Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bush u Afganistanu prošao bolje nego u Iraku


Afghanistan -George Bush s predsjednikom Hamdiom Karzaiem, Kabul, 15. decembar 2008.

Američki predsjednik George Bush susreo se s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem tokom iznenadnog posjeta Afganistanu, a dan nakon boravka u Iraku. Oba posjeta dogodila su se pet tjedana uoči Bushova odlaska iz Bijele kuće i cilj im je, po svemu sudeći, bio ocijeniti da li je angažman američkih snaga u ove dvije države donio tamošnjem stanovništvu sigurniji i bolji život.

Bush je, po svemu sudeći, zadovoljan svojom kratkom i iznenadnom turnejom u Iraku i Afganistanu, bez obzira na incident kada ga je na konferenciji za novinare sa iračkim premijerom Nuriem al- Malqiem, jedan novinar gađao cipelama, što se u islamskom svijetu smatra ogromonom uvredom. Američki predsjednik tek je lakonski odgovorio "pa što ako me je momak gađao cipelama."

U Afganistanu je doček bio drugačiji. U američkoj vojnoj bazi u Bagranu, izvan Kabula susret s vojnicima kojima je kazao "Zahvaljujući vama Talibani su zbačeni s vlasti, trening kampovi Al Qaide zatvoreni, 25 milijuna Iračana je slobodno, a američki narod, vaši najmiliji, su sigurniji". Način na koji je Bush dočakan u ove dvije zemlje pokazuju koliku nesigurnost u tom dijelu svijeta ostavlja njegova administracija. U Iraku će i dalje oko 150 tisuća američkih vojnika štititi krhku demokraciju. Od 2003, u toj je zemlji poginulo više od 4 tisuće vojnika, potrošeno više od 576 milijardi dolara.
Reporter Throws Shoes at President Bush
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


U Afganistanu se nalazi oko 31 tisuća američkih vojnika. Zatraženo je dodatnih dvadeset tisuća. Borbe su snažne u južnom dijelu Afgansitana koji je uporište Talibana. U Iraku je sigurnost sada nešto bolja nego ranije, broj napada militanata se smanjio, no napadi bombaša samoubojica na sjeveru su sve češći. Bush je obećao da će i Obamina administracija nastaviti sličnu politiku.

U Iraku je zadovoljno ustvrdio "rat nije završen, ali smo na dobrom putu da ga dobijemo", dok je u Afganistanu kazao da je to bitno drugačija zemlja nego što je bila prije osam godina. I dok je Bush zadovoljan svojim osmogodišnjim učinkom, kako u Afganistanu, tako i u Iraku, televizijske snimke pokazuju nešto sasvim drugo. Poprlično nezadovoljstvo među dijelom Iračana s rezultatima američkog angažmana u njihovoj zemlji. Vlada je osudila napad na američkog saveznika, dok su pristalice radikalnog shiitskog vođe Muqtada Al Sadra i danas prosvjedovale protiv Busha tražeći oslobađanje novinara koji se nalazi u zatvoru. Novinar bi mogao biti osuđen na najmanje dvije godine zbog uvrede šefa države, ali i na 15 godina u slučaju da bude optužen za pokušaj ubojstva. Munatazer Zaidi ima 28 godina, diplomirao je komunikacije na Sveučilištu Bagdad. Njegovi šefovi na tv kanalu Al Bagdadia ističu da nije imao nikave veze sa bivšim režimom, te da mu je obitelj bila zatvrana u vrijeme Sadamove vlasti.
XS
SM
MD
LG