Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Silajdžić se žali na Lajčaka Savetu bezbednosti UN


Haris Silajdžić

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić u nedelju je uputio pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija s pritužbama na stajališta Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o stanju u BiH.

Silajdžić je optužio vlasti Republike Srpske za opstrukciju Dejtonskog sporazuma, a Visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da nije preduzeo mere da to spreči.

Silajdžić je u pismu Savetu bezbednosti UN naveo da je trenutna politička situacija u BiH "uglavnom rezultat parcijalnog i selektivnog sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma zbog opstrukcija vlasti Republike Srpske".

On je demantovao navode visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka koji je u obraćanju u UN ocenio da je "za trenutni politički zastoj u BiH kriva negativna i nacionalistička retorika sa svih strana".

"Trenutna politička situacija u BiH nije izazvana retorikom i unutrašnjim svađama",
naveo je Silajdžić i dodao da je Lajčak propustio da ponudi bilo kakve mere koje je njegova kancelarija dužna da preduzme kako bi zaustavila opstrukcije.

"Štaviše, visoki predstavnik nije preduzeo takve mere već duže od godinu dana. Umesto toga, strategija nekih u međunarodnoj zajednici se fokusirala na okončanje mandata Ureda visokog predstavnika",
saopštio je Silajdžić.

On je naveo da je mandat visokog predstavnika da nadgleda implementaciju Dejtona, a ne kršenja njegovih glavnih odredbi i principa.

"Pokušaji da skrenemo pažnju na ova kršenja i opstrukcije nisu naišle na podršku Ureda visokog predstavnika", naveo je član Predsedništva BiH.

Dodao je da je "strategija izjednačavanja 'strana' samo doprinela ohrabrivanju opstrukcija koje dolaze iz Republike Srpske".

Silajdžić je izrazio uverenje da će međunarodna zajednica naći "neophodnu političku volju da u potpunosti implementira Dejtonski sporazum i da primeni principe i norme međunarodnog prava u BiH".

"Nadamo se da će nam biti pružena pomoć u odupiranju pokušajima da se jedno staro multietničko društvo pretvori u srednjovekovno plemensko društvo bazirano na rezultatima genocida, etničkog čišćenja, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina koji su počinjeni na pragu 21. veka", naveo je Silajdžić u pismu.

(Izvor: Beta)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG