Dostupni linkovi

Bela kuća razmatra pomoć autoindustriji


Automobil Krajsler ispred sedišta Dženeral motorsa u Detroitu
Automobil Krajsler ispred sedišta Dženeral motorsa u Detroitu

Bela kuća je saopštila da još nije doneta odluka za spas američke autoindustrije nakon što je plan za to propao u Senatu i navela da će Bušovoj administraciji biti potrebno dodatno vreme da donese ispravnu odluku.

"Usredsređeni smo na nastojanje da dođemo do ispravnih mera dok razmatramo šta je u najboljem interesu poreskih obveznika i naše ekonomije, i iskoristićemo raspoloživo vreme da to ispravno uradimo", rekao je u subotu portparol Bele kuće Toni Frato.

Nakon što je postalo jasno da zakon o planu za spas američke autoindustrije neće proći u Kongresu, Bela kuća je preinačila svoju poziciju i saopštila da će administracija razmotriti pomoć proizvođačima automobila zahvatanjem iz paketa od 700 milijardi dolara obrazovanog za spas finansijskog sektora.

Zvaničnici administracije nastavljaju da prikupljaju informacije od autoproizvođača i da procenjuju njihovo finansijsko stanje.

"Pogledaćemo te informacije, razmisiliti i razmotriti opcije", rekao je Frato.

Zvaničnici kažu da će Bele kuća razmotriti sve opcije kako bi se izbegao bankrot velikih autoproizvođača Dženeral Motorsa (General Motors), Forda i Krajslera (Chrysler).

Lideri Demokratske stranke i glavni automobilski sindikati pozvali su adminstraciju da obezbedi hitna sredstva nakon što je dogovor u Senatu za spas detroitske trojke propao u četvrtak uveče.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG