a to je pre svega ubrzanje evropskih integracija i jačanje srpske ekonomije. Za sada u ova dva magistralna pravca imamo isto mišljenje tako da ćemo nastaviti da radimo zajedno, ali bi naravno bilo bolje da se po što više pitanja slažemo."

U pojedinim političkim krugovima ocenjuje se da je za ovako pomirljiv stav zaslužna taktika Borisa Tadića, predsednika najveće vladajuće partije, Demokratske stranke, koji je, smatra se, nakon dogovora naprednjake obezbedio kao adut za skupštinsko glasanje u slučaju manjka podrške u Parlamentu. Ali, Tomislav Nikolić tvrdi da Srpska napredna stranka ne želi u Vladu:

"Niti sam džoker niti se bavim kartanjem, a nisam ni štaka Borisa Tadića, kako me nazivaju. U tih šest dana bi sve moglo da se reši, pa da onda idemo na vanredne parlamentarne izbore."

Njegov dojučerašnji partijski kolega Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke novinarima u Skupštini pokušao je da dočara koliko je iznenađen dešavanjima u Vladi:

"Ne mogu da verujem da bilo gde postoji slična vlada. Jedan deo Vlade direktno optužuje drugi deo da sklapa ugovor koji je izuzetno štetan po državu i građane Srbije, a pri tom ostaje u Vladi. Mogu da samo da kažem da sam zapanjen da oni koji su pokrenuli to pitanje ne samo da ostaju u Vladi već i javno poručuju da će u Vladi ostati sve dok ih ne istera Boris Tadić."

Ali, bez obzira na iščuđavanje opozicije, iz Socijalisticke partije Srbije, koja je bila tas na vagi za formiranje sadašnje vlasti, stižu umirujući tonovi. Branislav Ružić poručio je građanima da Vlada ni na koji način nije uzdrmana:

"Vlada je trasirala put oko svojih strateških pravaca, delovanja i ciljeva koje želi da postigne, a jedan od tih ciljeva je i naftno-gasni aranžman. Svaka politička opcija ima legitimno pravo na svoj lični stav. Što se tiče rokada i zamena, to se ne radi preko medija. Zvaničnih razgovora na tu temu nije bilo, Vlada je stabilna i ne vidim razloga da se ta tema otvara."

Politički analitičari procenjuju da ovim dešavanjima Vlada jeste ozbiljno uzdrmana, ali da njene rekonstrukcije ili novih izbora sigurno neće biti. Zoran Stojiljković, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, rekao je za naš program da pominjanje naprednjaka kao džokera vlasti jednostavno predstavlja opipavanje pulsa:

"Stožerna stranka vlasti, Demokratska stranka, ovom porukom Tome Nikolića dobija na stabilnosti u Parlamentu i u Vladi, ali dobija i mogućnost da smanji, pre svega, ucenjivačke potencijale svojih trenutnih partnera u Vladi."

Važno je da je svima jasno da ne postoji spremnost građana i vlasti da se ide na nove izbore, i gubi vreme u teško doba svetske finansijske krize, zaključuje Zoran Stojiljković, pa zbog toga prognoze po vlast nikako nisu crne:

"Koliko je kriza ozbiljna, koliko dovodi do tenzija i teškoća u uravnoteživanju balansa raznih politika, prioriteta i interesa u Vladi, toliko kriza, s druge strane, disciplinuje Vladu i čini je, paradoksalno gledano, stabilnijom. Sve u svemu, biće nestabilnosti, ali će brod nastaviti da plovi."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG