Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najvažnija faza pred prijem u EU


Milo Đukanović, Olli Rehn i Nicolas Sarkozy, predavanje crnogorskog zahtjeva za članstvo u EU, Pariz, 15Dec2008.

Crnogorski premijer Milo Ðukanovic predao je danas francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju zvaničan zahtjev Crne Gore da dobije status kandidata za članstvo u EU. Sve političke partije pozdravljaju predaju zahtjeva, ali su im mišljenja o tome kada će Crna Gora steći status kandidata različita. Dok u vladajućoj koaliciji smatraju da Crna Gora neće imati problema na tom putu, opozicija smatra da će put biti težak, s obzirom na niz oblasti koje treba reformisati.

Predaja aplikacije za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji u vladajućoj koaliciji se predstavlja kao istorijski čin, a ujedno znači ulazak u najzahtjevniju fazu u procesu evropskih integracija Crne Gore. Iako se radi o izuzetno zahtjevnim uslovima za sticanje statusa kandidata u vladajućoj koaliciji smatraju da Crna Gora neće imati problema u vezi ispunjavanja zahtjeva, već da Crna Gora može trpjeti probleme s kojima će se Brisel suočiti tokom iduće godine. Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrad Vuković:

"Oni koji treba da odluče o našoj aplikaciji na nivou izazova koje za čitavu Evropu donosi 2009. godina, izbori za Evropsku uniju, završetak mandata ovog saziva evropskih institucija, početak novog mandata poslije tih izbora, problemi sa Lisabonskim sporazumom. Mi sada treba da se naoružamo strpljenjem i odlučnošću da ne popustimo, da završavamo one obaveze koje stoje pred nama na unutrašnjoj sceni, da i dalje realizujemo obaveze kada su politički i ekonomski kriterijumi, evropski standardi, demokratski standardi."

Nakon što je Crna Gora zvanično predala aplikaciju, prema proceduri, Savjet Evropske unije daje Evropskoj komisiji mandat da da mišljenje o zahtjevu države za članstvo. Evropska komisija tada šalje državi, potencijalnom kandidatu, upitnik sa blizu 4.500 pitanja kojima su obuhvaćene sve institucije i oblasti i na osnovu dobijenih odgovora pravi presjek stanja u zemlji koja aplicira. Nakon toga očekuje se da u sljedećih nekoliko mjeseci, obično pola godine, Evropska komisija da pozitivno mišljenje na zahtjev za članstvo, takozvani AVIS. Potom lideri članica Evropske unije mogu formalno da daju Crnoj Gori status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ono na šta su upozoravale nevladine organizacije, ali i opozicione partije, je ispunjavanje uslova i sprovođenje reformi u narednom periodu. Na taj dio i danas upozoravaju i predstavnici opozicionih partija, među kojima i predsjednik Narodne stranke Predrag Popović koji se pribojava scenarija pri kojem se o crnogorskoj aplikaciji neće raspravljati, već će stajati u fijoci, jer crnogorski zvaničnici nijesu poslušali sugestije iz Evrope da odlože predaju aplikacije:

"Ostaje strah da će ovaj potez biti shvaćen više kao inaćenje Crne Gore sa organizacijom u koju želimo da uđemo, nego kao njena iskrena želja. Imajući u vidu ne ispunjenje standarda i uslova na koje nas stalno upozoravaju nego što je to njena iskrena želja."

I Andrija Popović, poslanik opozicione Liberalne partije, smatra da sam čin predaje aplikacije za članstvo u Uniji neće mnogo značiti ukoliko se ne budu sprovodile reforme u svim oblastima:

"Sam put do sticanja statusa kandidata će biti, vjerujem, veoma naporan znajući u kakvim uslovima funkcioniše Crna Gora. Tako da, kao simboličan čin, mi ga pohvaljujemo, odboravamo, ali neće puno značiti ako ne bude potpune reforme u crnogorskom društvu, a vidimo da vlast u Crnoj Gori uopšte nije spremna za bilo kakve reforme."

Iako su upravo zvaničnici Francuske, predsjedavajuće Evropskom unijom, u više navrata sugerisali Crnoj Gori da odloži aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, savjetnik francuskog ambasadora u Crnoj Gori Đerom Kale je saopštio da je za Francusku čast da dobije crnogorsku aplikaciju tokom njenog predsjedavanja.

Naredni korak - ispunjenje uslova za bezvizni režim

Slovenija - Jelko Kacin 02. januar 2008.
Povodom predavanja crnogorskog zahtjeva za status kandidata u Evropsku uniju razgovarali smo sa Jelkom Kacinom. Taj evropski parlamentarac ocjenjuje da bi prvi naredni korak trebalo biti ispunjavanje obaveze iz Mape puta, što bi građanima Crne Gore omogućilo putovanje bez viza u zemlje Evropske unije. On je još jednom ponovio kako bi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije morala biti prioritet za Vladu.

RSE: Kako komentarišete odluku Crne Gore da podnese aplikaciju i što taj čin čini realnim u ovom momentu?

Kacin: Ako se dešava onda je realna. Što ja mislim u ovom trenutku nije važno. Ne znam što su ljudi koji su odlučivali o tome želeli postići, o tome ja mogu da razmišljam što je njihova namjera. Ako pogledamo situaciju na Zapadnom Balkanu u ovom momentu, ne vidim nijedne druge države koja bi bila u stanju da bi njezina eventualna molba, aplikacija bila kredibilna. Zato ne znam da li žele nekoga preduhitriti, za što nema nikakve potrebe ili je razlog nešto drugo - da se dokaže javnosti da imaju hrabrosti da to naprave. Što se tiče Crne Gore, mislim da bi u ovom momentu bilo potrebno da odradi sve što je potrebno da se realiziraju potreba iz takozvanog roud mapa, nacrte aktivnosti sa kojima je moguće ukidanje viznog režima kako bi državljani Crne Gore imali u idućoj godini mogućnost da putuju po Evropskoj uniji bez viza. Mislim da je to u ovom momentu prvi prioritet koji bi izuzetno jako uticao na raspoloženje javnosti i podigao ambiciju crnogorske države da ubrza svoje napore za približavanje i na kraju uključivanje u Evropsku uniju. Crna Gora je odlučila da to preda zadnjih dana francuskog predsedavanja što je očito da ne očekuje odgovor od francuskog predsedavanja nego od nekog drugog. A koje će to predsedavanje biti u stanju odgovoriti na to pitanje to je već stvar budućnosti.

RSE: Podnošenje aplikacije je tek prvi polukorak. Ako to prođe dobro što sve očekuje Crnu Goru?

Kacin: Čeka je ono što očekuje države kandidate. Crna Gora ne može imati ambiciju da postane, a Makedonija da tri godine čeka datum. Treba razvijati svoje kapacitete kako bi tada kada dođe do pozitivnog odgovora bila spremna da punim tempom krene u pregovore. Ali, kao što sam rekao, od toga kako će ona pristupiti ispunjavanju obaveza iz roud mepa zavisi mnogo toga jer na osnovu toga će se napraviti procena što i kakvim tempom je Crna Gora sposobna kada dobije status kandidata.

RSE: Što Vi prepoznajete kao glavne crnogorske probleme na putu ka Evropskoj uniji?

Kacin: Problemi su za sve zemlje Zapadnog Balkana isti. Prije svega, nedostatak administrativnih kapaciteta da se implementira ono što je u načelu potrebno usvojiti jer Evropska unija ne može biti zadovoljna samo usvajanjem nego će ustrajati na implementaciji, dok na drugoj strani borba protiv organiziranog kriminala i korupcije ostaje alfa i omega za sve države Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG